Varusmies­liitossa järkytyttiin Kainuun onnettomuudesta: ”Kolahtaa todella pahasti”

Onnettomuuksia on viime aikoina sattunut liian usein, sanoo Varusmiesliiton puheenjohtaja. Liitossa ollaan kuitenkin tyytyväisiä Puolustusvoimien toimintaan vahinkojen estämiseksi.

Varusmiesliiton mukaan Puolustusvoimat on viime vuosina parantanut toimintaansa liittyen onnettomuuksien ehkäisyyn varusmiespalveluksessa. Kuvassa varusmiehiä sotilasharjoittelun aikana Karjalan prikaatin Pahkajärven ampumaradalla Vekaranjärvellä.

3.11. 17:24

Varusmiesliitossa otettiin murheellisin mielin vastaan uutiset Kainuun prikaatissa torstaina tapahtuneesta ampumaonnettomuudesta.

Varusmies sai torstaiaamuna ampumavamman päähänsä ampumaradalla Kainuun prikaatissa. Kainuun prikaatin esikuntapäällikkö, everstiluutnantti Arto Hirvelän mukaan onnettomuutta epäillään ampumavahinkona, joka on syntynyt uhrin omasta aseesta.

”Onnettomuuksia on viime aikoina sattunut vähän liian usein,” sanoo Varusmiesliiton puheenjohtaja Joel Elmaci.

Elmaci viittaa 21. lokakuuta tapahtuneeseen onnettomuuteen Pöytyällä. Yhdeksän varusmiestä loukkaantui, kun Puolustusvoimien panssari­ajo­neuvo suistui ojaan ja törmäsi kallioon Porin prikaatin Satakunnan jääkäripataljoonan harjoituksessa Yläneellä.

Lue lisää: Yhdeksän varusmiestä loukkaantui, kun panssari­ajo­neuvo suistui ojaan ja törmäsi kallioon Pöytyällä

”Nämä ovat harmillisia, sillä varusmiespalveluksen pitäisi olla turvallista jokaiselle, joka sitä suorittaa. Ja vaikka viime vuosina näitä on sattunut hyvin harvakseltaan, jokainen kolahtaa todella pahasti”, Elmaci sanoo.

Varusmiesliitossa ollaan Elmacin mukaan kuitenkin tyytyväisiä Puolustusvoimien toimintaan vahinkojen estämiseksi.

”Yksikin tapaus on liikaa, mutta näemme, että Puolustusvoimat on kaikkinensa onnistunut hyvin tehtävässään viime vuosina ja parantanut toimintaansa.”

Varusmies kuoli vuonna 2015 ampumaharjoituksessa Hangon Syndalenissa.

”Sen jälkeen varusmiespalveluksessa on entistä enemmän otettu käsittelyyn ampumisturvallisuutta”, Elmaci sanoo.

HS kokosi yhteen Puolustusvoimissa tapahtuneita räjähde- ja ampuma-aseonnettomuuksia viime vuosikymmeniltä. Useita varusmiehiä on viime vuosina loukkaantunut aseisiin liittyvissä onnetto­muuksissa

Lue lisää: Useita varus­miehiä on loukkaantunut aseisiin liittyvissä onnetto­muuksissa viime vuosina

Elmaci arvelee, että nyt tapahtunut onnettomuus herättää keskustelua varusmiesten keskuudessa muissakin joukko-osastoissa.

”Tämä varmaan pistää ajattelemaan omaa käyttäytymistä radalla sekä sitä, minkä takia turvallisuusasioita käydään niin paljon ja usein läpi.”

Elmacin mukaan keskustelutuki varusmiehille on nyt tärkeässä roolissa.

”Tärkeää on myös, että käydään läpi, mikä tilanteeseen on johtanut ja miten vastaavaa voidaan jatkossa välttää.”

Tapahtunutta aiotaan käsitellä myöhemmin torstaina yhteisesti myös Varusmiesliitossa, Elmaci sanoo.

”Katsomme samalla vähän tarkemmin, millaisia viime vuosien määrät ovat olleet ja onko niistä syytä huolestua. Mutta ainakaan tältä tuntumalta, mitä tiedän, näitä tapahtuu nykyään enää onneksi todella vähän.”

Osaston uusimmat

Osaston luetuimmat