Erosta järkyttynyt nainen löi miestä veitsellä ja pudotti palavan tupakan postiluukusta

Itä-Suomen hovioikeus hylkäsi syytteen murhan yrityksestä ja tuomitsi miestä veitsellä iskeneen naisen alentuneesti syyntakeisena tehdyistä tapon yrityksestä ja törkeän pahoinpitelyn yrityksestä.

16.11. 16:18 | Päivitetty 16.11. 16:57

Itä-Suomen hovioikeus on muuttanut tuomiota tapauksessa, jossa nainen hyökkäsi kahdesti entisen miesystävänsä kimppuun erotilanteeseen liittyen.

Rikokset tapahtuivat viime vuoden kesällä Kotkassa.

Maaliskuussa Kymenlaakson käräjäoikeus oli tuominnut päälle kaksikymppisen naisen alentuneesti syyntakeisena murhan yrityksestä ja tapon yrityksestä kuuden vuoden vankeuteen.

Nainen valitti päätöksestä hovioikeuteen vaatien syytteiden ja korvausvaatimusten hylkäämistä. Nainen itse katsoi syyllistyneensä henkirikosten yritysten sijasta pahoinpitelyyn tai perusmuotoisen tai törkeän pahoinpitelyn yritykseen. Syyttäjä ja asianomistaja vastustivat muutosvaatimuksia.

Hovioikeus hylkäsi syytteen murhan yrityksen osalta ja tuomitsi naisen alentuneesti syyntakeisena tehdyistä tapon yrityksestä ja törkeän pahoinpitelyn yrityksestä kolmen vuoden vankeuteen. Hänet velvoitettiin myös maksamaan uhrille erilaisia kärsimys­korvauksia noin 7 700 euroa.

Ensimmäinen teoista tapahtui kaksi päivää sen jälkeen, kun mies oli ilmoittanut haluavansa päättää seurustelusuhteen. Mies oli kertomansa mukaan sopinut naisen kanssa tapaamisen, jotta he olisivat voineet keskustella asiat läpi ja erota sopuisasti.

Tapaamisessa nainen löi veitsellä kohti miehen ylävartaloa ja aiheutti tälle pienen haavan rintalastan tuntumaan. Miehen onnistui väistää, ja häneen osui ainoastaan veitsen kärki.

Lyönnin jälkeen mies lähti karkuun, ja nainen seurasi perässä veitsi kädessään.

Hovioikeuden mukaan nainen itse kertoi, että hänen aikomuksenaan oli ollut lyödä miestä voimakkaasti veitsellä. Naisen mukaan hän olisi kuitenkin tullut tilanteessa toisiin ajatuksiin ja hidastanut lyöntiä viime hetkellä vakavien vammojen välttämiseksi. Naisen mukaan hänen tarkoituksenaan oli ainoastaan vahingoittaa ja pelotella, ei tappaa.

Parin päivän kuluttua nainen hyökkäsi miehen kimppuun uudelleen. Nainen odotti miestä tämän asunnon rappukäytävässä veitsellä ja turvasumutteella varustautuneena.

Hän myös pudotti tulentekovälineitä ja palavan tupakan sisään asunnon postiluukusta.

Saapuessaan rappukäytävään ja naisen huomatessaan mies lähti pakoon. Nainen suihkutti sumutetta miestä kohti ja lähti veitsi kädessään tämän perään. Pihalla nainen ryntäsi miehen suuntaan, mutta miehen onnistui juosta karkuun.

Miehen yrittäessä palata asunnolleen nainen oli vielä pariin otteeseen lähtenyt tulemaan miestä kohti, ja mies joutui lähtemään uudelleen pois paikalta. Tilanne päättyi vasta poliisien saapumiseen.

Itä-Suomen hovioikeus piti voimassa käräjäoikeuden ratkaisun tapon yrityksestä liittyen ensimmäiseen väkivaltatilanteeseen. Hovioikeuden mukaan nainen yritti tappaa miehen, sillä veitsellä ylävartaloon lyönnin todennäköisenä seurauksena voi pitää uhrin kuolemaa.

Porraskäytävän tapahtumiin liittyen hovioikeus hylkäsi naisen käräjillä saaman tuomion murhan yrityksestä. Hovioikeus katsoi naisen syyllistyneen henkirikoksen yrityksen sijaan törkeän pahoinpitelyn yritykseen.

Tähän vaikutti muun muassa se, että nainen ei saanut miestä tilanteessa kiinni, eikä lyöntiliikettä veitsellä tapahtunut.

Hovioikeus katsoi, että naisen aloittaman rikoksen jääminen yritysasteelle varhaisessa vaiheessa jätti avoimeksi sen, miten hän olisi toiminut, mikäli hän olisi onnistunut suorittamaan rikosta pidemmälle. Hovioikeuden mukaan ei voitu poissulkea sitä vaihtoehtoa, että naisen tarkoituksena olisi ollut vahingoittaa tai pelotella surmaamisen sijaan.

Hovioikeuden mukaan naisen toiminnan ja puheiden perusteella ei ollut kokonaisuutena arvioiden pääteltävissä selkeää ja määrätietoista tappamisen tarkoitusta.

Hovioikeus katsoi, että eron johdosta hän toimi ”tunnekuohun vallassa ja alentuneesti syyntakeisessa mielentilassa”, minkä takia toiminnalle oli ominaista ”kaoottisuus ja jäsentymättömyys”.

Hovioikeuden mukaan tähän nähden toiminnan ei voi kokonaisuutena arvioiden katsoa ilmentävän määrätietoista surmaamispyrkimystä.

Hovioikeus totesi kuitenkin, että naisen eri tilanteissa sanomisten perusteella hänen tarkoituksenaan oli miehen vahingoittaminen veitsellä vakavasti ja vaarallisesti. Hän oli myös aloittanut väkivallan suihkuttamalla sumutetta miestä kohti ja jahtaamalla tätä veitsi kädessä.

Hovioikeuden mukaan hän oli siis aloittanut rikoksen tekemisen ja saanut aikaan vaaran rikoksen täyttymisestä. Pahoinpitelyn yritystä oli pidettävä myös kokonaisuutena arvostellen törkeänä.

HS ei julkaise tuomitun nimeä alentuneen syyntakeisuuden vuoksi.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Osaston luetuimmat