Riista­kameraan tallentunut kissa­eläin oli todennäköisesti Venäjältä sala­kuljetettu savanni­kissa

Poliisi epäilee noin 40-vuotiaan naisen salakuljettaneen vieraslajiksi luokiteltuja savannikissoja Suomeen.

Epätavallinen kissaeläin tallentui riistakameraan syyskuussa.

29.11.2022 11:06 | Päivitetty 29.11.2022 12:07

Noin 40-vuotiaan naisen epäillään salakuljettaneen Venäjältä savannikissoja Suomeen, kertoo Itä-Suomen poliisilaitos.

Savannikissa on servaalin ja kotikissan risteys eli niin sanottu hybridi. Suomessa savannikissa on luokiteltu vieraslajiksi.

Poliisi on esitutkinnan aikana takavarikoinut kaksi kissaa. Poliisin selvityksen perusteella kissojen epäillään olevan joko aitoja servaaleja tai ensimmäisen sukupolven savannikissoja. Kissat ovat edelleen takavarikossa.

Poliisi kertoi syyskuussa Ylelle, ettei poliisin hallussa olevaa vieraslajia voi luovuttaa takaisin omistajalle. Yle kertoi tuolloin myös, että ely-keskus määrää todennäköisesti savannikissat lopetettavaksi, sillä savannikissojen pitäminen ei ole sallittua.

40-vuotiaan naisen epäillään syyllistyneen salakuljetuksen lisäksi myös haitallisista vieraslajeista annettujen säännösten rikkomiseen, eläinsuojelurikokseen ja eläintenkuljetusrikkomukseen. Asia on siirtynyt syyteharkintaan Itä-Suomen syyttäjän virastoon.

HS kirjoitti laittomasta eläinkaupasta Suomessa vuonna 2020: Peter halusi koiran, mutta sitten hän näki erikoisen otuksen Facebookin ilmoituksessa – Salakuljetettu eläin kytki hänet osaksi kansainvälistä laitonta eläinkauppaa

Savannikissoista uutisoitiin syyskuussa, kun Pohjois-Karjalassa asuvan miehen riistakamera oli tallentanut laikukkaan, hieman gepardia muistuttavan kissaeläimen.

Savannikissat jäivät myöhemmin syyskuussa kiinni Niiralan tullissa, kun niitä yritettiin kuljettaa Venäjälle.

Servaali luokiteltiin Suomessa vieraslajiksi vuonna 2016, jonka jälkeen sitä ei ole saanut tuoda maahan, pitää hallussa, myydä tai päästää luontoon. Omistajat saavat kuitenkin pitää ennen tätä otetut lemmikkieläimet niiden luonnolliseen kuolemaan saakka.

Ensimmäisen sukupolven savannikissat ovat luonteeltaan vaativia ja niillä on perimässään jäljellä paljon servaalin ominaisuuksia. Ne ovat voimakkaita ja hyvin energisiä.

Rodun kasvattaminen on sallittu muun muassa Yhdysvalloissa. Suomessa savannikissaa koskettavat tarkat tuontiohjeet, jotka vaihtelevat sen mukaan, onko kyseessä kaupallinen tuonti vai tuleeko lemmikki omaksi.

Alle viidennen sukupolven savannikissoja, jotka on otettu ennen lain voimaantuloa, voi pitää lemmikkeinä, mutta esimerkiksi niiden pennuttaminen on kiellettyä. Savannikissat lasketaan kesykissoiksi viidennessä sukupolvessa.

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat