Krp: Ei näyttöä, että Ukrainaan toimitettuja avustus­aseita olisi päätynyt rikollisille Suomeen

Yle uutisoi sunnuntaina, että krp:llä olisi tiedustelutietoihin perustuvia viitteitä siitä, että Ukrainaan toimitettuja aseita olisi päätynyt järjestäytyneelle rikollisuudelle Suomeen.

Rynnäkkökivääreitä ukrainalaisten siviilien puolustusharjoituksissa Odessassa maaliskuussa.

1.11. 16:46 | Päivitetty 1.11. 21:45

Keskusrikospoliisilla (krp) ei ole näyttöä, että Ukrainaan toimitettuja avustusaseita olisi päätynyt Suomessa järjestäytyneen rikollisuuden toimijoiden haltuun, krp kertoi tiedotteessa tiistaina iltapäivällä.

Yle uutisoi sunnuntaina krp:n rikosylikomisario Christer Ahlgrenin haastatteluun perustuen, että krp:llä olisi olisi tiedustelutietoihin perustuvia viitteitä Ukrainaan toimitettujen aseiden päätymisestä Suomessa toimiville rikollisille.

Ukrainan sisäministeriö julkaisi maanantaina lausunnon, jossa se syytti Ylen artikkelissa olevia tietoja valheellisiksi.

Nyt krp tarkentaa, että kyse ei ole aseavun piirissä olevista aseista. Tiistaina julkaistun tiedotteen mukaan haastattelusta noussut kuva Ukrainalle annetun aseavun kulkeutumisesta suomalaisten järjestäytyneen rikollisuuden toimijoiden haltuun on ”epätarkka”.

Krp:n apulaispäällikkö Markus Välimäki kertoo HS:lle puhelimessa, että krp:n hallussa on viitteitä Venäjän käynnistämän sodan sota-alueella olevien aseiden kulkeutumisesta Suomeen. Hänen mukaansa viitetiedot ovat luonteeltaan rikostiedustelutietoja, joita hän ei voi avata enempää.

Välimäki ei myöskään rikostiedustelutietoihin vedoten kommentoi muiden maiden tilanteita tai sitä, ovatko Ukrainan viranomaiset olleet yhteydessä Suomen poliisiin.

”Meillä ei kuitenkaan ole tiedossa, että nimenomaan avustusaseita olisi päätynyt Suomen järjestäytyneen tai muun rikollisuuden käsiin.”

Välimäen mukaan krp:n tarkoituksena on ollut tuoda esiin, että Suomessa toimivat rikolliset pyrkivät mahdollisesti saamaan haltuunsa aseita konfliktialueilta.

Krp kertoo tiedotteessaan tunnistaneensa yksittäisiä järjestäytyneen rikollisuuden toimijoita, jotka ovat matkustaneet Ukrainaan Venäjän hyökkäyssodan aikana. Tiedotteen mukaan poliisi seuraa tilannetta jatkuvasti, sillä sodat tarjoavat tyypillisesti rikollisille mahdollisuuden hyötyä laittomasta asekaupasta.

Oikaisu 1.11.2022 klo 18.33: Jutun otsikossa luki aiemmin virheellisesti, että krp:llä ei olisi näyttöä, että Ukrainaan toimitettuja aseita olisi päätynyt rikollisille Suomeen. Tosiasiassa näyttöä ei ole Ukrainaan toimitetuista avustusaseista.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Osaston luetuimmat