Presidentti Niinistö halusi tietää, mitä kautta vihollisen kimppuun koukataan

Tasavallan presidentti Sauli Niinistö tarkasti Maavoimien pääsotaharjoituksen Nurmeksessa tiistaina.

Vänrikki Karjalainen osoittaa ylipäällikkö Sauli Niinistölle, mihin hän on asettanut ryhmänsä torjumaan etenevää vihollista.

29.11.2022 19:01 | Päivitetty 30.11.2022 9:05

Nurmes

”Huomio!”

”Herra tasavallan presidentti, kapteeni Valkovirta, tämän harjoituksen reserviläisjääkäri­komppanian pääkouluttaja.”

Tasavallan presidentin Sauli Niinistön tarkastus kolmannen jääkärikomppanian asemissa alkoi tiistaina ilmoituksella Puolustusvoimien ylipäällikölle.

Käynnissä oli Maavoimien pääsotaharjoitus Kontio 22, johon osallistuu peräti 8 000 sotilasta, joista noin 2 000 on reserviläisiä.

Pakkasta oli muutama aste. Huurteinen korpimetsä loisti hopeisena, kuin sokeri­kuorrutettuna. Metsä oli marraskuisen hämärä, mutta nurmeslainen luonto näytti parastaan.

Kapteeni Juha Valkovirta selosti ylipäällikölle harjoituksen yleistilannetta kolmannen komppanian osalta.

”Tämä joukkue on perustettu johtajien osalta perjantaina Kajaanissa, ja yksikön miehistö aloitti Kontio-harjoituksen perjantaina”, Valkovirta kertoi.

”Maanantaina tehtiin puolustus- ja viivytysvalmisteluja. Nyt valmistaudutaan taisteluun tehtävällä kuluttaa ja hidastaa vihollista sekä viivyttää tämän päivän aikana. Sen jälkeen irtaudutaan valmistautumaan hyökkäystehtävään loppuviikon aikana.”

Maavoimien pääsotaharjoitus Nurmeksessa tiistaina.

Kolmannen komppanian päällikön kapteeni Jani Hautalan taisteluajatuksena oli pysäyttää vihollisen kärki yhdellä joukkueella, jonka jälkeen viholliselle tuotettaisiin tappioita siten, että toinen jääkärijoukkue iskisi vihollisen sivustaan.

”Taisteluja jatketaan viivytyskeskuksessa kahden jääkärijoukkueen taistelulla”, kapteeni Hautala selosti Niinistölle.

”Mistä se toinen joukkue koukkaa ja tuottaa tappioita? Tuota kauttako?”, viittoi Niinistö.

Hautala osoitti suunnan.

”Pian paukkuu!” nyökkäili Niinistö.

Tiistaina oli Kontio-harjoituksen mediapäivä. Se tarkoitti, että maastossa liikkui sotilaiden lisäksi parvi uteliaita keltaliivisiä toimittajia ja kuvaajia.

Maavoimat oli varoitellut pukeutumaan lämpimästi, koska ”harjoitusalueelle tulee kylmä nopeasti”. Se on ikiaikainen totuus, vähän samanlainen kuin että ”ampumaradalla on aina kylmä”.

Kontio-harjoitus järjestetään pääosin Sotinpuron ampuma- ja harjoitusalueella, joka sijaitsee Metsähallituksen mailla Nurmeksessa. Alueen laajuus on yli 7 500 hehtaaria.

Sotinpuron harjoitusalueella voidaan suorittaa sodan ajan joukkojen koulutukseen liittyvät kovapanosammunnat sekä joukkojen taisteluharjoitukset ja koulutus.

Puolustusvoimien mukaan siellä harjoitellaan taistelua ja ampumista esimerkiksi erilaisilla jalkaväen aseilla sekä tykistö- ja ilmatorjunta-aseilla.

Normaalisti Sotinpuron harjoitusalueen pääkäyttäjä on Ilmavoimat. Muita käyttäjiä ovat muun muassa Kainuun prikaati, Maasotakoulu ja Pohjois-Karjalan rajavartiosto.

Johanna Ingalsuo, 23, Turusta.

”Minulla on tosi motivoitunut porukka tässä. Mukava olla näiden kanssa”, kehui jääkärikomppanian kolmannen joukkueen 23-vuotias johtaja vänrikki Karjalainen.

Karjalaisen joukkue oli torjumassa vihollisen kärkeä metsätieuran varressa. Hänellä oli käytössään noin 30 taistelijaa. Lisäksi hänelle oli alistettu panssarintorjunta­partio ja tarkka-ampujia.

Miten suhtauduit kertausharjoituskäskyyn?

”Kun minulle tuli kirje postiluukusta, olin ihan positiivisella mielellä lähdössä harjoitukseen. Ajattelin ensimmäisenä, että on mukava nähdä pitkästä aikaa vanhoja tuttuja. Ja kyllä minä ihan tykkäsinkin tästä hommasta”, Karjalainen sanoo.

”Tämä on kumminkin niin erilaista, mitä se siviilielämä on. Olen opiskellut, ja ihan mielelläni otan vaihtelua välillä.”

Karjalainen meni hetkeksi mietteliääksi, kun häneltä kysyi tämän hetken maailman­tilanteesta.

”Kyllä se on aika mielenkiintoinen. Kyllä sen huomaa, että ikinä ei voi olla liian varma. Ennen vuotta 2014 tuntui siltä, ettei Euroopassa voi enää syttyä sotaa, mutta nyt on kyllä ihan eri ajatus”, hän sanoo.

”Kyllä tässä joukossakin näkyy, että ehkä juuri sen takia he ovat enemmän motivoituneita.”

Katariina Räsänen, 23, Oulusta.

Kontio 22 -harjoitukseen osallistuu peräti 8 000 sotilasta, joista noin 2 000 on reserviläisiä.

Sauli Niinistö tarkkailee harjoituksia.

Kontio-harjoituksen kolmannessa komppaniassa liikkui mukana myös vääpeli Petteri Luokkala. Siviilielämässä insinööritoimistoa pyörittävä Luokkala toimii reserviläis­kouluttajana.

Reserviläisten määrän kasvattamisesta kouluttajina puhutaan Puolustusvoimissa yhä enemmän.

Esimerkiksi 48-vuotias Luokkala on ollut vuonna 1993 suoritetun varusmies­palveluksensa jälkeen sitoutuneena kouluttajan Maanpuolustus­koulutus­yhdistyksessä. Hän kertoi olleensa kertausharjoituksissa keskimäärin viisi kertaa vuodessa.

Luokkala on taustaltaan tulenjohtoaliupseeri, ja hän kouluttaakin tulenjohtajia.

”Kyselen ja neuvon. Jos huomaan, että jokin menee väärin, minä ohjaan. Tarkoitus ei ole se, että olen se, joka pyörittää show’ta. Pyrin olemaan mahdollisimman paljon taka-alalla”, Luokkala kertoi.

Hän kehui harjoituksessa mukana olevia tulenjohtajia ”äärettömän hyviksi ja hyvin motivoituneiksi”.

”Jos ei tästä oikeasti tykkäisi, ja tämä olisi tervanjuontia, niin eihän tätä tekisi. Tämä perustuu vapaaehtoisuuteen.”

Ainakin ylipäällikkö tuntui olevan tyytyväinen siihen, mitä hän näki tiistaina Nurmeksen metsissä. Näin voi päätellä hänen lehdistötilaisuudessa antamastaan palautteesta:

”Kyllä siellä oli väki tosissaan. Toiminta oli hyvin ripeää ja tehokasta ja selvästi asiantuntevaa.”

Reserviläinen maastossa.

Lue lisää: Niinistö kiittelee suomalaisia sähkön säästämisestä – Presidentin tiedotus­tilaisuus katsottavissa

Oikaisu 30.11. kello 9.05: Korjattu kuvatekstistä Katariina Räsäsen sukunimi virheellisestä muodosta Rasanen.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat