Nyt alkaa luminen viikko: etelään voi tulla jopa 30 senttiä lunta

Sääennusteet lupaavat itsenäisyyspäiväksi lumisateita maan eteläosiin ja Lappiin. Alueille on annettu myös varoitukset huonosta ajokelistä.

Hiihtäjiä Espoon Oittaalla 5. joulukuuta.

5.12.2022 17:27

Itsenäisyyspäiväksi on ennustettu lumista pakkassäätä. Lunta on luvassa myös Etelä-Suomeen. Helsinkiinkin sataa ennusteiden mukaan tiistain aikana noin viisi senttiä lunta, kertoo päivystävä meteorologi Pinja Rauhamäki.

Päivän aikana Suomen yllä on liikkeellä kaksi sadealuetta. Pohjois-Pohjanmaan, Kainuun ja Lapin ylle maanantaina iltapäivällä ennättänyt alue on jo aloittanut tupruttamisen. Tiistai-iltaan mennessä lunta ehtii sataa esimerkiksi Oulussa kymmenisen senttiä tai jopa enemmän.

Maan eteläosan ylle liikkuva lumisadealue lähtee ennusteiden mukaan liikkeelle puolenyön aikaan Varsinais-Suomesta ja etenee kohti koillista. Lunta sataa etenkin maan etelärannikolle, jossa kertymä voi olla noin viisi senttiä.

Varsinaista myrskypyrytystä ei ole luvassa, vaan lunta sataa hiljalleen.

Lumisateen ja jäätävän tihkusateen aiheuttaman huonon näkyvyyden vuoksi on kuitenkin annettu ajokeli­varoitukset puolesta yöstä alkaen koko tiistaiksi Uudellemaalle, Kymenlaaksoon ja Etelä-Karjalaan sekä maan pohjoisosiin.

Pakkasasteita on luvassa, mutta lukemat eivät ole kovin korkeita.

Tiistaina asteet vaihtelevat lähes koko maassa nollasta viiteen pakkasasteeseen. Keskiviikoksi asteita on ennustettu länteen ja pohjoiseen noin 5–10 pakkasastetta. Lapissa pakkasta voi olla 15 astettakin.

Etelä-Suomessa viikon kylmin päivä näyttää ennusteissa olevan torstai-ilta ja perjantain vastainen yö. Tuolloin rakoilevan pilvipeitteen vuoksi mittari saattaa näyttää jopa 10 pakkasastetta.

Lumisateet johtuvat Suomen ylle levinneestä matalapaine­alueesta. Viikon aikana lumisateita tuovia alueita liikkuu Suomen yli useampikin.

”Tällä hetkellä näyttää siltä, että keskiviikkona ja torstaina maan yli liikkuva alue tuo lisää lunta”, Rauhamäki sanoo.

Forecan mukaan loppuviikosta Suomeen saattaisi levitä vielä kolmaskin lumisadealue. Ennusteen mukaan silloin lumesta päästäisiin nauttimaan etenkin Lounais-Suomessa, jonne yhden ennusteen mukaan lumisadealue toisi runsaastikin lisää lunta. Muualle Suomeen alueesta riittäisi noin viiden sentin verran lunta.

Toteutuessaan viikon lumikertymä voisi olla etelärannikon tuntumassa paikoin 30 senttimetrin luokkaa, sisämaassa etelässä ja paikoin idässä 20 senttimetrin luokkaa. Pohjoiseen lunta voi kertyä tällä viikolla enimmäkseen 10–15 senttimetriä, paikallisesti yli 20 senttimetriä. Vähiten lunta on ennustettu länteen, noin 5–10 senttimetriä.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat