Liha­tukku Veijo Votkiniin yhdistetty Helvetin enkelit on suljettu sisä­piiri, joka käyttää rikoksissa ulko­puolisia

Helvetin enkelit on kertonut olevansa pelkkä moottoripyöräkerho, mutta poliisin mukaan se on järjestäytynyt rikollisjärjestö.

Helvetin enkelit on rekisteröinyt siivekkään pääkallon tavaramerkikseen. Jengi toimii nettisivujensa mukaan nykyisin vajaassa 60 maassa ympäri maailman.

11.11. 10:09

Lihatukku Veijo Votkiniin yhdistettyä Helvetin enkeleitä voi pitää vähintäänkin yhtenä maailman tunnetuimmista moottoripyöräjengeistä ellei tunnetuimpana. Viime vuosina jengin jäseniä on epäilty ja tuomittu useissa huume- ja väkivaltarikostapauksissa.

Helsingin Sanomat kertoi perjantaina, että aluehallintoviraston tilaaman tarkastusraportin mukaan tunnetun lihatalon Lihatukku Veijo Votkiniin ja sen käyttämään kiinteistöön liittyvillä mittavilla remonttitöillä on kanavoitu varoja Helvetin enkelien jäsenelle ja hänen edustamalleen jengille.

Keskeisessä asemassa järjestelyissä toimi tarkastusraportin mukaan 59-vuotias Helvetin enkelien jäsen.

Lihatukku Veijo Votkinin toimitusjohtaja Asmo Votkin kiistää, että heidän perheyrityksensä tai kiinteistöyhtiön toiminnassa olisi tapahtunut mitään moitittavaa tai lainvastaista.

Lue lisää: Raportti: Lihatukku Veijo Votkinin remonttitöillä kanavoitu varoja Helvetin enkeleille

Poliisi pitää Helvetin enkeleitä järjestäytyneenä rikollisryhmänä. Helvetin enkelit itse on kertonut harvoissa julkisissa ulostuloissaan olevansa pelkkä moottoripyöräkerho.

Hells Angels MC:n eli Helvetin enkelien historia juontaa toisen maailmansodan jälkeisiin vuosiin Kaliforniassa, kun monet sodasta palanneet miehet eivät löytäneet paikkaansa yhteiskunnasta.

Jengi perustettiin siellä vuonna 1948, mutta vuosikymmenten kuluessa siitä on tullut erittäin kansainvälinen.

Helvetin enkelit laajeni Eurooppaan 1960-luvun lopussa, Australiaan 1970-luvulla ja Etelä-Amerikkaan 1980-luvulla. Nykyisin Helvetin enkeleillä on omien nettisivujensa mukaan 467 osastoa 59 maassa ympäri maailmaa, myös muun muassa Aasiassa ja Afrikassa.

Suomeen Helvetin enkelit rantautui 1990-luvun jengisodan myötä. Silloin Helvetin enkelien ja Bandidosin kannattajakerhot hamusivat jengien täysjäsenyyttä ja hyökkäsivät toisiaan vastaan väkivalloin.

Myös Lihatukku Veijo Votkiniin kytkeytyvä jengiläinen sai tuolloin pahoinpitelytuomion jengiyhteenotosta. HS:n selvityksen mukaan häntä ei ole tuomittu Suomessa rikoksista enää viime vuosikymmeninä.

Helvetin enkelit vaikutti 2000-luvun puolella pitkään nousevan rikosotsikoihin harvemmin kuin eräät muut liivijengit kuten United Brotherhood. Viime vuosina Helvetin enkelien jäseniä on kuitenkin epäilty ja tuomittu muun muassa huume- ja väkivaltarikoksista.

Keskusrikospoliisin mukaan Helvetin enkelit on hierarkkinen organisaatio, jolla kansainvälinen ja kansallinen johto. Sillä on myös kaikkia jäseniä velvoittavat säännöt.

Helvetin enkelit on pitänyt osastojensa määrän Suomessa pienempänä kuin jotkin muut jengit. Nykyisin Helvetin enkeleillä on Suomessa osastoja pääkaupunkiseudulla, Lappeenrannassa, Kotkassa, Joensuussa ja Oulussa.

Keskusrikospoliisin mukaan Helvetin enkeleiden pääasiallinen rikollinen toiminta on huumekauppa. Siihen kytkeytyy rahanpesua ja väkivaltaista velanperintää.

Myös väkivalta- ja talousrikokset kuuluvat Oksasen mukaan jengin harjoittamaan rikoskirjoon.

Jengi ottaa uusia ihmisiä jäsenikseen hyvin harkitusti, kertoo rikoskomisario Jussi Oksanen keskusrikospoliisin tiedusteluosastolta.

”Helvetin enkeleillä on Suomessa noin 80 jäsentä. Siihen kytkeytyy kuitenkin laaja verkosto muita ihmisiä, joiden kanssa jengi voi tarvittaessa tehdä yhteistyötä. Siksi sillä ei ole tarvetta ottaa enempää jäseniä”, Oksanen sanoo.

Hänen mukaansa jengi pyrkii osin käyttämään rikosten tekemisessä jengin ulkopuolisia ihmisiä, jotta jäsenten kiinnijäämisriski olisi pienempi. Oletuksena on, että ulkopuoliset henkilöt eivät uskalla ilmiantaa jengiläisiä kuulusteluissa.

Oksasen mukaan Helvetin enkeleiden jäseneksi pääsee vain sellaisia henkilöitä, jotka ovat kyvykkäitä toteuttamaan Helvetin enkeleiden ideologiaa.

”Heillä täytyy olla valmius rikolliseen elämäntapaan. Ei sinne oteta jäseneksi ketään sellaista, joka ei ole valmis edistämään rikosten tekemistä”, Oksanen sanoo.

Suomen jengitilanteeseen on viime vuosina vaikuttanut se, että tuomioistuimet ovat määränneet United Brotherhoodin ja Cannonballin lakkautetuiksi.

Helvetin enkelien toiminta on kielletty kokonaan Hollannissa, mutta Suomessa viranomaiset eivät ole vaatineet oikeusteitse sitä lakkautettavaksi.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Osaston luetuimmat