THL: Taaperoikäisten laaja­mittaisia korona­rokotuksia ei tarvita, uusi suositus alle 12-vuotiaille

THL on päivittänyt lasten koronarokotus­suosituksia. THL:n näkemyksen mukaan lääketieteellisiä perusteita koronarokotteiden tarjoamiseksi kaikille alle 5-vuotiaille ei enää ole.

Krar arvioi pienten lasten koronarokottamis­suositusta pitkään.

23.11. 10:27 | Päivitetty 23.11. 15:48

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) ei suosita koronarokotteita kaikille alle 5-vuotiaille lapsille.

THL suosittelee Kansallisen rokotusasiantuntijaryhmän (Krar) esityksen perusteella, että kunnat tarjoavat 6 kuukauden ikäisestä neljän vuoden ikäisiin lapsiin koronarokotusta yksilölliseen harkintaan perustuen. Tämän ikäiset lapset, joilla on jokin vakavalle koronataudille mahdollisesti altistava perussairaus, voivat hyötyä koronarokotusten perusrokotus­sarjasta.

”Oman lapsen rokottamisesta voi keskustella lasta hoitavan lääkärin kanssa tai esimerkiksi neuvolassa”, kertoo THL:n asiantuntijalääkäri Anniina Virkku tiedotteessa.

Nykyisessä epidemiatilanteessa pienten lasten laajamittaiset koronarokotukset eivät ole kuitenkaan THL:n arvion mukaan tarpeellisia.

Tämä tarkoittaa sitä, että myös 5–11-vuotiaiden lasten koronarokotus­suosituksia muutetaan. THL katsoo, että ne ikäryhmän lapset, joilla on jokin vakavalle koronataudille mahdollisesti altistava perussairaus, voivat hyötyä koronarokotusten perussarjasta ja heille suositellaan tarjottavan koronarokote yksilölliseen harkintaan perustuen.

Aiemmin rokotteita tarjottiin myös muille 5–11-vuotiaille. Nyt tälle ei ole lääketieteellisiä perusteita. THL kuitenkin suosittelee, että jo aloitetut rokotussarjat täydennetään loppuun.

12–17-vuotiaiden rokotussuositukset THL pitää ennallaan.

Vakavalle koronataudille mahdollisesti altistavia perussairauksia ovat esimerkiksi vakavat sydän- ja keuhkosairaudet sekä tietyt neurologiset sairaudet. Lisäksi voimakkaasti immuunipuutteiset ovat korkeammassa riskissä.

EU:n alainen Euroopan lääkevirasto (Ema) hyväksyi Modernan Spikevax-rokotteen sekä Biontechin ja Pfizerin Comirnaty-rokotteen myyntilupien laajennuksen kuuden kuukauden ikäisiin asti lokakuun lopulla. Ema suositteli kuuden kuukauden ikäisestä 4-vuotiaaseen Comirnatya ja kuuden kuukauden ikäisestä 5-vuotiaaseen Spikevaxia.

Molemmat rokotteet voidaan antaa olkavarteen tai reiteen.

Comirnatyn annoskoko on kolme mikrogrammaa. Annoksia suositellaan annettavaksi kolme, joista kaksi ensimmäistä kolmen viikon antovälillä. Kolmas annos annetaan kahdeksan viikon kuluttua toisesta annoksesta.

Spikavaxin suositeltu annoskoko on 25 mikrogrammaa. Rokotetta annetaan kaksi annosta neljän viikon antovälillä.

Ema arvioi, että pienten lasten rokotteella saavutetut hyödyt ovat haittoja suuremmat.

Tutkimuksissa pienillä lapsilla ilmenneet sivuoireet ovat olleet samankaltaisia kuin aikuisilla. Sivuoireita oli muun muassa väsymys, ruokahalun heikkeneminen, ihottuma ja pistokohdan arkuus. Sivuoireet olivat lieviä tai kohtuullisia.

Spikevax- ja Comirnaty-rokotteet on todettu turvallisiksi. Ne vähentävät tehokkaasti koronavirukseen liittyvää vakavaa tautia, sairaalahoidon tarvetta ja kuolemia.

THL:n mukaan tutkittua tietoa rokotteiden turvallisuudesta ja kliinisestä tehosta tarvitaan kuitenkin vielä lisää.

THL jatkaa lasten koronarokotteiden tehon ja turvallisuuden sekä epidemiatilanteen seurantaa ja antaa myöhemmin tarkentavia ohjeita vakavan taudin riskiä mahdollisesti lisäävistä perussairauksista ja lasten rokotteiden annostuksesta.

Oikaisu 23.11.2022 kello 15:48: Otsikossa väitettiin virheellisesti, että THL olisi antanut uuden suosituksen 11-vuotiaille. Todellisuudessa uusi suositus koskee alle 12-vuotiaita.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Osaston luetuimmat