Rajavartio­laitoksen veneen päällikkö tuomittiin sakkoihin karille­ajosta, jossa kuoli yksi

Rajavartiolaitoksen partiovene upposi Loviisan edustalla kesäkuussa 2020 veneen ajettua karille. Helsingin käräjäoikeus tuomitsi veneen päällikön sakkoihin.

8.11. 11:34

Helsingin käräjäoikeus on tuominnut Rajavartiolaitoksen merivartijan päiväsakkoihin palvelusrikoksesta ja hyvän merimiestaidon laiminlyönnistä kesällä 2020 tapahtuneen onnettomuuden vuoksi.

Rajavartiolaitoksen partiovene upposi Loviisan edustalla juhannuksena 2020 veneen ajettua karille. Onnettomuus tapahtui veneväylän ulkopuolella, kun vesiliikennetehtävällä ollut vene oli matkalla Loviisan satamaan tauolle.

Pohjakosketuksen aikaan veneellä oli nopeutta noin 28 solmua, ja osuma aiheutti useita metrejä pitkät vahingot veneen pohjaan. Vaurioiden seurauksena vene upposi, ja onnettomuudessa yksi veneen kolmihenkisen miehistön jäsenistä kuoli.

Sakot saanut merivartija toimi partioveneen päällikkönä onnettomuuden aikaan. Oikeudessa hän kiisti syyllistyneensä rikokseen.

Syyttäjä vaati merivartijalle palvelusrikostuomiota, koska veneellä ei ollut onnettomuuden aikaan tarvetta kulkea veneväylän ulkopuolella. Lisäksi aluksen päällikkönä toiminut merivartija oli luovuttanut navigointivastuun aluksen ruorimiehelle, mikä ei ole päällikölle sallittua.

Syyttäjän mukaan aluksen tähystys ei ollut onnettomuuden aikaan riittävää.

Käräjäoikeus katsoi ratkaisussaan, että partioveneelle oli sinänsä sallittua kulkea veneväylän ulkopuolella, ja oikeudessa kuultu veneen miehistön jäsenkin totesi sen olleen tavanomaista.

Rajavartiolaitoksen määräyksen mukaan väyläalueen ulkopuolella on kiinnitettävä erityistä huomiota tähystyksen järjestelyyn ja noudatettava erityistä huolellisuutta. Lisäksi määräyksen mukaan päällikkö on vastuussa aluksen ja sen henkilöstön turvallisuudesta. Oikeus katsoi, että päällikkö rikkoi tätä määräystä, koska tähystystä ei ollut partioveneellä järjestetty riittävän hyvin.

Helsingin käräjäoikeus tuomitsi merivartijalle 50 päiväsakkoa, joista tuli hänen tuloillaan maksettavaa 2 200 euroa.

Lue lisää: Merivartioston partiovene upposi Loviisan edustalla, yksi merivartija kuoli – Poliisi tutkii kuolemansyytä, Otkes aloitti alustavan tutkinnan

Lue lisää: Otkes: Rajavartiolaitoksen partioveneen uppoamiseen Loviisan edustalla useita syitä

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Osaston luetuimmat