16:lle seuraamuksia suojelu­koirien väki­valtaisesta kohtelusta

Suomen Kennelliiton hallitus määräsi 16:lle ihmiselle seuraamuksia suojelukoirien väkivaltaisesta kohtelusta. Sanktioiden taustalla ovat helmikuussa 2021 julkaistut videot koirien koulutuksesta.

26.11.2022 15:59

Suomen Kennelliiton hallitus on määrännyt 16 ihmiselle seuraamuksia suojelukoirien väkivaltaisesta kohtelusta. Hallitus lähettää 13 ihmisen asian Kennelliiton eettisen lautakunnan käsiteltäväksi ja määrää heidät väliaikaiseen koe- ja kilpailu­kieltoon sekä toimintakieltoon luottamustehtävissä.

Kiellot ovat voimassa, kunnes asia on lopullisesti ratkaistu eettisessä lautakunnassa, Kennelliitto kertoo tiedotteessaan.

Kolmesta ihmisestä tehdään ilmoitus heidän kotimaansa kennelliitolle ja kansain­väliselle kennelunionille.

Seitsemän ihmisen osalta käsittelyä päätettiin siirtää, kunnes asiasta saadaan lisätietoja.

Seuraamukset ovat jatkoa tapahtumasarjalle, joka alkoi helmikuussa 2021. Tällöin Oikeutta eläimille -järjestö julkaisi salavideoita, joissa suojelukoiria koulutettiin väki­valtaisesti. Koiria muun muassa potkittiin, lyötiin päähän ja kuristettiin.

Asiasta kertoi ensimmäisenä julkisuuteen Yle, ja Kennelliiton verkkosivuilla kerrotaan, että Kennelliitto, Suomen Palveluskoiraliitto ja Saksanpaimenkoiraliitto näkivät julkisuudessa näytetyt videot samana päivänä.

Liitot määräsivät jo helmikuussa 2021 toimintakieltoja ja keskeyttivät suojelukoira­koulutuksia toistaiseksi. Huhtikuussa 2021 liitot kertoivat käynnistävänsä yhdessä eettisen koulutuksen suojelukoiraharrastuksen kilpailuavustajille ja tuomareille. Koulutuksesta tuli pakollinen kaikille niille, jotka haluavat jatkossa harrastaa suojelukoiratoimintaa.

Kennelliitto sai maaliskuussa 2021 Suomen eläinsuojelu ry:ltä (SEY) ilmoituksen videoilla esiintyvistä henkilöistä. Kennelliito kertoo verkkosivuillaan, että koska asia oli laajuudeltaan ja näytön osalta ainutlaatuinen liiton toiminnassa, sen hallitus odotti käsittelyssä viranomaisten päätösten valmistumista.

Tuoreimmat päätökset Kennelliiton hallitus teki kokouksessaan 25. marraskuuta.

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat