Oululaiskoulun poliisioperaatio päättyi, tilanteessa ei konkreettista vaaraa

Poliisi tutkii oululaiseen kouluun kohdistunutta uhkausta perättömänä vaarailmoituksena. Poliisi turvasi torstaina tilannetta koulussa.

Oululaiseen kouluun tehtiin uhkaus ja poliisi oli torstaina paikalla koululla.

24.11. 14:16 | Päivitetty 24.11. 17:05

Oulussa sijaitsevaan Kiiminkipuiston kouluun kohdistui torstaina uhkaus, kertoo Oulun poliisilaitos. Poliisin mukaan uhkaus esitettiin sosiaalisen median palvelussa Jodelissa.

Poliisi sai tehtävän kouluun yhdeltä iltapäivällä. Puoli viiden jälkeen iltapäivällä poliisi tiedotti, että konkreettista vaaraa ei koululla ollut.

Poliisi tutkii tapausta perättömänä vaarailmoituksena.

Kiiminkipuiston koulu sijaitsee Kiimingin kaupunginosassa. Koulussa on noin 600 oppilasta peruskoulun 6.–9. luokilta.

Tilanne koulussa oli rauhallinen, Oulun poliisilaitokselta kerrotaan. Oppilaat komennettiin kuitenkin pysymään sisällä luokissa.

Kolmen jälkeen iltapäivällä Oulun poliisi kertoi Twitterissä, että oppilaita ja henkilökuntaa oli alettu ohjata ulos koulun tiloista. Hieman ennen viittä iltapäivällä Oulun poliisilaitokselta vahvistettiin, että koulu on saatu tyhjäksi.

Poliisi selvitti uhkausta ja turvasi tilannetta paikan päällä. Ilta-sanomien haastatteleman silminnäkijän mukaan koululla olevat poliisit olivat raskaasti varustautuneita.

HS:n tavoittama koulun apulaisjohtaja Elvira Siira vahvistaa, että oppilaat havaitsivat uhkausviestin Jodel-sovelluksessa iltapäivällä.

”Siinä sanottiin, että ampuminen alkaa kello 13.30, ja että se ei ole vitsi. Huutomerkki”, Siira sanoo.

Iltapäivällä varttia yli kahdelta koululla ei ollut merkkejä uhkauksen toteutumisesta.

”Eikä toivottavasti tule.”

Siira kertoi iltapäivällä poliisin olevan paikalla ja että operaatio oli edelleen käynnissä. Koulun henkilökunta noudatti poliisien ohjeita.

”Oppilaat ovat opettajien johdolla luokissa ja ovet on lukittu”, Siira kertoi ennen kahta.

Koulussa oli kuulutettu, että kaikkien on pysyttävä paikallaan. Tunnelma oli hänen mukaansa kuitenkin rauhallinen.

Poliisi muistuttaa tiedotteessaan, että se suhtautuu koulu-uhkauksiin aina vakavasti ja saa tekijän henkilöllisyyden pääsääntöisesti selvitettyä. Uhkauksesta tulee seuraamuksia, vaikka tekijä ei olisi vielä rikosoikeudellisessa vastuussa.

Poliisitarkastaja Marko Savolainen Poliisihallituksesta kertoi HS:lle syyskuussa, että valtaosa koulu-uhkauksista on ilkivaltaa ja osoittautuu aiheettomaksi.

Myös vitsillä tehdyistä uhkauksista voi kuitenkin tulla tekijälle kovia seurauksia.

”Jos teko on tulkittavissa laittomaksi uhkaukseksi, joka on aiheuttanut perusteltua pelkoa, saattaa joutua rikos­oikeudelliseen vastuuseen”, Savolainen sanoi tuolloin.

”Jos uhkaus on niin konkreettinen, että poliisi joutuu toimimaan, pahimmassa tapauksessa voi joutua vahingon­korvaus­vastuuseen, kun pohditaan, miten paljon poliiseja on sidottu aiheettomasti hälytettyyn tehtävään.”

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Osaston luetuimmat