Haminan mursun kuolin­syy selvisi

Haminassa ja Kotkassa viime kesänä nähdyn mursun todennäköinen kuolinsyy paljastui. Nukutukseen käytettyjen lääkeaineiden vaikutusta kuolemaan ei voida todistaa tai poissulkea.

Mursu kuvattiin heinäkuussa omakotitalon pihassa Kotkassa. Mursu kuoli, kun sitä yritettiin kuljettaa Korkeasaareen.

9.11. 13:43 | Päivitetty 9.11. 14:21

Viime kesänä Haminassa ja Kotkassa nähdyn mursun tutkimukset ovat valmistuneet, ja mursun todennäköinen kuolinsyy on nyt selvillä. Mursu kuoli heinäkuussa, kun sitä oltiin kuljettamassa Korkeasaareen.

Ruokaviraston tiedotteen mukaan mursun kuoli todennäköisesti nääntymisen, heikon yleiskunnon ja stressin laukaisemaan sydämen rytmihäiriöperäiseen äkilliseen toiminnanvajaukseen ja siitä seuranneeseen sydänpysähdykseen.

Lisäksi mursun elimissä todettiin ikääntymiseen liittyviä muutoksia. Mursun heikko yleiskunto oli myös saattanut altistaa sitä erilaisille tulehduksille ja mahahaavoille, tiedotteessa kerrotaan.

Mursu toimitettiin heinäkuun lopussa tutkittavaksi Ruokavirastoon.

Ruokaviraston lopullisesta tutkimustodistuksesta selviää, että mursun nukutukseen käytettyjen lääkeaineiden vaikutusta sydämen toiminnanvajauksen kehittymiseen ei voida täysin todistaa tai poissulkea tutkimuksen perusteella.

Tutkimustodistuksesta selviää myös, että mursu oli kuollessaan hyvin laiha. Esimerkiksi sisäelinten ympärillä ei ollut lainkaan rasvaa.

Mursun konservointi etenee. Mursu on todennäköisesti yleisön nähtävillä Luonnontieteellisessä keskusmuseossa (Luomus) Helsingissä syksyllä 2023.

Mursu tuli suomalaisten tietoisuuteen heinäkuun puolivälissä, kun se löydettiin rannasta Haminassa.

Monien vaiheiden jälkeen mursu päätettiin 18. heinäkuuta siirtää nukutuksessa Korkeasaareen, kun se päätyi kotkalaisen omakotitalon pihalle. Kuljetus oli kuitenkin mursulle liikaa.

Mursun perimästä määritettiin tutkimuksessa mitokondrio-DNA, joka vastaa odotusta mursun alkuperäalueesta Euroopan arktisilla alueilla. Määritys tehtiin Luonnontieteellisessä keskusmuseossa (Luomus).

Osaston uusimmat

Osaston luetuimmat