Sombrero­hatuista paljastui valtava kokaiinilasti – Tekijöille pitkiä tuomioita

Neljä miestä sai tuomion yhdestä tai useammasta törkeästä huumausaine­rikoksesta tapauksessa, jossa kokaiinia saapui Suomeen posti­lähetyksissä hattujen sisään kätkettynä.

Huumeita salakuljetettiin Perusta Suomeen hattuihin kätkettynä.

14.11. 15:00 | Päivitetty 14.11. 15:46

Helsingin Käräjäoikeus on langettanut useita vankeustuomioita tapauksessa, jossa Perusta salakuljetettiin Suomeen yli seitsemän kiloa kokaiinia postilähetyksinä. Huumeet oli kätketty lähetyksissä esimerkiksi cowboy- ja sombrerohattujen sisään.

Tekotapa on poikkeuksellinen, sillä tyypillisesti kokaiinia on kuljetettu Suomeen esimerkiksi Euroopan suurten satamakaupunkien kautta.

Huumerikokset tapahtuivat loppuvuoden 2020 ja tämän kesän välisenä aikana Helsingissä, Vantaalla ja Espoossa. Syytettyinä tapauksessa oli viisi miestä ja yksi nainen.

Kokaiinia saapui postilähetyksinä ainakin Malmilla, Pasilassa ja Vuosaaressa sijaitsevien ruokakauppojen yhteydessä toimiviin Postin toimipisteisiin.

Huumeet toimitettiin Suomeen perulaisen tahon välityksellä. Poliisi kertoi aiemmin, että kokaiinin myynnistä saatu rikoshyöty lähetettiin takaisin Peruun, missä rahat otti vastaan kokaiinikauppaa pyörittänyt kartelli.

Poliisin esitutkinnassa ja käräjillä käsiteltiin ainoastaan huumerikosten Suomen pään tapahtumia, eikä oikeuden asiakirjoista selviä tietoja Perun toimijoista.

Tuomion perusteella keskeisimmässä roolissa syytekokonaisuudessa oli virolaismies, joka oli mukana järjestelemässä kokaiinin maahantuontia Perusta Suomeen.

Eston Aintsi tuomittiin kuudesta törkeästä huumausainerikoksesta ja yhdestä pahoinpitelystä 9 vuoden vankeuteen. Yhden törkeän huumausainerikoksen osalta miehen syyte hylättiin. Hän myönsi suurimman osan syytteistä.

Käräjäoikeuden mukaan Aintsin rooli huumeiden maahantuonnissa ja kokaiinin levittämisessä oli merkittävä.

Hän toimi Suomen pään kontaktina huumeiden toimittajaan ja välimiehenä kokaiinin myyjä- ja vastaanottajatahojen välillä. Hän rekrytoi kokaiinille Suomesta myyjän ja osallistui osassa kokaiinilähetyksiä niiden noutamiseen postista.

Tuomion mukaan kokaiinia säilytettiin Aintsin asunnolla tai hotellihuoneessa, josta toinen tuomittu kävi hakemassa sitä myytäväksi.

Käräjäoikeuden mukaan Aintsin rekrytoima suomalaismies toimi Suomessa kokaiinin jälleenmyyjänä ja levittäjänä.

Mies myi kokaiinia ja tilitti myyntirahoja eteenpäin sekä oli mukana noutamassa osaa maahantuoduista kokaiinilähetyksistä. Mies oli myös hankkinut osoitetiedot kokaiinilähetyksen vastaanottamiseksi.

Bruno Alex Mikkilä tuomittiin neljästä törkeästä ja yhdestä perusmuotoisesta huumausainerikoksesta 9 vuoden vankeuteen. Hänelläkin syyte hylättiin yhden törkeän huumausainerikoksen osalta.

Hän myönsi osan syytteistä, mutta kiisti osallistuneensa kokaiinin maahantuontiin.

Käräjäoikeus katsoi Aintsin ja Mikkilän tehneen osan törkeistä huumausainerikoksista yhdessä. Käräjäoikeus katsoi kummankin esimerkiksi olleen osallinen kolmen kilon kokaiinieräin maahantuontiin.

Loput syytetyistä olivat pienemmissä avustavissa rooleissa, joissa he esimerkiksi vastaanottivat kokaiinia sisältäneen postilähetyksen tai järjestivät lähetykselle toimitusosoitteen palkkiota vastaan.

Tony Nicolas Tulenkivi tuomittiin kahdesta törkeästä huumausainerikoksesta 2 vuoden ja 6 kuukauden vankeuteen. Käräjäoikeuden mukaan hän osallistui kokaiinin maahantuontiyritykseen hankkimalla isolle kokaiinilähetykselle toimitusosoitteen, johon kokaiini oli ollut tarkoitus toimittaa. Hänen oli ollut myös tarkoitus noutaa lähetys postista, mutta kahden kilon kokaiinierä jäi Perussa viranomaisten takavarikoimaksi.

Mies kiisti tienneensä Suomeen aiottujen huumeiden täsmällisen määrän ja myönsi syytteen vain avunantona. Käräjäoikeus katsoi, että miehen oli täytynyt ymmärtää kokaiinilähetyksen sisältävän vähintään useita satoja grammoja kokaiinia. Mies myös välitti tai toimitti kokaiinia eteenpäin 95 grammaa.

Yhdestä törkeästä huumausainerikoksesta kahden vuoden vankeuteen tuomittiin Timo Julius Vistbacka. Hän oli luovuttanut osoitetietonsa, jonka avulla Suomeen toimitettiin kolmen kilon kokaiinierä. Mies myös nouti postilähetyksen ja toimitti sen myyjälle palkkiota vastaan.

Mies kiisti tienneensä, että lähetyksessä oli kyse kokaiinista. Käräjäoikeuden mukaan miehen oli kuitenkin täytynyt pitää varsin todennäköisenä sitä, että toimitus sisälsi kokaiinia vähintään satoja grammoja.

Kolmekymppinen nainen tuomittiin törkeästä rahanpesusta kahdeksan kuukauden ehdolliseen vankeuteen.

Hän oli ollut mukana tekemässä rahansiirtoja tai auttamassa rahansiirroissa, joissa kokaiinikaupalla tienattua rahaa lähetettiin Peruun. Siirtojen yhteismäärä oli useita tuhansia euroja. Käräjäoikeuden mukaan nainen oli toisaalta toiminut osittain painostettuna.

Yhden kolmekymppisen miehen osalta syyte törkeästä huumausainerikoksesta hylättiin.

Tuomio ei ole lainvoimainen, vaan ratkaisuun saa hakea muutosta valittamalla hovioikeuteen.

Osaston uusimmat

Osaston luetuimmat