Potilas kuristi sairaanhoitajaa – kaupunki ja kaksi työntekijää tuomittiin sakkoihin

Oikeuden mukaan Varkauden kaupunki ei ollut ryhtynyt riittäviin toimenpiteisiin suojellakseen työntekijöitä työhön liittyneeltä väkivallan vaaralta. Kaupunki sai 5 000 euron yhteisösakon työturvallisuusrikoksesta.

Kaksi esimiesasemassa ollutta sai tuomion siitä, että potilas oli kuristanut sairaanhoitajaa Varkauden sairaalassa vuonna 2019.

2.12.2022 16:58

Pohjois-Savon käräjäoikeus on tuominnut kaksi sairaalan esihenkilöä sakkoihin potilaan aiheuttamasta väkivaltatilanteesta. Varkauden kaupunki sai yhteisösakkoa.

Tuomio liittyy Varkauden sairaalan toimintaan vuosina 2016–2019 sekä vuonna 2019 tapahtuneeseen pahoinpitelytilanteeseen.

Sairaalan osastolla hoidettavana ollut potilas kuristi sairaanhoitajaa potilashuoneessa lokakuussa 2019. Potilas oli käyttäytynyt aggressiivisesti ja väkivaltaisesti jo aiemmin.

Syytteen mukaan kuristamiseen johtivat aiemmat työturvallisuuslaiminlyönnit. Ennen kuristamista hoitajat olivat tehneet useita työturvallisuusilmoituksia potilaan käytöksestä ja väkivaltaisuudesta.

Esimerkiksi kahdessa aiemmassa hoitotilanteessa potilaan rauhoitteluun ja kiinni pitämiseen osallistui neljä hoitajaa. Kuristamistilanteessa hoitajia oli kolme. Potilas oli rauhallisessa tilanteessa alkanut yllättäen kuristaa yhtä hoitajista.

Syyttäjän mukaan toisen syytetyn velvollisuuksiin olisi kuulunut havaita työturvallisuuspuutteet ja ilmoittaa niistä esimiehelleen. Toisen puolestaan olisi kuulunut valvoa työturvallisuusmääräysten noudattamista alaisensa työssä.

Kumpikin syytetyistä kiisti syytteen ja vaati sen hylkäämistä.

Oikeus tuomitsi molemmat työturvallisuusrikoksesta. Toinen sai 18 ja toinen 25 päiväsakkoa. Tuomittujen tuloilla sakot olivat noin tuhat euroa.

Käräjäoikeus totesi päätöksessään, että henkilökunnan kouluttaminen väkivaltatilanteiden kohtaamiseen ja reagointiin on erityisen tärkeää työntekijöiden työturvallisuudelle.

Ennen vuotta 2019 osastolla oli ollut ainakin parin vuoden tauko koulutuksissa, joissa henkilökunta sai opastusta väkivaltatilanteiden kohtaamiseen.

Osaston potilashuoneissa oli sairaaloille tyypillisesti hälytysnapit potilaspöydässä ja oven pielessä. Käräjäoikeus katsoi kuitenkin, että kun osastolla hoidetaan aggressiivisia, arvaamattomia ja väkivaltaisesti käyttäytyviä potilaita, ei normaalia hälytysjärjestelmää voi pitää riittävänä.

Kuristamistilanteen jälkeen hoitajille on hankittu henkilökohtaiset hälytysnapit.

Lisäksi henkilökunnan työturvallisuuden vuoksi turvamiehiä olisi tullut käyttää myös hoitotoimenpiteiden tekemisen turvaamisessa, käräjäoikeus katsoi.

Tämän takia syytetyt toimivat käräjäoikeuden mukaan työturvallisuusmääräysten vastaisesti. Toiminta ei kuitenkaan ollut tahallista, vaan johtui huolimattomuudesta.

Käräjäoikeus linjasi myös, että Varkauden kaupunki ei ollut ryhtynyt riittäviin toimenpiteisiin työntekijöiden suojelemiseksi työhön liittyneeltä väkivallan vaaralta.

Kaupunki tuomittiin maksamaan laiminlyönnin vuoksi 5 000 euron yhteisösakko.

Käräjäoikeuden mukaan työnantajana Varkauden kaupunki on ensisijaisessa korvausvastuussa sairaanhoitajalle aiheutuneesta vahingosta. Vahingonkorvauslain mukaan työnantaja on velvollinen korvaamaan vahingon, jonka työntekijä aiheuttaa työssään virheellään tai laiminlyönnillään.

Kaupunki määrättiin maksamaan kuristetulle sairaanhoitajalle kärsimyksestä 1 500 euroa sekä kivusta, särystä ja muusta tilapäisestä haitasta 6 000 euroa. Lisäksi kaupunki joutuu korvaamaan hoitajan ansionmenetyksiä ja oikeudenkäyntikuluja.

Päätöksestä voi valittaa Itä-Suomen hovioikeuteen.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat