Päähän ampuma­vamman saanut varusmies on kuollut: ”Suuri suru”

Ampumavamman päähänsä saanut varusmies on kuollut. Poliisi ei epäile asiassa rikosta. Puolustusvoimat suruliputtaa kaikissa toimipisteissään perjantaina.

Puolustusvoimat suruliputtaa kaikissa toimipisteissään varusmiehen kuoleman vuoksi.

4.11. 10:10 | Päivitetty 4.11. 14:35

Perjantaiaamu alkoi Kainuun prikaatissa murheellisesti, kun tieto varusmiehen kuolemasta tuli. Ampumavamman päähänsä torstaina saanut varusmies kuoli torstaina iltapäivällä sairaalassa Kuopiossa. Puolustusvoimat tiedotti asiasta perjantaina.

Varuskunnassa Kajaanissa paikalla oli kriisituki, joka käsitteli järkytystä ja surua paikalla olleiden 27 varushenkilön kanssa.

”Suuri suru prikaatissa on ja kriisituki on paikalla varusmiehen omassa yksikössä. Kaikki prikaatissa ja varmasti laajemminkin ovat murheellisia tapahtuman johdosta”, sanoi esikuntapäällikkö, everstiluutnantti Arto Hirvelä.

Torstaina Puolustusvoimat tiedotti, että Kainuun prikaatissa oli tapahtunut ampuma-aseonnettomuus, jossa varusmies oli saanut ampumavamman päähänsä. Oulun poliisilaitoksen tiedotteen mukaan kyseessä oli vahingonlaukaus. Onnettomuus tapahtui Kainuun prikaatissa ampumaradalla kello kymmeneltä aamupäivällä. Varusmies toimitettiin onnettomuuden jälkeen Kuopion yliopistolliseen sairaalaan, jossa hän kuoli torstaina iltapäivällä.

Poliisin mukaan kyseessä oli noin 20-vuotias mies, joka ei ollut kotoisin Kainuusta. Hän oli aloittanut varusmiespalveluksensa heinäkuussa.

Ampumaradalla oli käynnissä 3. jääkärikomppanian varusmieskoulutukseen kuuluva perusammunta rynnäkkökivääreillä. Onnettomuuteen johtaneessa tilanteessa ei ollut osallisena muita henkilöitä.

Hirvelä kertoo keskustelleensa tilanteessa olleiden varushenkilöiden kanssa.

”He olivat järkyttyneitä. Kaikkemme teemme varuskunnassa, että palautuminen saadaan käyntiin.”

Ampumaradalla oli 27 varusmiestä harjoittelemassa henkilökuntaan kuuluvan kouluttajan johdolla.

Ennen vahingonlaukausta oli ammuttu kohdistuslaukaukset. Varsinainen harjoitus oli alkamassa, ja aseet oli ladattu patruunoilla, kun varusmiehen oma rynnäkkökivääri laukesi tuntemattomasta syystä sillä seurauksella, että luoti osui hänen päähänsä.

Varusmies sai välittömästi ensiapua palvelustovereiltaan ja paikalla olleelta lääkintämieheltä, poliisi kertoo.

Poliisi ei epäile asiassa ketään rikoksesta. Rikosylikomisario Seppo Leinonen Kajaanin poliisista kertoo, että poliisi on puhuttanut lähimpänä harjoitustilanteessa olleet.

”Heillä ei ole ollut havaintoja tapahtumasta. He ovat keskittyneet omaan suoritukseensa ja havahtuneet siihen, kun laukaus on kajahtanut”, sanoo Leinonen.

Suruliputus Päävartion edustalla Helsingissä perjantaina.

Tämänhetkisten tietojen mukaan ammunta oli järjestetty ohjeiden ja määräysten mukaan, eikä ennen vahinkoa ollut tapahtunut mitään poikkeavaa. Muut radalla olijat havahtuivat tilanteeseen, kun rynnäkkökivääri laukesi.

”Varsinaisesti silloin ei ollut vielä lupa ampua”, Leinonen sanoo.

Esimerkiksi kuulosuojaimet laitetaan päähän ennen kuin asetta aletaan lataamaan.

”Tuossa ammunnan vaiheessa ei pitäisi olla mitään ylimääräistä tehtävää, vaan siinä odotetaan käskyä, että voi ampua”, kuvaa Leinonen.

Poliisin mukaan kouluttaja oli ampujien takana, eikä hänkään huomannut tilanteessa mitään poikkeavaa. Sää oli tapahtumahetkellä pilvipoutainen.

Kainuun prikaatin rakennuksia kuvattuna vuonna 2009.

Mukana ampumaharjoituksessa 27 varushenkilön kanssa oli yksi kouluttaja. Leinonen kuvaa alueen olevan laaja ja varushenkilöiden levittäytyvän siihen ampuma­harjoituksessa vierekkäin.

”Kouluttaja on ollut paikalla niin, että hän pystyy valvomaan ampujia”, sanoo Leinonen.

Poliisi olettaa henkilökuntaa olleen paikalla riittävästi, mutta aikoo tutkinnan edetessä tarkistaa myös sitä koskevat määräykset.

Leinonen korostaa kuitenkin, että tapauksessa kysymys on ollut varusmiehen omasta toiminnasta. ”Ei epäillä, että muilla olisi ollut osuutta tähän.”

Poliisi jatkaa tapauksen selvittämistä muun muassa lähettämällä rynnäkkökiväärin aseteknisiin tutkimuksiin aseen kunnon selvittämiseksi.

Torstaina poliisi kertoi tutkivansa tapahtunutta muu tutkintanimikkeellä. ”Vastauksia kaikkiin kysymyksiin ei saada ehkä koskaan”, Leinonen ennakoi.

Kainuun prikaatissa tullaan Hirvelän mukaan selvittämään, onko ampumaharjoituksen prosesseissa jokin asia, joka tapauksen johdosta olisi tarpeen muuttaa.

”Toivottavasti saadaan tutkinnan myötä selville, mikä tämän on aiheuttanut. Jos jokin asia on prosessissa tai toimintatavoissa, joka voisi pienintäkään vaaraa aiheuttaa tilanteeseen, se pitää tietenkin muuttaa”, sanoo Hirvelä.

Useita varusmiehiä on loukkaantunut aseisiin liittyvissä onnettomuuksissa viime vuosina. Esimerkiksi kaksi vuotta sitten harjoituskäsikranaatti laukesi varusmiehen kädessä kesken harjoituksen. Varusmies sai tilanteessa lieviä vammoja.

Lue lisää: Useita varus­miehiä on loukkaantunut aseisiin liittyvissä onnetto­muuksissa viime vuosina

Puolustusvoimat suruliputtaa kuolemantapauksen vuoksi kaikissa toimipisteissään perjantaina.

Pääministeri Sanna Marin (sd) ja puolustusministeri Antti Kaikkonen (kesk) esittivät perjantaina osanottonsa varusmiehen kuolemasta.

”Uutinen on järkyttänyt meitä kaikkia”, Marin kirjoitti Twitterissä.

Kaikkonen kutsui uutista ”pysäyttäväksi”.

”Syvä osanottoni läheisten ja palvelustovereiden suruun”, hän jatkoi twiitissään.

Oikaisu 4.11. kello 13.22: Artikkelissa puhuttiin aiemmin kranaatista, kun kyse on ollut harjoituskäsikranaatista.

Osaston uusimmat

Osaston luetuimmat