Venäläis­nainen vietti vuoden luvatta Euroopassa, jäi kiinni Vaalimaalla

Venäläisnaisen passista löytyi useita väärennettyjä Schengen-leimoja, kun hän oli poistumassa Suomesta Venäjälle.

Lähes vuoden luvatta Schengen-alueella viettänyt venäläisnainen jäi torstaina kiinni Vaalimaan rajanylityspaikalla. Hänen passistaan löytyi väärennettyjä Schengen-leimoja.

4.11. 17:18

Lähes vuoden luvatta Schengen-alueella oleskellut venäläisnainen jäi torstaina kiinni Vaalimaan rajanylitys­paikalla. Nainen oli poistumassa Suomesta Venäjälle.

Suomessa nainen oli vain muutamia vuorokausia, kertoo tutkinnanjohtaja, kapteeni Ossi Fonselius Kaakkois-Suomen rajavartiostosta.

”Pääosan ajasta hän oli muualla Schengen-alueella, tässä tapauksessa Italiassa ja Espanjassa. Espanjassa hän oli viettänyt aikaa ystäviensä ja poikaystävänsä kanssa.”

Suomeen nainen oli tullut Viron kautta.

”Hän on hiljalleen Euroopasta matkustellut ylöspäin, ja oli sitten Vaalimaan kautta poistumassa Venäjälle.”

Nainen esitti maastalähtö­tarkastuksessa Venäjän passin. Passissa oli Schengen-alueella oleskeluun oikeuttavana asiakirjana Italian myöntämä viisumi, joka olisi voimassa vuoden 2023 heinäkuuhun asti.

Rajatarkastajat epäilivät, että passissa olevat Schengen-rajatarkastus­leimat eivät vastaa aitoja leimoja. Lisäksi naisen kertomusta oleskelun kestosta ei pidetty uskottavana.

Nainen otettiin kiinni väärennyksestä epäiltynä. Esitutkinnassa selvisi, että hän oli oleskellut heinäkuusta 2021 alkaen yhteensä 359 vuorokautta laittomasti Schengen-alueella.

Nainen myönsi, että hän oli hankkinut kuriirin välityksellä kahdella eri kerralla kuusi väärää Schengen-rajatarkastus­leimaa, neljä Serbian rajatarkastus­leimaa ja kaksi Turkin rajatarkastus­leimaa.

Nainen oli sanojensa mukaan maksanut kuriirille leimoista noin 400 euroa. Hän myönsi hankkineensa leimat, jotta voisi oleskella Euroopassa pidemmän yhtäjaksoisen ajan kuin minkä viisumin voimassaoloaika mahdollistaisi.

Venäläisnainen on haastettu väärennyksestä ja ulkomaalais­rikkomuksesta Kymenlaakson käräjäoikeuteen. Lisäksi Migri on käännyttänyt naisen Venäjälle ja määrännyt hänet maahantulo­kieltoon neljäksi vuodeksi.

Asia käsitellään vielä ennen joulua käräjäoikeudessa, Fonselius kertoo.

”Todennäköisesti luvassa on sakkoa.”

Vastaavia tapauksia, joissa henkilö on oleskellut luvattomasti Schengen-alueella, jää kiinni Kaakkois-Suomen rajavartioston rajanylityspaikoilla tasaiseen tahtiin.

”Näitä on useita kuukaudessa”, Fonselius sanoo.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Osaston luetuimmat