Hakattu vaimo kieltäytyi todistamasta – Oikeus turvautui lääkärin­­todistukseen

Tuomioistuimet eivät hyväksyneet lääkärintodistusta näytöksi, koska niiden mielestä sillä olisi kierretty vaimon oikeutta olla todistamatta miestään vastaan. Korkein oikeus kumosi tulkinnan ja palautti asian hovioikeuteen.

Lääkärintodistuksista saatiin lisänäyttöä miehen väkivallasta vaimoaan kohtaan.

3.11. 10:48

Helsingin hovioikeus on korottanut vaimonsa pahoinpitelystä tuomitun miehen rangaistusta jutussa, jonka korkein oikeus oli palauttanut uuteen käsittelyyn. Palautuksen syynä oli se, etteivät alemmat oikeusasteet olleet hyväksyneet näytöksi lääkärintodistusta, jossa nainen kertoi väkivallasta.

Alun perin tuomioistuimet torjuivat lääkärintodistuksen, koska sillä olisi niiden mielestä kierretty vaimon oikeutta olla todistamatta miestään vastaan. Nainen oli kertonut väkivallasta tuoreeltaan lääkärille ja myös poliisille, mutta myöhemmin hän oli kieltäytynyt todistamasta asiassa. Lähisukulaisella on lakiin kirjattu oikeus tehdä näin.

Korkein oikeus kuitenkin kumosi ennakkopäätöksellään tämän tulkinnan ja palautti asian uudelleen hovioikeuden ratkaistavaksi.

Lääkärintodistukseen kirjatusta naisen kertomuksesta saatiin niin paljon näyttöä, että aiemmin hylätyistä osateoista kaksi luettiin nyt miehen syyksi. Lievimmät osateot mies oli jo aiemmin myöntänyt. Osateko tarkoittaa tekoa, joka on osa yhtä rikosta.

Hovioikeus katsoi, että muun pahoinpitelyn yhteydessä mies oli pitänyt käsiään naisen suun ja nenän edessä niin, ettei tämä saanut henkeä. Lisäksi hän oli kiskaissut naista niin, että tämä oli lyönyt päänsä seinään.

Hovioikeuden mielestä rangaistusta piti korottaa tuntuvasti, koska mies tuomittiin nyt naisen päähän kohdistuneesta väkivallasta sekä hengitysteiden tukkimisesta.

Mies sai 60 päivää ehdollista vankeutta. Aiemmin rangaistus oli ollut puolet tästä.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Osaston luetuimmat