Tehoste­annoksia voidaan jatkossa tarjota kaikille – THL:n suositus pysyy ennallaan

Ministeri Krista Kiuru ja osastopäällikkö Taneli Puumalainen kertoivat keskiviikkona tiedotustilaisuudessa, että jatkossa kunnat ja hyvinvointialueet voivat tarjota koronaviruksen tehosterokotetta kaikenikäisille.

STM:n osastopäällikkö Taneli Puumalainen (vas.) ja perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiuru koronaministerityöryhmän tiedotustilaisuudessa Helsingissä keskiviikkona.

9.11. 19:29 | Päivitetty 9.11. 21:54

Koronarokotusten tehosteannosten tarjoamista laajennetaan, kertoi perhe- ja peruspalvelu­ministeri Krista Kiuru (sd) tiedotustilaisuudessa keskiviikkoiltana.

Kunnat ja hyvinvointialueet voivat Kiurun mukaan tarjota rokotteita ihmisille, joiden rokottamisen lääkäri arvioi perustelluksi.

Ne voivat myös itse päättää, mille henkilöryhmille ne koronarokotteiden tehosteannoksia tarjoavat, eli esimerkiksi sen, tarjotaanko rokotteita myös perusterveille työikäisille ihmisille.

”Kunnat tai hyvinvointialueet voivat päättää, noudattavatko ne nykyisiä Terveyden- ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) suosituksia”, Kiuru sanoi.

”Vaikka koronaministerityöryhmä linjasi, että rokotteita voidaan tarvittaessa toimittaa myös perusterveille työikäisille, silti voi käydä niin, että kaikki järjestäjät eivät syystä tai toisesta näin tee.”

Tehosteannoksia annetaan tällä hetkellä 65 vuotta täyttäneille ja 18 vuotta täyttäneille riskiryhmiin kuuluville.

Ministerityöryhmä kokoontui jo aamupäivällä pohtimaan linjausta siitä, laajennetaanko koronarokotuksia tai tehosterokotuksia koskemaan uusia ihmisryhmiä. Sosiaali- ja terveysministeriö (STM) antaa nyt linjatusta tehosterokotusten laajentamisesta ohjauskirjeen.

Tiedotustilaisuudessa mukana ollut STM:n osastopäällikkö Taneli Puumalainen tosin totesi, että toteutukseen liittyy edelleen paljon yksityiskohtia, joita käydään läpi THL:n kanssa, jotta ohjeistukset olisivat mahdollisimman selkeitä.

Ministeri Kiuru sanoi tiedotustilaisuudessa, että hänestä rokoteohjelmassa ei ole täysin onnistuttu. Hänen mukaansa Suomessa on yhä aivan liikaa ihmisiä, jotka tarvitsisivat rokotteen mutta jotka eivät ole rokotteita ottaneet.

Kiurun mukaan tehosterokotuksissa olisi pitänyt toimia nopeammin kuin nyt on toimittu.

”Ei tämä mikään rakettijuna ole ollut.”

Uudella linjaukselle halutaan Kiurun mukaan varmistaa, että mahdollisimman moni koronarokotteen haluava myös saa rokotteen.

”Mutta emme voi pakottaa kuntia tiettyyn yhteiseen muottiin.”

Kiuru toivoo, että myös työterveyshuolto saataisiin nopeasti mukaan koronarokotuksiin ja että työterveyshuollossa voitaisiin antaa samalla sekä korona- että influenssarokote.

THL:n ylilääkäri Hanna Nohynek ei halunnut kommentoida Kiurun keskiviikkoiltana esittämää koronarokotusten tehosteannosten laajennusta.

THL tiedotti lokakuun lopussa, ettei se ole toistaiseksi muuttamassa nykyisiä rokotussuosituksiaan.

”Ja edelleen käsittääkseni ajattelemme näin.”

Koetteko, että teillä on luottamus ja edellytys hoitaa oma työnne?

”Tämä ei ole yksittäisestä tutkijasta kiinni. Se on THL:n kanta, ja se muodostuu usean tutkijan tekemästä pohjatyöstä sekä kansallisen rokotusasiantuntijatyöryhmän lausunnosta. Näiden pohjalta THL muodostaa suosituksensa. Kun kysymys on THL:n laitostason suosituksesta, silloin kysymys pitää osoittaa meidän pääjohtajallemme [Markku Tervahaudalle].”

Onko teillä täysi tuki oman työnne tekemiseen?

”Näin olen ymmärtänyt esimiehiltäni, että minulla on täysi tuki, niin kuin on muillakin tämä suosituksen parissa työskentelevillä, että en siis ole tässä yksin. Se on väärä ymmärrys siitä, millä tavalla suosituksia THL:ssä tehdään, että se olisi yhden ihmisen takana tai yhden ihmisen näkökannasta kiinni.”

Juttua tarkennettu 9.11.2022 kello 21.50: Otsikossa käytettiin muotoilua ”lääkärin arvio tarvitaan”. Sillä ei viitata potilaskohtaiseen arvioon vaan siihen, että rokottamisesta vastaavat lääkärit päättävät rokotettavista ryhmistä omalla alueellaan.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Osaston luetuimmat