Lapsi ja vanhempi putosivat jäihin: lapsi pääsi ylös, mutta vanhempi virui hyisessä vedessä puoli tuntia

Vanhempi sai autettua lapsensa jään päälle, mutta ei päässyt itse pois vedestä. Sivulliset kuulivat avunhuudot.

3.12.2022 15:00

Vanhempi ja lapsi putosivat jäihin lauantaina aamupäivällä Rantasalmella Etelä-Savossa.

Vanhempi oli lähtenyt lapsensa kanssa retkelle Alanen-nimisen pienen järven jäälle. Heillä oli mukanaan ahkio tai pulkka.

Jää petti heidän altaan ja molemmat vajosivat veteen. Vanhempi sai autettua lapsen ylös jäistä, mutta ei päässyt itse sieltä pois.

Rannan asukkaat kuulivat avunhuudot ja soittivat hätänumeroon 112. Etelä-Savon pelastuslaitos sai hälytyksen puoli kahdentoista aikaan.

Pelastuslaitoksen pintapelastajat pelastivat vanhemman jäistä pintapelastuslauttaa käyttäen.

”Henkilö oli pitkään ahkion tai pulkan varassa jäissä. Ainakin puoli tuntia meni ennen kuin hänet saatiin ylös. Hän oli vielä tajuissaan, mutta kovasti kylmettynyt ja hypoterminen”, kertoo päivystävä palomestari Janne Vehviläinen Etelä-Savon pelastus­laitokselta.

Vanhempi kuljetettiin jatkohoitoon.

Vehviläisen mukaan putoamispaikka oli noin parin sadan metrin päässä rannasta.

Pelastuslaitos muistuttaa ihmisiä heikoista jäistä. Jäälle ei kannata lähteä, ellei ole varmistanut jään paksuutta ja tunne vesistöä. Isoilla selillä ja virtaavissa paikoissa jäät eivät vielä kestä.

"Vesistöjen äärellä asumme, joten tiedämme, että jäät ovat heikot. Talvea ei ole oikeastaan vielä ollutkaan. Pitää olla hyvin tarkka, jos jäälle meinaa mennä. Pitää olla varma ja vaikka koekairata jäätä ja tuntea oma vesistönsä”, Vehviläinen sanoo.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat