Väitteet koronarokotusten tarpeettomasta hidastamisesta ”muistuttavat salaliittoteoriaa”, sanoo THL

Nimettömänä pysyttelevät terveydenhuollon ammattilaiset esittivät torstaina Ilta-Sanomille huolensa siitä, että THL:ssä saattaa syntyä eturistiriitaa.

Suomessa on viime viikkoina käyty julkista keskustelua myös sote-henkilökunnan neljänsistä koronarokoteannoksista.

4.11. 11:28 | Päivitetty 4.11. 13:16

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) mukaan Ilta-Sanomien jutussa esitetyt väitteet olivat salaliittoteorianomaisia.

Nimettömänä pysyttelevät terveydenhuollon ammattilaiset esittivät Ilta-Sanomille torstaina huolensa siitä, että ”THL:ssä saattaa syntyä eturistiriita siitä, että tutkimusprotokolla ohjaa väestörokottamista ja rokotussuosituksia tai että THL:lle syntyy houkutus ajoittaa suomalaisten koronarokottamista siten, että se palvelee hybridi-immuniteettitutkimusta tutkimusasetelman häiriytymättä”.

THL ottaa kantaa asiaan sosiaali- ja terveysministeriölle (STM) perjantaina lähettämässään selvityksessä. Selvityksen ovat allekirjoittaneet THL:n pääjohtaja Markku Tervahauta ja tutkimusprofessori Anne Hyvärinen.

Selvityksessä sanotaan, että IS:ssä esitetyt väitteet THL:n roolista tartuntatautien tutkijana ja siitä, että tutkimus vaikuttaisi asiattomasti THL:n laatimiin rokotussuosituksiin, ovat perättömiä.

Lisäksi selvityksessä luetellaan THL:n lakiin perustuvat velvollisuudet tutkia tartuntatauteja ja rokotuksia sekä antaa niihin liittyen suosituksia ja ohjeita. Lisäksi selvityksessä kerrotaan, että THL tutkii aktiivisesti muun muassa suomalaisten vasta-aineita, jotta sen rokotuksia ja tartuntatautien torjuntaa koskevat suositukset voisivat perustua mahdollisimman ajantasaiseen tutkittuun tietoon suomalaisesta väestöstä.

Selvitystä THL:ltä pyysi perhe- ja peruspalvelu­ministeri Krista Kiuru (sd). Kiuru kertoi asiasta viestipalvelu Twitterissä torstaina.

Kiuru on pyytänyt THL:ltä lisäksi selvitystä kansallisen rokotusohjelman hankintasuositusten valmistelussa mukana olevan THL:n henkilöstön sidonnaisuuksista.

Tapahtumaketju on ollut poikkeuksellinen, THL:n pääjohtaja Markku Tervahauta myöntää.

”Sidonnaisuuksien arvioiminen on THL:n sisällä rutiinia. Mutta harvoin näitä ulkopuolelta pyydetään”, Tervahauta kommentoi.

”Toki aina pyydettäessä annamme selvityksen ja vastaamme lisäkysymyksiin.”

THL:n selvityksessä kerrotaan, että hankintasuositusten valmistelussa ovat keskeisemmin olleet mukana Terveysturvaajat -osaston johtaja Otto Helve, tiimipäällikkö Tuija Leino, erikoistutkija Heini Salo sekä erikoistutkija Simopekka Vänskä.

Lisäksi selvityksessä käydään läpi THL:n alaisen Kansallinen rokotusasiantuntija­ryhmän (Krar) jäsenet. THL:stä ryhmään on nimitetty tutkimuspäällikkö Merit Melin, erikoistutkija Heini Salo, ylilääkäri Emmi Sarvikivi, Otto Helve sekä johtava asiantuntija Mia Kontio. Krarin sihteerinä toimii THL:n ylilääkäri Hanna Nohynek.

”Kenelläkään yllä mainituista henkilöistä ei ole rokotteita valmistavien tahojen kanssa kaupallista yhteistyötä tai sidonnaisuuksia edellä mainittuihin yhtiöihin”, selvityksessä lukee. Tämä koskee molempia listoja.

Lisäksi selvityksessä huomautetaan, että kuten IS:n jutussa viitattiin, THL:llä on aiemmin ollut merkittävää tutkimusyhteistyötä rokotevalmistajien kanssa. Sittemmin kaupallinen rokotetutkimus on yhtiöitetty, eikä THL enää harjoita kaupallista rokotetutkimusta.

Selvityspyyntöä poikkeuksellisempana Tervahauta pitää kuitenkin Ilta-Sanomien uutista.

”Juttu oli hieman erikoinen. En tiedä, onko jääviysvihjailussa kyse tahallisesta väärinymmärryksestä tai hyvin kummallisesta tulkinnasta.”

STM:stä kommentoitiin sähköpostitse HS:lle, että THL:n selvitys on saapunut ministeriöön. Ministeri Kiuru perehtyy selvitykseen, muttei kommentoi asiaa muuten.

Helsingin Sanomat ja Ilta-Sanomat ovat molemmat Sanoma-konsernia.

Osaston uusimmat

Osaston luetuimmat