Oikeuden­käynnit ovat kalliita ja oikeus­prosessit pitkiä, toteaa tuore selon­teko

Valtioneuvosto antoi eduskunnalle Suomen ensimmäisen oikeudenhoidon selonteon.

Tuoreen selonteon mukaan oikeusprosessien pituus ja oikeudenkäyntien kalleus ovat suomalaisen oikeudenhoidon keskeisiä ongelmia. Kuvassa Helsingin käräjäoikeuden sisäänkäynti.

17.11. 14:38

Tuomioistuinten ja muun oikeudenhoidon keskeisiä ongelmia Suomessa ovat oikeusprosessien pituus ja oikeudenkäyntien kalleus. Myös oikeudenhoidon henkilöstö on kuormittunutta.

Jotta oikeudenhoidon toimintaedellytykset voidaan turvata ja rahoitusvaje korjata, vuosittaista rahoitusta olisi lisättävä pysyvästi noin 90 miljoonaa euroa.

Näin todetaan Suomen ensimmäisessä oikeudenhoidon selonteossa. Valtioneuvosto antoi selonteon torstaina eduskunnalle.

Selonteossa on arvioitu suomalaisen oikeudenhoidon nykytilaa, kehityssuuntia ja tarvittavia toimenpiteitä. Selonteon tavoitteena on tuottaa päätöksentekijöille oikea käsitys suomalaisen oikeudenhoidon tilanteesta.

Selonteon kohteena ovat Tuomioistuinlaitos, Syyttäjälaitos, Ulosottolaitos, Rikosseuraamuslaitos, Oikeusrekisterikeskus, oikeusapu- ja edunvalvontapiirit, Kuluttajariitalautakunta sekä yhdenvertaisuus- ja tasa-arvolautakunta.

”Vakaassa oikeusvaltiossa on keskeistä, että kansalaiset ja yritykset pystyvät luottamaan sekä lainsäädäntö- että oikeusprosesseihin. Tämä ensimmäinen oikeudenhoitoa koskeva selonteko antaa kokonaiskuvan oikeudenhoidon tilasta Suomessa ja se tulee toimimaan tärkeänä työkaluna tuleville hallituksille”, oikeusministeri Anna-Maja Henriksson (r) sanoo oikeusministeriön tiedotteessa.

Tiedotteen mukaan suomalainen oikeusvaltio on kansainvälisten vertailututkimusten mukaan vankalla pohjalla.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Osaston luetuimmat