”Äärettömän miellyttävä” sää valtaa Suomen

Lämpötila voi viikonloppuna nousta jopa 14 asteeseen. Poikkeuksellinen lämpö voi saada kasveja kukkimaan.

Marraskuu on ollut poikkeuksellisen lämmin, ja viikonloppuna Suomessa saatetaan yltää jopa 14 asteen lämpötiloihin.

11.11. 11:56 | Päivitetty 11.11. 12:46

Suomessa vietetään alkavaa viikonloppua poikkeuksellisen lämpimässä säässä.

Lämpötila saattaa lauantaina yltää osassa maata jopa 14 asteeseen, kertoo Forecan päivystävä meteorologi Juha Föhr.

”Vuodenaikaan nähden perjantaina ja lauantaina on huomattavan lauhaa erityisesti maan etelä- ja länsiosassa.”

Kaikkein korkeimpiin lämpötiloihin päästään todennäköisesti maan lounaisosassa, Föhr arvelee.

Yli kymmenen asteen lämpötiloja on kuitenkin laajasti maan etelä- ja keskiosissa. Maan pohjoisosissa lämpötila on nollan molemmilla puolilla.

Lauantaina sää on suuressa osassa maata myös selkeä. Kun perjantain sateet lauantaiaamuun mennessä väistyvät, tuuli alkaa voimistua.

Tilastoihin nähden näin korkeat lämpötilat ovat marraskuussa poikkeuksellisia. Vuodesta 1959 mitattujen digitaalisten tilastojen mukaan yli 13 astetta on marraskuussa mitattu vain neljänä vuotena: 1999, 2015, 2020 ja 2021.

”Nyt kun ilmasto on lämpenemässä, voi muuttua hieman se, mikä on uusi normi. Jos lämpimiä marraskuita alkaa olla yhä enemmän, se muuttaa aikaa myöten tilastoakin.”

Paikoin voi nyt olla noin kymmenen astetta lämpimämpää kuin keskimäärin tähän aikaan vuodesta.

Marraskuun lämpöennätystä tuskin kuitenkaan rikotaan, sillä se on peräti 16,6 astetta. Lukema on mitattu Ahvenanmaalla 6. marraskuuta 2020.

Lämpötiloja nostaa nyt voimakas lännenpuoleinen virtaus, joka tuo Suomeen lämmintä ilmaa.

Lisäksi lämpötiloihin vaikuttaa Föhrin mukaan lauantaina föhn-tuuli, joka tuo Suomeen lämmintä ilmaa Norjan vuoriston yli.

”Onhan tämä nyt äärettömän miellyttävä viikonloppu, kun on lauhaa ja ei sada. Mutta pitää myös tykätä tuulisesta säästä”, Föhr tiivistää.

Näin lämmin sää marraskuussa vaikuttaa myös luontoon. Esimerkiksi normaalisti keväällä kukkivat kukat voivat erehtyä kukkimaan jo syksyllä, kertoo Suomen ympäristökeskuksen (Syke) tutkija Terhi Ryttäri.

”On mahdollista, että esimerkiksi sinivuokko puhkeaa kukkaan. Aika ajoin siitä on tullut havaintoja. Vaikka näin kävisi, se ei kuitenkaan tapa kasvia.”

Myös kesällä kukkivien kasvien jälkikukinta on tavallinen ilmiö näin lämpiminä syksyinä.

”Hyvinkin voi nyt löytyä esimerkiksi siankärsämöitä.”

Myös pajunkissoja voi nähdä. Paju voi Ryttärin mukaan jopa alkaa kukkia näin lämpimällä säällä, jolloin pajunkissoihin ilmestyy keltaiset heteet.

”Se voi lähteä kukkimaan etenkin, jos nyt viikonloppuna on aurinkoista.”

Lämmin sää syksyllä ei itsessään aiheuta haittaa kasveille, Ryttäri sanoo. Yleisesti ottaen kasvit ovat joustavia ja sietävät kaikenlaisia olosuhteita.

”Kasvit ovat tottuneet ja sopeutuneet lämpimiinkin syksyihin. Talven lumipeite ja lämpötilavaihtelut ovat kriittisempiä, sillä ne vaikuttavat talvehtimiseen.”

Talviunille vetäytyneiden karhujen talviuniin poikkeuksellinen lämpö ei vaikuta, kertoo Suomen Luonnonvarakeskuksen (Luke) tutkimusprofessori Ilpo Kojola.

Suurin osa karhuista on jo talviunilla.

”Lämpöisiä syksyjä on ollut nyt muutamana viime vuonna. Sillä ei ole havaittu olennaista vaikutusta karhujen talviuniin.”

Yksittäisiä karhuja voi kuitenkin olla vielä hereillä. Lämpö voikin Kojolan mukaan vaikuttaa siihen, kuinka ne hakeutuvat pesään.

Vuosien välinen vaihtelu lämpötiloissa ei yleisesti ottaen aiheuta millekään eläinlajille dramaattisia muutoksia, sanoo Suomen Luonnonvarakeskuksen (Luke) johtava tutkija Otso Huitu. Eläimillä on kyky reagoida erilaisiin säävaihteluihin.

Poikkeukselliset sääolot keskellä talvella vaikuttavat eläimiinkin syksyä enemmän.

”Jos lumiseen aikaan tulee poikkeuksellinen lämpöjakso, karhujen talvipesät voivat tulvia ja esimerkiksi maan rajassa elävät pikkujyrsijät voivat kärsiä.”

Pitkälle syksyyn jatkuvalla lämmöllä voi Huidun mukaan olla myös myönteisiä vaikutuksia eläimille.

”Lumi ei tule välttämättä niin aikaisin, ja eläimet pystyvät tankkaamaan ravintoa talven varalle pidempään.”

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Osaston luetuimmat