Hovioikeus kumosi Kittilän kunta­päättäjien tuomion juristi­laskuja koskevasta syytteestä

Rovaniemen hovioikeus katsoi, että Kittilän kuntapäättäjillä oli toimivalta päättää oikeudellisten asiantuntijapalvelujen hankkimisesta.

Kittilän kunnan sotkuja on käsitelty useissa oikeusprosesseissa.

15.11. 11:22

Rovaniemen hovioikeus on kumonnut kolmen Kittilän kuntapäättäjän tuomiot juristipalveluiden hankkimiseen liittyvistä laskuista. Hovioikeus hylkäsi siten kaikki syytteet.

Syytteen mukaan päättäjät olisivat omin päin tilanneet oikeudellista apua Kittilän kunnan sotkuihin liittyvissä asioissa.

Lapin käräjäoikeus tuomitsi maaliskuussa 2021 laskutussotkuista kolmelle kuntapäättäjälle noin kolme kuukautta ehdollista vankeutta petoksen yrityksestä ja virkavelvollisuuden rikkomisesta. Tuomion saivat kunnanhallituksen puheenjohtaja ja varapuheenjohtaja sekä kunnanvaltuuston varapuheenjohtaja. Lisäksi kunnanjohtaja sai sakkoja virka-aseman väärinkäyttämisestä.

Kuuden muun syytetyn syytteet käräjäoikeus hylkäsi.

Tiistaina antamallaan päätöksessä hovioikeus päätyi hylkäämään loputkin syytteet ja kumoamaan tuomiot.

Oikeuden mukaan kuntapäättäjät olivat toimivaltaisia hankkimaan oikeudellisia asiantuntijapalveluita, ja sen takia syytteet hylättiin.

Moitittavaakin hovioikeus löysi. Se oli kuitenkin niin vähäistä, ettei rikoksen tunnusmerkistö täyttynyt.

Hovioikeuden mukaan kunnanhallituksen puheenjohtaja oli käsitellyt kunnanhallituksessa esteellisenä asiaa, joka liittyi hallinto-oikeuteen tehtyihin valituksiin. Hän oli siten rikkonut virkavelvollisuutensa, mutta arvioi teon niin vähäiseksi, että syyte hylättiin.

Kunnanjohtaja puolestaan oli laiminlyönyt huolehtia oikeudellisen asiantuntijan toimittamat laskut kunnan asiahallintajärjestelmään ja kirjanpitoon. Tässäkin oli kyse virkavelvollisuuden rikkomisesta, mutta niin vähäisestä, ettei se ole rikos.

Kittilän kuntaan liittyviä sotkuja on käsitelty vuosien ajan useissa oikeudenkäynneissä niin yleisissä tuomioistuimissa kuin hallintotuomioistuimissa. Osa prosesseista on edelleen kesken.

Lue lisää: KKO:ssa kuultiin loppu­lausunnot Kittilän virka­rikos­jutussa – Syyttäjät: Jutussa kyse rakenteellisesta korruptiosta

Lue lisää: Käräjäoikeus hylkäsi Kittilä-vyyhdissä hallinto­johtajan syrjäyttämistä koskevat syytteet

Lue lisää: Nyt uusi kunnan­johtaja vihdoin löytyy, uskotaan Kittilässä – Pidennetyllä hakuajalla 17 hakijaa

Lue lisää: Hovioikeus hylkäsi Levi Ski Resortin toimitusjohtajan syytteen luottamusaseman väärinkäytöstä

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Osaston luetuimmat