Syyttäjä: HS:n toimittajat pitää tuomita vähintään avunannosta, vaikka johto olisi päättänyt julkaisusta

Syyttäjät ovat ilmoittaneet esittäneensä toissijaisen syytteen siltä varalta, jos oikeus katsoo, että julkaisemisesta olisi päätetty toimituksessa syytettyjä ylemmällä tasolla.

Helsingin Sanomat julkaisi jutun Puolustusvoimien Viestikoelaitoksesta ja sotilastiedustelusta 16. joulukuuta 2017.

23.11. 15:28 | Päivitetty 23.11. 15:37

Syyttäjät ovat esittäneet Helsingin Sanomien Viestikoekeskus-uutisointia koskevassa oikeudenkäynnissä myös toissijaiset syytteet. Helsingin käräjäoikeus julkisti syytteiden sisällön keskiviikkona.

Oikeudenkäynnissä vaaditaan rangaistuksia kolmelle HS:n työntekijälle turvallisuussalaisuuden paljastamisesta ja paljastamisen yrityksestä.

Uudessa toissijaisessa syytteessä syyttäjät vaativat rangaistusta kolmelle syytetylle avunannosta turvallisuussalaisuuden paljastamiseen ja paljastamisen yritykseen.

Syyttäjät ovat käräjäoikeuden mukaan ilmoittaneet esittäneensä toissijaisen avunantosyytteen siltä varalta, jos käräjäoikeus katsoo, että HS:n Viestikoekeskus-jutun ja muiden artikkeliluonnosten julkaisemisesta olisi päätetty tai ne olisi hyväksytty toimituksessa syytettyjä ylemmällä tasolla.

Syytetyt kiistävät kaikki syytteet.

Kahden toimittajan asianajaja Kai Kotiranta katsoo vastauksessaan, että syyttäjien rakennelma toissijaisessa syytteessä on monellakin tapaa oikeudellisesti ongelmallinen. Rikoksen päätekijä olisi siis tuntematon, mutta oikeudenkäynnissä ei arvioida hänen syyllisyyttään.

Kotirannan mukaan tämä kertoo siitä, että syyttäjillä on vaikeuksia kohdentaa syytettä oikeaoppisesti.

”Syyte onkin ajautunut väärille urille, koska tekijävastuu on tässä rikoslajissa nyt kohdistettu kokonaan väärin. Syyte ei nouse oikealle uralle avunantosyytteellä, vaan se itse asiassa osoittaa syytteen kokonaan vääräksi.”

Kotirannan mukaan syyttäjät näyttävätkin nyt hyväksyvän puolustuksen väitteen siitä, että rikoksen edellyttämä julkistaminen on täyttynyt vasta, kun joku on tehnyt julkaisupäätöksen.

Kolmannen toimittajan asianajaja Timo Ylikantola puolestaan toteaa, että jotta tuntematon päätekijä voitaisiin tuomita rikoksesta, hänen olisi pitänyt tietää, että tiedot ovat peräisin sellaisista salaisista asiakirjoista, joiden julkaiseminen vaarantaisi maan turvallisuutta. Tällaista näyttöä ei nyt voida esittää, joten myöskään avunannosta ei voida tuomita ketään.

Osaston uusimmat

Osaston luetuimmat