STM: Kuntien pitää tarjota neljännet koronavirus­rokotteet

STM linjaa, että kuntien ja hyvinvointialueiden on tarjottava tehosteannos kaikille, joiden rokottamisen lääkäri arvioi perustelluksi. THL ei toistaiseksi ole muuttanut suositustaan syystalven tehosteannosten antamisesta perusterveille.

Hoitaja antoi koronarokotuksen Helsingin Jätkäsaaressa huhtikuussa 2021. STM ohjaa nyt kuntia tarjoamaan koronarokotteen tehosteannoksen kaikille, joiden rokottamisen lääkäri arvioi perustelluksi

15.11. 14:12

Kuntien ja hyvinvointialueiden on tarjottava syystalven koronarokotteiden tehosteannos kaikille niille, joiden rokottamisen lääkäri arvioi perustelluksi, sosiaali- ja terveysministeriö (STM) linjaa tänään julkaistussa ohjauskirjeessä.

Ohjauskirjeessä annetaan ohjeet rokotusten jakeluun ja toteuttamiseen.

Kunnat järjestävät rokotukset ja kertovat, mistä ja milloin koronarokotuksen voi saada.

Julkisen terveydenhuollon lisäksi myös työterveyshuolto voi osallistua koronarokotusten antamiseen. Kunnan on selvitettävä alueellaan toimivien työterveyshuollon palveluntuottajien mahdollisuus osallistua koronarokotusten antamiseen, jos se on tarpeen rokotusten viivytyksettömän tarjoamisen varmistamiseksi, ohjauskirjeessä sanotaan.

Valtio maksaa koronarokotteet, joten niistä ei tule työnantajalle kuluja. Ainoastaan itse rokottaminen olisi työnantajan maksamaa.

Koronarokotteiden jakelu yksityisille ja julkisille terveydenhuollon toimijoille on kuntien ja sairaanhoitopiirien lääkejakelukeskusten sekä sairaala-apteekkien vastuulla.

STM:n mukaan työterveyshuollon osallistuminen rokottamiseen voi edistää rokotusten saavutettavuutta ja parantaa mahdollisuuksia saada riittävä määrä työvoimaa rokottamiseen tilanteessa, jossa kuntien henkilöstö yksin ei siihen riittäisi.

Rokotuksia tarjotaan viisi vuotta täyttäneille ja sitä vanhemmille. Rokottamisesta päättää lääkäri. Rokotuksen ottaminen on vapaaehtoista.

Hallituksen koronaministerityöryhmä linjasi viime viikolla, että tehosteannosten tarjoamista laajennetaan Suomessa ja että kunnat voivat tarjota rokotteita myös työikäisille, perusterveille ihmisille, joiden rokottamisen lääkäri arvioi perustelluksi.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) tiedotti viimeksi lokakuun lopussa, ettei se ole toistaiseksi muuttamassa nykyisiä rokotussuosituksiaan. THL suosittelee tällä hetkellä kolmen annoksen rokotussarjaa perusterveille 18–59-vuotiaille, ja 60–64-vuotiaille perusterveille suositus on neljä annosta.

Lisäksi THL suosittelee tänä syystalvena tehosteannosta voimakkaasti immuunipuutteisille 12 vuotta täyttäneille, 18 vuotta täyttäneille lääketieteellisiin riskiryhmiin kuuluville ja 65 vuotta täyttäneille.

Syystalven tehosteannosta ei THL:n mukaan suositella kaikille, koska alle 65-vuotiaille perusterveille aiemmin suositellut rokoteannokset antavat yhä erinomaisen suojan vakavaa tautia vastaan.

THL:n linjauksesta on poikennut Lapin sairaanhoitopiiri, joka antoi jo lokakuussa sosiaali- ja terveyshuollon henkilöstölle suosituksen neljänsistä koronarokotuksista neuvoteltuaan asiasta STM:n kanssa.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Osaston luetuimmat