Yli 2 000 kuljettajaa menetti taksi­lupansa

Liikenne- ja viestintävirasto perui yli 2 000 taksiliikennelupaa. Virasto kertoo havainneensa myös vilppiä taksiliikenneluvan yrittäjäkokeissa.

Suurin osa lupien perumisista johtuu vaaditun ammattipätevyyden puuttumisesta.

2.11. 11:47

Liikenne- ja viestintävirasto Traficom on perunut yli 2 000 taksiliikennelupaa. Viraston tiedotteen mukaan suurin osa perumisista johtuu siitä, että luvanhaltijat eivät ole hankkineet vaadittua ammattipätevyyttä.

Taksiliikenneluvan edellytyksenä on pitänyt Suomessa suorittaa viime huhtikuuhun mennessä yrittäjäkoe. Lokakuun loppuun mennessä taksiliikennelupa oli peruttu yli 1 500 luvanhaltijalta, jotka eivät olleet suorittaneet yrittäjäkoetta Traficomin asettamassa määräajassa.

”Luvanhaltijoilla oli vuosi aikaa hankkia vaadittu pätevyys. Vaatimuksesta muistuteltiin yrittäjiä pitkin vuotta ja kiihtyvällä tahdilla vielä kevään aikana”, sanoo ammattiliikennepalvelun päällikkö Sari Veija Liikenne- ja viestintävirastosta tiedotteessa.

Hieman yli 500 taksiliikennelupaa puolestaan peruttiin, koska luvanhaltijoilla ei ollut Y-tunnusta.

Taksiliikenneluvan myöntämisen edellytyksenä on ollut viime vuoden toukokuusta saakka Y-tunnus, tiedotteessa todetaan. Liikenne- ja viestintäviraston mukaan vaatimus koskee myös luvanhaltijoita, joiden lupa oli myönnetty ennen kuin lakimuutos tuli voimaan.

”Valvonnan tuloksena peruimme 520 taksiliikennelupaa, koska luvanhaltija ei korjannut Y-tunnusta koskevaa puutetta”, Veija sanoo.

Virasto kertoo havainneensa myös vilppiä yrittäjäkokeen suorittamisessa. Liikenne- ja viestintäviraston mukaan kokeessa vilpillisesti toimivia osallistujia on voitu asettaa puolen vuoden pituiseen osallistumiskieltoon viime kesästä saakka. Virasto on tähän mennessä asettanut osallistumiskiellon 46:lle kokeeseen osallistuneelle.

”Yleisin syy kiellolle on ollut puhelimen käyttö kokeessa. Puhelimella on pidetty puhe- tai videoyhteyttä apuna kokeen suorittamiseen”, Liikenne- ja viestintäviraston asiantuntija Pasi Parviainen kertoo tiedotteessa.

”Syynä [vilppiin] on ollut kokeeseen osallistuneen puutteellinen osaaminen taksinkuljettajan ammatinharjoittamiseen liittyvistä aiheista sekä kielitaito.”

Suomessa vuonna 2018 voimaan tullut lakiuudistus purki taksialan sääntelyä. Kilpailu- ja kuluttajaviraston tuoreen raportin mukaan asiakkailta on tullut uudistuksen jälkeen valituksia muun muassa kuljettajien osaamisesta sekä autojen laadusta. Lakiuudistuksessa esimerkiksi poistettiin pakollinen kuljettajakoulutus taksialalta.

Osaston uusimmat

Osaston luetuimmat