Valtaosa isistä haluaa luovuttaa äidille mahdollisimman paljon vanhempain­raha­päiviään

Noin 90 prosenttia isistä haluaa luovuttaa äidille maksimimäärän vanhempain­raha­päivistään. Asia ei ole yllättävä, sillä muutos vie aikaa, sanoo Kelan etuuspäällikkö Johanna Aholainen.

Perhevapaauudistus tuli voimaan elokuussa. Sen keskeisenä tavoitteena on, että perhevapaat ja hoitovastuu jakautuvat perheissä tasaisesti molempien vanhempien kesken.

23.11. 17:47

Valtaosa isistä on halunnut kuluvana syksynä luovuttaa omista vanhempain­raha­päivistään äidille maksimimäärän eli 63 arkipäivää.

Elokuun alussa voimaan tulleen perhevapaauudistuksen myötä isille on kiintiöity aiempaa suurempi määrä päivärahapäiviä. Uudistus koskee perheitä, joissa lapsen laskettu aika oli 4. syyskuuta tai sen jälkeen.

Uudistuksen voimassaolon ensimmäisinä kuukausina näyttää siltä, että noin 90 prosenttia isistä haluaa luovuttaa maksimimäärän omista päivistään äidille, kertoo Kelan etuuspäällikkö Johanna Aholainen.

Kelaan on myös tullut Aholaisen mukaan runsaasti kysymyksiä siitä, voisivatko isät luovuttaa päiviä äidille enemmänkin.

”Etenkin alussa kyselyitä tuli aika paljon. Etenkin äidit ovat kyselleet, että onko kiintiö todella tämä. Se voi johtua siitä, että äidit ovat muutenkin aktiivisia kysymään ja voivat olla jo kotona poissa töistä.”

Perhevapaauudistuksen myötä molemmille vanhemmille on kiintiöity vanhempain­rahaa 160 päivää. Omasta kiintiöstä saa luovuttaa toiselle vanhemmalle korkeintaan 63 päivää.

Ennen perhevapaauudistusta isille oli kiintiöity 54 päivää isyysrahaa.

Uudistuksen keskeisenä tavoitteena on, että perhevapaat ja hoitovastuu jakautuvat perheissä tasaisesti molempien vanhempien kesken. Viime vuonna 89 prosenttia vanhempainraha­päivistä korvattiin äideille.

Aholaisen mukaan ei ole kuitenkaan yllättävää, että valtaosa isistä haluaa nyt luovuttaa äidille maksimimäärän päivistään.

”Arveltiinkin, että näin käy alussa. Realismia on se, että perheiden käyttäytyminen ei aluksi juuri muutu, vaikka sitä toki toivotaan.”

Se, miten paljon päiviä isät tosiasiallisesti käyttävät omasta kiintiöstään, selviää vasta myöhemmin. Vanhempainrahapäiviä voi käyttää joustavasti siihen asti, että lapsi täyttää kaksi vuotta.

Aholaisen mukaan osa perheistä myös yhä miettii, miten vapaat jaetaan, eivätkä ole vielä hakeneet vanhempainpäivärahaa.

Jo haetut vanhempainpäivärahat on myös mahdollista perua myöhemmin, joten päätöstä niiden jakamisesta voi myös muuttaa.

”On siis mahdollista, että iso kuva muuttuu. Nyt puhutaan vielä pienistä vauvoista, ja voi olla, että kun lapset kasvavat, mieli muuttuu”, Aholainen sanoo.

Aholaisen mukaan muutos vapaiden jakamisessa vie aikaa perheissä ja työpaikoilla. Palkkatöissä oleville esimerkiksi työehtosopimuksilla voi olla suuri rooli siinä, miten vapaat jaetaan.

”Raha on iso kannustin. Edelleen voi olla vaihtelevuutta vanhempien välillä siinä, kuinka pitkä palkallinen aika vanhempainvapaalla on.”

Lue lisää: Perhe­vapaa­uudistuksen onnistuminen edellyttää muutosta kodeissa ja työpaikoilla

Moni on lisäksi tottunut ajattelemaan, että vähemmän tienaavan kannattaa taloudellisesta näkökulmasta aina jäädä kotiin hoitamaan lasta. Kela on julkaisemassa myöhemmin sovelluksen, jonka avulla perheet voivat arvioida vapaiden jakamisten taloudellisia vaikutuksia omalla kohdallaan.

”Tilanne ei ole niin mustavalkoinen, ja laskelmissa pitää huomioida esimerkiksi verotus. Toivomme että sovelluksen myötä harhakäsitys siitä, että äidin kannattaa aina olla kotona, poistuisi.”

Työpaikoilla on myös totuttu siihen, että äidit jäävät kotiin, Aholainen sanoo.

”Vieläkin kuulee, että työpaikoilla suhtaudutaan nihkeästi siihen, että isä jäisi kotiin. Toivoisi, että työnantajat näkisivät pidemmällä tähtäimellä, että jos vapaiden pitämiseen suhtaudutaan joustavasti, työntekijän sitoutuneisuus ja työtyytyväisyys kasvavat.”

Osaston uusimmat

Osaston luetuimmat