Hoitaja varasti vanhusten lääkkeitä omaan käyttöön

Itä-Suomen hovioikeus alensi mikkeliläisen hoitokodin hoitajalle tuomittua rangaistusta potilaiden lääkkeiden varastamisesta omaan käyttöön.

Itä-Suomen hovioikeus lievensi mikkeliläisen hoitokodin hoitajan tuomiota lääkevarkauksista.

24.11. 15:28

Itä-Suomen hovioikeus on tuominnut mikkeliläisessä hoitokodissa työskennelleelle lähihoitajalle ehdollista vankeutta potilaiden kipulääkkeiden varastamisesta. Oikeuden mukaan 41-vuotias nainen käytti osan lääkkeistä työpaikallaan ja vei osan niistä kotiinsa.

Nainen sai vuoden ja kahdeksan kuukautta ehdollista vankeutta törkeästä huumerikoksesta ja 18 varkaudesta. Ehdollisen vankeuden lisäksi naiselle määrättiin 80 tuntia yhdyskuntapalvelua.

Etelä-Savon käräjäoikeudessa nainen oli saanut kaksi vuotta ehdotonta vankeutta.

Teot tapahtuivat vuonna 2020. Yhteensä nainen oli pitänyt hallussaan vajaat 15 grammaa oksikodonia.

Kun hoitokodin lääkehävikkiä alettiin selvittää, poliisi asensi lääkekaapin läheisyyteen valvontakameran. Se tallensi, kun nainen yövuoronsa aikana kävi kahdeksan kertaa juomassa lääkeliuosta. Hän myös kääri lääkeruiskuja paperiliinoihin ja laittoi niitä kassiinsa ja taskuunsa.

Tallennetta oli vain yhdeltä yöltä eikä siitä varmuudella selvinnyt, kuinka paljon lääkettä nainen vei. Hovioikeuden mukaan määriä ei kuitenkaan voida edes varovaisen arvion mukaan pitää vähäisinä.

Naista myös syytettiin kahden potilaan pahoinpitelystä. Syytteen mukaan hän oli aiheuttanut potilaille kipua, koska he olivat saaneet lääkevarkauksien takia liian vähän kipulääkettä.

Hovioikeus hylkäsi pahoinpitelysyytteet, aivan kuten käräjäoikeuskin. Hovioikeuden mukaan syyttäjä ei esittänyt selvitystä potilaille mahdollisesti aiheutuneesta kivusta. Pelkkä todennäköisyys kivun aiheuttamisesta ei riitä tuomioon.

Hovioikeus alensi rangaistusta, koska huumaavat aineet eivät olleet yhdellä kerralla naisen hallussa. Siten riski aineen päätymisestä levitykseen oli pieni.

Varkaudet puolestaan olivat arvoltaan vähäisiä, mutta moitittavuutta lisää se, että nainen syyllistyi niihin toimiessaan hoitajana. Lisäksi teot kohdistuivat puolustuskyvyttömiin vanhuksiin.

Oikeus päätyi ehdolliseen rangaistukseen, koska naista ei ole aiemmin tuomittu rikoksista. Lisäksi hän on ollut riippuvainen lääkkeestä ja on hakeutunut oma-aloitteisesti hoitoon.

Lue lisää: Poliisi epäilee: Hoitokodin työntekijä varasti kipulääkettä, käytti sitä työaikana ja laimensi potilaiden lääkkeitä

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Osaston luetuimmat