Teini­pojat pahoin­pitelivät lapsen – Tilanne kuvattiin videolle

Käräjäoikeus katsoi 15- ja 17-vuotiaiden poikien syyllistyneen törkeään pahoinpitelyyn Rovaniemellä.

Lapin käräjäoikeus antoi alaikäisten väkivaltarikosta koskevan tuomion tänään maanantaina.

7.11. 16:34 | Päivitetty 7.11. 16:41

Lapin käräjäoikeus on tuominnut kaksi alaikäistä poikaa nuorena henkilönä tehdystä törkeästä pahoinpitelystä kahdeksan kuukauden ehdolliseen vankeusrangaistukseen.

Pahoinpitely tapahtui Rovaniemellä tänä keväänä. Toinen tuomituista oli tekohetkellä 17-vuotias ja toinen 15-vuotias. Uhri on heitä useita vuosia nuorempi.

Väkivaltaan osalliseksi epäiltiin myös 14-vuotiasta poikaa, mutta hän ei joutunut nuoren ikänsä vuoksi rikosoikeudelliseen vastuuseen.

Teinipojat löivät uhria nyrkillä kasvoihin ja yksi potkaisi häntä vartaloon. Pahoinpitelytilanteessa uhri kaatui maahan ja menetti myös hetkellisesti tajuntansa.

Ikänsä vuoksi rikosvastuun välttänyt 14-vuotias poika oli syytteen mukaan käynnistänyt väkivallan lyömällä uhria kasvoihin niin, että uhri oli kaatunut maahan. Syyttäjän mukaan hän olisi myös kehottanut kahta muuta poikaa väkivaltaan.

Paikalla ollutta todistajaa käskettiin kuvaamaan tapahtumat. Video levisi myöhemmin verkossa.

17-vuotias uhria potkaissut poika kiisti syytteen törkeästä pahoinpitelystä ja tunnusti syyllistyneensä lievään pahoinpitelyyn.

15-vuotias poika löi uhria kerran nyrkillä kasvoihin. Hän niin ikään kiisti törkeän pahoinpitelyn, mutta myönsi pahoinpitelyn perusmuotoisena.

Syyttäjän mukaan nuoret yksituumaisesti ”muiluttivat” uhria, ja teko tehtiin erityisen raa'alla ja julmalla tavalla, koska väkivalta kohdistui puolustuskyvyttömään lapseen, joka joutui useiden itseään vanhempien nuorten nurkkaan ahdistamaksi.

Käräjäoikeuden tuomion mukaan pahoinpitelyä on pidettävä erityisen julmalla tavalla tehtynä, sillä pahoinpitelijöitä oli useita, eikä tekijöitä vuosia nuoremmalla uhrilla ollut mahdollisuuksia puolustautua tilanteessa.

Käräjäoikeus ei kuitenkaan pitänyt tekoa erityisen raakana. Tätä käräjäoikeus perusteli ratkaisussaan sillä, että maassa makaamisen sijaan uhri oli jo ollut nousemassa ylös siinä vaiheessa, kun häntä potkaistiin vartaloon.

Koska tekijöitä oli useampia ja väkivaltaa monessa muodossa, ja tekijät olivat tietoisia tilanteen kuvaamisesta, käräjäoikeus katsoi teon olleen myös kokonaisuutena arvostellen törkeä.

Kolme poikaa määrättiin yhteisvastuullisesti korvaamaan uhrille kärsimys- ja muita korvauksia yhteensä 11 177 euroa.

Lapin käräjäoikeuden antama tuomio ei ole lainvoimainen.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Osaston luetuimmat