Yli­konstaapeli lähetti rasistisia viestejä, hallinto-oikeus piti potkut voimassa

Helsinkiläisen ylikonstaapelin rasistinen viestintä oli omiaan heikentämään luottamusta poliisiin, hallinto-oikeus arvioi. Poliisi irtisanottiin toukokuussa 2021.

Helsingin poliisilla oli perusteet irtisanoa äärioikeistoyhteyksistä epäilty ylikonstaapeli, arvioi Helsingin hallinto-oikeus.

28.11.2022 16:26

Helsingin hallinto-oikeus on pitänyt voimassa äärioikeistoyhteyksistä epäillyn helsinkiläisen ylikonstaapelin potkut. Mies irtisanottiin toukokuussa 2021.

Irtisanominen liittyy kokonaisuuteen, jossa turvallisuusalalla työskenteleviä epäillään myötämielisestä suhtautumisesta äärioikeistolaiseen ideologiaan. Vyyhteen liittyen Helsingin poliisilaitos irtisanoi yhteensä kolme poliisia ja antoi varoituksen yhdelle vartijalle.

Syyttäjän päätöstä asiassa odotellaan lähiaikoina.

Hallinto-oikeuden tutkimassa irtisanomisessa oli osittain kyse miehen viestittelystä kollegojensa kanssa. Ylikonstaapeli painotti oikeudelle, että poliisillakin on oikeus sananvapauteen ja oikeus purkaa työn aiheuttamaa turhautumista yhdessä työkaverinsa kanssa.

Miehen mukaan mustan huumorin käyttö on hyvin yleistä poliisien keskuudessa. Hän koki olevansa osa poliittista peliä ja paheksui sitä, että hänet on julkisuudessa leimattu valheellisesti vaaralliseksi äärioikeistolaiseksi poliisiksi.

Mies arvosteli hallinto-oikeudelle antamassaan vastineessa poliisijohtoa. Se on hänen mielestään halunnut vaieta maahanmuuttajataustaisten aiheuttamista turvallisuusongelmista jo vuosien ajan. Nyt tilanne on ryöpsähtänyt pintaan Helsingissä.

Mies myönsi, että viesteissä käytetty retoriikka oli kärjistettyä. Hän kuitenkin painotti, että hänellä oli 25 vuoden moitteeton työura, ja sen aikana hän kohteli kaikkia ihmisiä oikeudenmukaisesti ja reilusti.

Hallinto-oikeuden päätöksestä ei tarkemmin ilmene viestittelyä. Siitä ei myöskään salassapidon takia ilmene, mistä rikoksista ylikonstaapelia tarkalleen ottaen epäillään.

Hallinto-oikeus huomauttaa päätöksessään, että poliisilain mukaan poliisin on kunnioitettava perusoikeuksia ja ihmisoikeuksia. Jokaisen yksittäisen poliisin käyttäytyminen edesauttaa kansan luottamusta poliisiin.

”Tämän vuoksi on välttämätöntä, että poliisimiehet käyttäytyvät siten, ettei luottamus poliisin toiminnan puolueettomuuteen vaarannu.”

Mies työskenteli hälytys- ja valvontayksikön ennalta estävässä toiminnossa. Siellä tavoitteena on muun muassa estää yhteiskunnan kannalta haitallista polarisaatiota ja vastakkainasettelua.

”Hallinto-oikeus katsoo, että valittajan viestintä ja siitä välittyvä valittajan käyttäytyminen on ollut poliisimiehelle sopimatonta ja omiaan vaarantamaan luottamusta poliisille kuuluvien tehtävien asianmukaiseen hoitoon.”

Miehen viestintä on omiaan herättämään epäilyn hänen asenteellisuudestaan. Sen perusteella voidaan myös epäillä, miten hän suhtautuu perus- ja ihmisoikeuksiin, hallinto-oikeus jatkaa.

”Poliisitoimen tehtävien asianmukaisen hoitamisen kannalta on erittäin tärkeää, että ihmiset kokevat poliisin rehellisenä, luottamusta herättävänä, puolueettomana sekä ehdottoman oikeudenmukaisena ja ihmisiä tasapuolisesti kohtelevana organisaationa.”

Ylikonstaapeli oli käyttänyt siten, että se oli omiaan vaarantamaan luottamusta. Siksi hänet voitiin irtisanoa.

Mies voitiin myös irtisanomisajaksi pidättää virasta, hallinto-oikeus totesi. Hänen menettelynsä oli osoittanut hänet siinä määrin sopimattomaksi tehtäväänsä.

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat