Ympäristöön vuoti jopa 40 000 litraa kevyt­polttoöljyä – Lämpö­yhtiön johtaja vapautui syytteistä

Ympäristöön vuoti kymmeniätuhansia litroja kevytpolttoöljyä syksyllä 2017. Hovioikeus vapautti lämpöyhtiön johtajan syytteistä.

17.11. 14:15

Itä-Suomen hovioikeuden mukaan lämpöyhtiö Loimuan operatiivinen johtaja ei ollut vastuussa Päijät-Hämeen Heinolassa tapahtuneesta ympäristöturmasta.

Hovioikeus hylkäsi torstaina operatiivisen johtajan syytteen törkeästä ympäristön turmelemisesta ja kumosi hänen aiemmin käräjillä saamansa kuuden kuukauden ehdollisen vankeustuomion.

Lue lisää: Lämpöyhtiön johtaja sai ehdollista vankeutta Heinolan ympäristö­rikoksesta, ympäristöön vuoti jopa 40 000 litraa kevyt­polttoöljyä

Yhtiön varavoimalaitoksesta Heinolasta vuoti syksyllä 2017 ympäristöön 30 000–40 000 litraa kevytpolttoöljyä. Vuoto johtui siitä, että laitoksen toinen polttoainesäiliöistä oli ylitäyttynyt, ja öljy oli vuotanut huoltoluukun kautta maahan.

Öljy valui sade- ja huleveden mukana lämpölaitoskiinteistön ulkopuolelle, Heinolan kaupungin hulevesiviemäriin ja sieltä edelleen ojalinjastoon, Haukilampi-nimiselle kosteikkoalueelle ja edelleen noin 1,2 kilometrin etäisyydellä sijaitsevaan Ruotsalaisen järven Sukuranlahteen.

Yhtiön nimi oli ympäristöturman aikaan Elenia Lämpö.

Hovioikeuden mukaan operatiivinen johtaja ei syyllistynyt sellaisiin laiminlyönteihin, että hänen voisi katsoa olleen vastuussa turmasta. Yhtiön muita työntekijöitä ei ollut oikeudessa syytettyinä.

"Asiassa todistajina kuultujen henkilöiden kertomusten perusteella vuoto on eri syistä ollut hyvin vaikeasti havaittavissa, eikä sitä ollut huomattu turvallisuusrutiinien asianmukaisesta suorittamisesta huolimatta”, hovioikeus toteaa tuomiossaan.

Päijät-Hämeen käräjäoikeus oli tuominnut Loimuan 60 000 euron yhteisösakkoon. Hovioikeus kumosi yhteisösakon kokonaisuudessaan.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Osaston luetuimmat