Joulukuussa Etelä-Suomessa ulkoillaan lämpimissä plussakeleissä

Joulun sääennuste kallistuu lauhan kelin suuntaan

Jouluvalot syttyivät Helsingin Aleksanterinkadulla lauantaina. Joulupukki johdatti jouluparaatia valojen syttymisen jälkeen.

19.11. 19:30 | Päivitetty 21.11. 16:36

Saadaanko koko maahan valkea joulu? Kysymykseen eivät meteorologit pysty vielä ottamaan kantaa. Tällä hetkellä näyttää kuitenkin siltä, että kohti joulua mennään tavanomaista lauhemmassa säässä.

Euroopan keskipitkien sääennusteiden keskus julkaisi äsken tuoreen kuukausiennusteen. Sen mukaan joulukuun alkupuolelle ennakoidaan Suomeen laajalti tavanomaista lauhempaa.

Etelä-Suomessa saatiin viikonloppuna esinäytös talvesta lumisateiden ansiosta. Alkuviikko on koko maassa lämpötilojen puolesta tavanomainen tai hieman kylmempi kuin normaalisti marraskuun loppupuolella.

Loppuviikosta tulee käänne. Marras-joulukuun vaihteen ja joulukuun alun sää on lauhaa ja Etelä- ja Länsi-Suomessa todennäköisesti vesisateista. Nyt sataneille lumille saadaan sanoa hyvästit.

”Kuukausiennusteen perusteella pysyvää lumipeitettä etelään ei vielä tässä vaiheessa näyttäisi tulevan”, toteaa Forecan meteorologi Joanna Rinne.

Rinne muistuttaa, että talvisempi sää hiipii kuitenkin pohjoisesta vääjäämättä vähitellen etelämmäksi joulukuun lähestyessä, vaikka tahti olisikin hieman ajankohdan keskiarvoja verkkaisempi.

Kuukausiennusteen mukaan ajankohtaan nähden lämmin sää saattaa jatkua vielä joulua lähestyttäessä, mutta ennusteen kanta on varovainen.

Sää näyttäisi jouluviikolla kallistuvan Fennoskandian suunnalla pikemmin ajankohtaan nähden lämpimään kuin kylmään säähän päin.

”Vuoden viimeisellä viikolla 26. joulukuuta alkaen keskimääräistä lämpimämmän sään signaali on Fennoskandiassa jouluviikkoa voimakkaampi, myös Suomessa”, kertoo Rinne.

Ilmatieteen laitoksen meteorologi Pinja Rauhamäki muistuttaa, että myös marraskuussa elettiin Suomessa pitkään tavanomaista lämpimämmän sään jaksoa.

Juuri nyt ja tulevalla viikolla lämpötilat ovat aika tavanomaisia, mutta jo loppuviikosta tulevat plussakelit ja mahdollisesti vesisateet.

”Kun katsoo ennustetta eteenpäin, plusasteet varsinkin Etelä-Suomessa jatkuvat”, sanoo Rauhamäki.

Lämmintä säätä on luvassa erityisesti marraskuun 28. päivänä alkavalla viikolla.

”Ennusteen perusteella viikko on meillä keskilämpötilaltaan selvästi ajankohdan keskiarvoa lämpimämpi, ero keskiarvoon on 2,5–4 astetta. Sateita tulisi Suomessa ajankohdalle keskimääräinen määrä”, Rinne kertoo.

Tavallisesti ylimmät lämpötilat ovat marras–joulukuun vaihteessa maan eteläosassa enimmäkseen 0–4 plusastetta, paikoin lounaisrannikolla 2–6 plusastetta. Maan keskiosassa keskimääräinen ylin lämpötila on kuunvaihteessa laajalti 2 plusasteen ja 2 miinusasteen välillä ja pohjoisessa enimmäkseen 0 ja −6 asteen välillä.

Oikaisu 21.11.2022 kello 15:25: Poistettu jutusta viimeinen kappale, jossa ennakoitiin joulukuun alkupuolen päivälämpötiloja. Vaikka joulukuun alkupuolelle on ennustettu lämpimiä keskilämpötiloja, ei keskilämpötilojen pohjalta voi päätellä päivälämpötiloja.

Oikaisu 21.2.2022 kello 16:35: Otsikossa viitattiin virheellisesti lähes kymmenen asteen plussakeleihin, vaikka ennusteiden perusteella ei vielä tiedetä, onko luvassa niin korkeita päivälämpötiloja.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Osaston luetuimmat