Kylmä sää jatkuu aina jouluun asti, lähes koko maahan lisää lunta

Joulukuun viikkojen keskilämpötilat jatkuvat hieman tavanomaista kylmempinä aina jouluun saakka.

Lumisia katuja Espoon Suvelassa sunnuntaina.

4.12.2022 19:22

Ilmatieteen laitoksen mukaan lumipeite saa pian lisäystä lähes koko maassa. Lähipäivinä suureen osaan maata on satamassa lunta yli kymmenen sentin edestä.

Suurimpia lumimääriä sataa etelärannikon läheisyydessä, Oulun ja Kemin välisellä alueella sekä paikoin itäisessä Suomessa.

”Lunta voi tulla lisää paikoin 20, jopa 30 senttiä”, sanoo meteorologi Heikki Sinisalo Ilmatieteen laitokselta.

Maanantaina lunta sataa maan pohjoisosassa.

Tiistain vastaisena yönä ja tiistaiaamuna lunta sataa myös etelärannikolla, josta lumisadealue liikkuu maan itäosaa kohti.

Jo keskiviikkona etelästä päin tulee seuraava lumisadealue, joka leviää laajalle alueelle maan etelä- ja keskiosaa. Sateet jatkuvat vielä torstain puolelle.

”Siinä on potentiaalia runsaaseen lumisateeseen etenkin etelärannikolla, mutta laajemminkin”, Sinisalo sanoo.

”Huonoja ajokelejä on tulossa. Esimerkiksi etelässä ajokeli on keskiviikkona huono tai erittäin huono.”

Ilmatieteen laitos varoittaa maanantaina huonosta ajokelistä pohjoisessa. Tiistaina huonon ajokelin varoitus laajenee maan etelä-, keski- ja itäosiin ja keskiviikkona myös Kainuuseen ja Pohjois-Pohjanmaalle.

Lämpötila on ollut viikonloppuna pakkasella koko maassa. Etelärannikolla lämpötila nousee tiistaina nollaan tai nollan tuntumaan, jossa se pysyttelee pari päivää. Sen jälkeen lämpötila painuu etelässäkin taas pakkasen puolelle.

Joulukuun sää jatkuu talvisena ja hieman tavanomaista kylmempänä.

Euroopan keskipitkien sääennusteiden keskus ECMWF julkaisi perjantaina tuoreen kuukausi­ennusteen. Sen mukaan joulukuun viikkojen keskilämpötilat ovat Suomessa ajankohtaan nähden hieman keskimääräistä kylmempiä ainakin jouluviikolle saakka.

Kuukausiennusteessa on kyse viikon lämpötilojen keskiarvoista eli viikkoon voi mahtua paljonkin erilaisia lämpötiloja ja säitä.

”Uuden kuukausiennusteen mukaan sää jatkuu Suomessa ajankohdan keskimääräisiä lukemia kylmempänä ainakin jouluun asti, vasta joulun jälkeen kylmemmän sään signaali heikkenee. Odotettavissa voi olla ihan reippaita pakkasia etelässäkin. Suurin osa ennusteissa näkyvistä sateista on tulossa lumena, eli valkean joulun todennäköisyys alkaa olla jo varsin suuri koko maassa”, kertoo meteorologi Joonas Koskela perjantaina sääpalvelu Forecan julkaisemassa kuukausiennusteessa.

”Kylmä tai ainakin talvinen sää vaikuttaisi jatkuvan”, sanoo myös Ilmatieteen laitoksen meteorologi Sinisalo.

Tulevien viikkojen keskilämpötilat Suomessa pysyttelevät muutaman asteen keskiarvon alapuolella, enimmillään viisi astetta.

”Näköpiirissä ei ole hirmu pakkasia, vaikka joitain yksittäisten päivien pudotuksia voi tulla. Lähitulevaisuudessa sää näyttää siltä, että on pakkasta, pilvistä ja ajoittain sataa lunta”, Sinisalo sanoo.

Joulun säätä Sinisalo ei kuitenkaan lähde vielä ennustamaan. Ei edes sitä, voisiko koko maassa olla nyt tiedossa luminen joulu.

”Ensi viikko on antamassa lisää lunta koko maahan. Sitä voi tulla aika paljonkin. Mikä tarkoittaa tietenkin sitä, ettei se niin helposti sulakaan, vaikka lauhempaa ilmaa tulisikin. Talviselta ja lumiselta tulevaisuus kyllä näyttää”, hän sanoo.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat