Helvetin enkeleihin kuuluva oikeuden­käyntiavustaja sai tuomion luvattomasta aseesta

Käräjäoikeus tuomitsi Helvetin enkelit -yhteyksistään tunnetun oikeusavustajan ehdolliseen vankeusrangaistukseen.

Ilkka Ukkonen on toiminut alamaailman johtajien juristina useissa korkean profiilin rikosjutuissa.

17.11. 16:16

Oikeudenkäyntiavustajana työskentelevä juristi on saanut ehdollisen vankeustuomion ampuma-aserikoksesta.

Helsingin käräjäoikeuden mukaan Ilkka Ukkonen piti luvattomasti hallussaan Walther P99 -pistoolia. Pistoolin tunnistenumerot oli viilattu pois. Aseessa oli kahdeksan patruunaa.

Kesäkuussa Helsingin hovioikeus peruutti Ukkosen luvan toimia oikeudenkäynti­avustajana. Syynä on Ukkosen jäsenyys moottoripyöräjengi Helvetin enkeleissä.

Hovioikeuden mukaan Helvetin enkeleiden jäsen on ilmeisen sopimaton toimimaan oikeudenkäyntiavustajana. Asia on vielä vireillä korkeimmassa oikeudessa.

Ukkonen on ollut jengin jäsen vuodesta 1996.

Ukkonen ampui maaliskuussa 1996 kilpailevan moottoripyöräkerhon varajohtajan Lönnrotinkadulla Helsingissä. Ukkonen sai taposta kaksitoista ja puoli vuotta vankeutta.

Hän luki vankilassa itsensä juristiksi ja on ollut luvan saanut oikeudenkäyntiavustaja vuodesta 2014.

Aseen hallussapitoa koskeva tutkinta alkoi, kun Ukkosen asuntoon oli soitettu poliisi kostean illanvieton päätteeksi. Ukkonen oli ollut ”karhunpainissa” asunnossa vierailleen miehen kanssa.

Miehillä ja heidän puolisoillaan oli huterat muistikuvat siitä, oliko ase ollut ”nujuamisen” yhteydessä esillä. Vielä esitutkinnassa miesvieras oli pitänyt tätä mahdollisena.

Miesvieraan puoliso oli puhunut aseesta, kun hän oli soittanut hätäkeskukseen ja pyytänyt poliisia paikalle. Miesten riidellessä nainen nappasi aseen pöydältä ja juoksi ulos. Hän luovutti aseen poliiseille.

Ukkonen kiisti syytteen ja sanonut, ettei hän tiennyt, kenelle ase kuului. Oikeudessa hän ei halunnut tulla kuulluksi.

Aseen muokkausjäljet viittasivat siihen, että ase on ollut ensin deaktivoitu eli tehty ampumiskelvottomaksi. Se on kuitenkin reaktivoitu eli tehty taas toimintakuntoiseksi aseeksi.

Aseen kotelo löytyi Ukkosen asunnosta makuuhuoneen lattialta.

Oikeus katsoi selvitetyksi, että ase oli Ukkosen. Tätä tuki esimerkiksi se, että naisvieras oli säikähtänyt asetta ja siepannut sen siksi mukaansa.

Ukkonen ei myöskään tarjonnut vaihtoehtoista kertomusta tapahtumista. Hän ei siten perustellut niitä seikkoja, joihin hän puolustuksekseen viittasi.

Oikeus päätyi siihen, ettei mikään asiassa esitetty tue Ukkosen väitettä siitä, että ase olisi ollut jonkun muun. Ei siis ole varteenotettavaa epäilyä siitä, etteikö ase ollut Ukkosen.

Rangaistusta mitatessaan oikeus otti huomioon, että pistooli oli luvaton, siitä oli poistettu tunnistenumerot ja sen lippaassa oli patruunat. Ukkonen sai kolme kuukautta ehdollista vankeutta.

Miesvieras sai sakkoja siitä, että hän oli uhkaillut poliisia ja rimpuillut vastaan kiinnioton yhteydessä. Tuomio tuli virkamiehen vastustamisesta.

Osaston uusimmat

Osaston luetuimmat