Yli-Viikari yritti taas vältellä kysymyksiä lento­pisteistään

Pääjohtajan toimintaa selvittäneen valiokunnan puheenjohtaja Outi Alanko-Kahiluoto (vihr) kertoi oikeudelle, että Yli-Viikarin käytös oli aikanaan lautakunnalle järkytys ja pettymys. Yli-Viikarin mukaan hänellä on ollut perusteet kieltäytyä vastaamasta.

Tytti Yli-Viikari Helsingin hallinto-oikeudessa lokakuun alussa.

17.11. 6:04 | Päivitetty 17.11. 18:40

Valtiontalouden tarkastusvirastosta (VTV) irtisanottu Tytti Yli-Viikari yritti jälleen torstaina väistellä kysymyksiä lentopisteidensä käytöstä, kun hänen potkujaan pääjohtajan paikalta käsiteltiin Helsingin hallinto-oikeudessa.

Eduskunta päätti irtisanoa Yli-Viikarin VTV:n pääjohtajan tehtävästä viime vuoden kesällä. Hän valitti potkuistaan hallinto-oikeuteen, koska pitää niitä lainvastaisina.

Eduskunnan asianajaja Petteri Uoti otti lentopisteet esille heti alkuun, kun Yli-Viikaria kuultiin torstaina hallinto-oikeudessa.

”Seuraavan kerran pisteasiaa käsitellään hovioikeudessa, että eiköhän voida mennä irtisanomisperusteisiin, joita täällä käsitellään. Minun käsitykseni mukaan tämä asia ei ole tämän päivän asialistalla”, Yli-Viikari sanoi.

Irtisanomisensa jälkeen Yli-Viikari on tuomittu Helsingin käräjäoikeudessa lentopisteiden osalta virkavelvollisuuden rikkomisesta ja kavalluksesta. Oikeus katsoi, että Yli-Viikari oli kerryttänyt työmatkoilta kertyneitä pisteitä samalle tilille kuin yksityisostoistaan kertyneitä pisteitä ja käyttänyt pisteitä yksityismatkoihin. Hän on valittanut käräjätuomiosta hovioikeuteen.

Uoti esitti hallinto-oikeudelle VTV:n omat ohjeet, joiden mukaan lentopisteet pitää käyttää työnantajan hyväksi. Yli-Viikarin mukaan se ei VTV:n matkatoimistosopimuksen takia olisi edes ollut mahdollista. Lisäksi hän sanoi, ettei tällainen määräys perustu mihinkään lakiin.

”Hovissa keskeinen kysymys nähdäkseni on, että tällaiselle ei ole mitään säädöspohjaa, vaikka kaiken viranomaisen toiminnan pitäisi perustua lakiin, kun lähdetään rajoittamaan henkilökohtaista omistusoikeutta näihin pisteisiin”, Yli-Viikari sanoi.

Eduskunnan irtisanomispäätöksen aikaan Yli-Viikaria ei ollut vielä tuomittu käräjäoikeudessa, mutta poliisitutkinta oli käynnissä ja useissa medioissa oli käsitelty muun muassa Yli-Viikarin virkamatkoja, lentopisteitä ja kampaajakuluja.

Eduskunnan tarkastusvaliokunta ryhtyi helmikuussa 2021 selvittämään Yli-Viikarin toimintaa ja VTV:n taloudenhoitoa, koska kansalaisten ja eduskunnan luottamus viraston toimintaan haluttiin palauttaa. Tarkastusvaliokunnan mukaan Yli-Viikarin toiminnassa havaittiin monia epäkohtia ja puutteita, jotka liittyivät muun muassa hänen virkamatkoihinsa ja niistä kertyneiden lentopisteiden käyttöön.

Kun eduskunnan tarkastusvaliokunta kysyi pisteistä Yli-Viikarilta ennen irtisanomista, hän sanoi, että ne ovat henkilökohtaisia eikä suostunut selvittämään asiaa enempää.

Hallinto-oikeudessa kuultiin tarkastusvaliokunnan puheenjohtajaa Outi Alanko-Kahiluotoa (vihr), joka kertoi, että pääjohtajan käytös tuli valiokunnalle järkytyksenä. Paitsi että Yli-Viikari kieltäytyi selvittämästä pisteasiaa, hän ei ollut toimittanut valiokunnalle myöskään sen etukäteen pyytämää kirjallista selvitystä.

”Se oli hyvin poikkeuksellista – – olimme hyvin pettyneitä, ettei hän vapaaehtoisesti tuonut pistetiliä nähtäväksi, vaikka olimme etukäteen kertoneet, että mielenkiintomme kohdistuu siihen. Olimme siitä tyrmistyneitä”, Alanko-Kahiluoto sanoi.

Myöhemmin Yli-Viikari on sanonut, ettei hän voinut käynnissä olleen rikostutkinnankaan takia kommentoida pisteasiaa valiokunnalle.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Osaston luetuimmat