Lahjus­rikoksesta epäilty virkamies kiistää rikoksen, marja­yrityksen toimitus­johtaja siirretty tehtävistään

Työ- ja elinkeinoministeriön hallitusneuvos Olli Sorainen vangittiin sunnuntaina. Käräjäoikeus voi määrätä hänet vapautettavaksi, mikäli lisäselvitystä vangitsemisen jatkamiselle ei tulisi viikossa.

Olli Soraista epäillään törkeästä lahjuksen ottamisesta ja törkeästä virka-aseman väärinkäyttämisestä. Vasemmalla asianajaja Kaarle Niemi.

31.10. 15:09 | Päivitetty 31.10. 19:20

Helsingin käräjäoikeus vangitsi sunnuntaina työ- ja elinkeinoministeriön (TEM) hallitusneuvoksen Olli Soraisen epäiltynä törkeästä lahjuksen ottamisesta ja törkeästä virka-aseman väärinkäyttämisestä.

Sorainen vangittiin lievemmällä syytä epäillä -perusteella. Toisin sanoen vangitsemisasia on käsiteltävä uudelleen viimeistään viikon kuluttua vangitsemisesta. Poliisin on tuolloin esitettävä käräjäoikeudelle lisäselvitystä vangitsemisen jatkamiseksi. Käräjäoikeus voisi siis vapauttaa Soraisen sunnuntaina, mikäli lisäselvitystä ei tulisi.

Helsingin Sanomat ei ole tavoittanut Soraisen asianajajaa Kaarle Niemeä kommentoimaan Soraiseen kohdistuvia rikosepäilyjä. STT:lle Niemi kommentoi Soraisen epäilyjä tekstiviestitse.

”Hän kiistää epäilyt törkeästä lahjuksen ottamisesta ja törkeästä virka-aseman väärinkäyttämisestä. Muutoin ei asiaa kommentoida”, Niemi kirjoitti STT:lle.

Syytä epäillä -peruste on lievempi vangitsemisperuste kuin todennäköisin syin vangitseminen.

Yleisellä tasolla henkilö voidaan vangita syytä epäillä -perusteella esimerkiksi, jos on syytä epäillä, että epäilty vaikeuttaisi asian selvittämistä hävittämällä todistusaineistoa tai vaikuttamalla todistajiin, asianomistajaan tai mahdolliseen rikoskumppaniin.

Epäilty voidaan vangita syytä epäillä -perusteella, jos todennäköisiä syitä ei ole, mutta odotettavissa olevan lisänäytön vuoksi vangitseminen on esitutkinnan kannalta erittäin tärkeää.

KeskusrikosPoliisi (krp) tiedotti torstaina pidättäneensä yhden henkilön epäiltynä törkeästä lahjuksen ottamisesta ja törkeästä virka-aseman väärinkäytöstä.

Poliisi kertoi tiedotteessa epäilevänsä, että ”lahjusten avulla on saatu merkittävää hyötyä ja helpotusta marjanpoimintayrittämiseen liittyvissä viranomaisprosesseissa”.

Krp:n tutkinnanjohtaja Teemu Mäntyniemi ei ole kommentoinut Helsingin Sanomille, mistä virkamiehen rikosepäilyssä tarkemmin ottaen on kyse.

Käräjäoikeuden pakkokeinotietoihin merkityn tekoajan perusteella Soraisen epäiltyjen rikosten epäillään ajoittuvan alkuvuoden 2020 ja viime viikon keskiviikon väliselle ajalle. Tekopaikaksi on merkitty Helsinki.

HS kertoi jo aiemmin, että Sorainen on ollut koko hallituskauden ajan keskeinen virkamies TEM:ssä juuri työperäiseen hyväksikäyttöön puuttumisen saralla.

Soraisen rikosepäily kytkeytyy poliisin ja Rajavartiolaitoksen tutkimaan laajaan ihmiskaupparikosvyyhtiin luonnonmarja-alalla.

Kokonaisuudessa poliisi epäilee kymmenien Suomessa työskennelleiden thaimaalaisten marjanpoimijoiden joutuneen ihmiskaupan uhriksi vuosien 2020–2022 aikana.

Esitutkinnan keskiössä ovat pohjoissuomalainen luonnonmarjayritys Polarica Marjahankinta oy sekä thaimaalainen yritys, joka rekrytoi marjanpoimijoita Suomeen.

Poliisi on kertonut epäilevänsä, että marjayrityksen toiminnassa on syyllistytty ihmiskauppaan muun muassa erehdyttämällä, riistämällä ja teetättämällä thaimaalaisilla marjanpoimijoilla pakkotyönomaista työtä.

Polarican toimitusjohtaja Jukka Kristo on siirretty pois tehtävästään, ilmenee Patentti- ja rekisterihallitukselle (PRH) toimitetuista tiedoista.

Polarican PRH:lle toimittamien asiakirjojen mukaan Jukka Kristo ei enää ole yhtiön toimitusjohtaja tai kuulu sen hallitukseen. Kristo oli itse pyytänyt eroa. Päätökset asioista tehtiin yhtiössä viime viikolla.

Yhtiölle ei ole nimetty uutta toimitusjohtajaa. Hallituksen puheenjohtajaksi valittiin yhtiön talousjohtaja Mari Onkamo.

Kristoa ja yritykselle thaimaalaisia poimijoita kausityöläisiksi rekrytoinutta yrittäjää epäillään tapauksessa törkeästä ihmiskaupasta. Kristo vangittiin lokakuun alussa.

Kristo on kiistänyt häneen kohdistuvat rikosepäilyt. Myös Polarica ja sen johto ovat tiedotteessaan torjuneet kaikki epäilyt lainvastaisesta toiminnasta.

Viime viikolla Lapin käräjäoikeus jatkoi Kriston vangitsemista. Hän on valittanut ratkaisusta Rovaniemen hovioikeuteen.

Osaston uusimmat

Osaston luetuimmat