Lappeenrannassa valmistetaan kymmeniä kamiinoita, jotka kuljetetaan Ukrainaan

Yliopiston opiskelijat ja henkilökunta valmistavat 20–40 kamiinaa, joilla autetaan ukrainalaisia. Ensimmäiset kamiinat lähtevät Ukrainaan ensi viikolla.

Sähkö- ja lämpökatkot aiheuttavat ukrainalaisille lisähuolta talven yli selviämiseen. Vanhat kamiinat odottivat lokakuun lopulla asentamista talvea varten kellarin suojatilassa Zaporižžjan alueella Ukrainassa.

25.11.2022 19:19

LUT-yliopistossa (Lappeenrannan-Lahden teknillinen yliopisto) valmistetaan tulevina viikkoina 20–40 kotitalouksille tarkoitettua kamiinaa, jotka on tarkoitus kuljettaa energia­pulasta kärsiville ukrainalaisille. Kamiinoilla voidaan lämmittää kotia ja valmistaa ruokaa.

Kyseessä on yliopiston konetekniikan opiskelijoiden sekä henkilökunnan projekti, LUT-yliopiston tiedotteessa kerrotaan. Kamiinat valmistetaan osana kurssien harjoitustöitä.

Kamiinoilla on tarkoitus auttaa ukrainalaisia, joiden sähkön- ja lämmönjakelu on usein poikki. Ukrainassa kärsitään sähkökatkoista, jotka johtuvat sekä Venäjän pommituksista että säästötoimista.

Lue lisää: Ukraina pimenee, ja se vaikuttaa kaikkeen

Projektin suunnittelu ja kamiinan 3D-mallintaminen aloitettiin tällä viikolla. Ensimmäisen kamiinan on määrä valmistua ensi viikon maanantaina.

”Osa vapaaehtoisistamme työskentelee kamiinoiden parissa myös iltaisin ja viikonloppuisin, jotta tärkeä apu saadaan mahdollisimman nopeasti perille”, LUT-yliopiston konetekniikan osastonjohtaja ja professori Juha Varis kertoo tiedotteessa.

Kamiinat kuljetetaan Ukrainaan sitä mukaa, kun ne valmistuvat yliopiston laboratorioista sarjatuotantona. Ensimmäiset kamiinat lähtevät Ukrainaan jo ensi viikolla.

Variksen mukaan kaikki kamiinat ovat perillä muutaman viikon sisällä.

Ukrainassa paikalliset viranomaiset toimittavat kamiinat sinne, missä heidän harkintansa mukaan niille on eniten tarvetta.

”Kamiinat on suunniteltu niin, että ne voidaan liittää kerrostalon hormistoon. Laitamme kamiinoihin pienet alkulähdöt putkien liittämistä varten”, Varis kuvailee tiedotteessa.

Osa kamiinoiden valmistamiseen tarvittavista materiaaleista saadaan lahjoituksina yhteistyö­kumppaneilta, esimerkiksi paikallisilta yrityksiltä.

LUT-yliopiston rehtori Juha-Matti Saksa esittää tiedotteessa toiveen, että kamiinoiden valmistaminen innoittaa myös muita auttamaan ukrainalaisia.

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat