Jukka Summanen tehtailee työhakemuksia, vaikka ei halua saada töitä – ”Naurettavaa pelleilyä”

Työttömänä vuodesta 2018 ollut Jukka Summanen lähetti työnhakuvelvollisuuden takia hakemuksen, jossa hän ilmoitti suoraan, ettei edes pyri saamaan hakemaansa työpaikkaa.

Uusi työnhakumalli tuli Suomessa voimaan toukokuun alussa. Se velvoittaa työtöntä työnhakijaa hakemaan tiettyä määrää työpaikkoja kuukaudessa, jotta hänen oikeutensa työttömyysturvaan säilyy.

11.12.2022 12:02 | Päivitetty 11.12.2022 12:23

Palkkaisitko sinä työnhakijan, joka ilmoittaa työhakemuksessaan olevansa ”eläkeputkeen joku vuosi sitten päässyt entinen burn out eli ns. työhaluttomuuseläkeläinen”?

Näin itsensä esitteli Puumalassa asuva Jukka Summanen marraskuun lopulla lähettämässään työhakemuksessa. Hakemuksen hän lähetti henkilöstöpalveluita tarjoavalle yritykselle, jolla oli avoinna toimistotyöntekijän paikka.

”En [hae] täyttääkseni sitä, vaan täyttääkseni työvoimaviranomaisten minulle langettaman työnhakuvelvoitteen”, Summanen kirjoitti hakemuksessaan.

”Palkkatoiveeni on 4 000 euroa kuukaudessa. Tyydyn myös 2 000 euroon, jos se maksetaan kaksi kertaa kuukaudessa.”

Hän päätti hakemuksensa terveisiin:

”Ymmärrän hyvin, mikäli ette halua soittaa minulle päin.”

Lue lisää: Työtön teki työ­hakemuksen vitsillä, voi johtaa tukien menettämiseen: ”Selvitämme asian heti huomenna”

Jukka Summanen

Summanen kertoo lähettäneensä työhakemuksen hetken mielijohteesta.

”Kuukausi alkoi olla lopuillaan ja sen loppuun mennessä piti hakea kahta työpaikkaa. Sitten minulla vaan välähti.”

Syynä huumoripitoisen hakemuksen lähettämiselle oli toukokuun alussa voimaan tullut uusi työnhakumalli, jolla pyritään tukemaan työllisyyden kasvua Suomessa. Mallia on kutsuttu myös aktiivimalli kakkoseksi.

Sen myötä työtön työnhakija on velvoitettu hakemaan tiettyä määrää työpaikkoja kuukaudessa, jotta hänen oikeutensa työttömyysturvaan säilyy. Enimmillään vaatimuksena on hakea neljää työpaikkaa kuukaudessa, mutta määrä riippuu työnhakijan tilanteesta.

Lue lisää: ”Aktiivimalli kakkonen” pakottaa hakemaan neljää työpaikkaa kuukaudessa – Tällaisia ovat ensimmäiset kokemukset

Summasen mukaan hänen on haettava kahta työpaikkaa kuukaudessa. Se tuntuu järjettömältä, sillä hän on jäämässä kymmenen kuukauden päästä eläkkeelle.

Työttömänä hän on ollut vuodesta 2018 jäätyään työuupumuksen takia pois toimittajan töistä. Työnhakua rajoittavat lisäksi monisairaus ja ranteessa oleva keinonivel.

”Minkäänlaista oikeasti minulle sopivaa työpaikkaa ei löydy. Puumalasta on 70 kilometriä lähimpään kaupunkiin, joten minun ei ole järkeä hakea esimerkiksi osa-aikatöitä, koska palkka menisi pitkälti polttoainekuluihin”, Summanen sanoo.

Summanen siis haki toimistotyöntekijän paikkaa pakon edessä, eikä hänen pyrkimyksenään edes ollut työllistyä.

”Eihän minulla riittänyt edes ominaisuudet työtehtävän vaatimuksiin.”

Sen hän toi myös hakemuksessaan esiin.

”Exceliä en ole juuri käyttänyt, eikä englantini yllä edes rallienglannin tasolle. Numeroita osaan yhdeksään asti.”

”Oma-aloitteisuutta ja tarkkuutta olen viime vuosina harjoittanut lähinnä golfkentällä. Enkä siellä ole säikähtänyt kiirettä enkä painetta.”

”Tietoteknisiä valmiuksia en ole jaksanut ylläpitää. Apua tarvitessani kilautan nörttikaverilleni.”

”Aiempaa kokemusta toimistotyöstäkin on. Valitettavasti.”

”En tiedä, palveleeko tämä oikeasti ketään työnhakijaakaan.”

Summasen työhakemuksen vastaanotti EST Henkilöstöpalveluiden asiakkuuspäällikkö Kai Tillanen. Hän jakoi hakemuksen myöhemmin Summasen luvalla sosiaalisessa mediassa esimerkkinä ”nykyajan ihanuudesta, josta jokainen nykyajan työnantaja pääsee nauttimaan”.

Tillasta Summasen hakemus huvitti.

”Tuli hyvin selväksi, että hän on ikään kuin pakotettuna hakemassa”, Tillanen sanoo HS:lle.

”Tällaisia hakemuksia tulee meille tasaisen tappavalla tahdilla. Tämä ei ollut ensimmäinen eikä varmasti viimeinen kerta.”

Osa hakemuksen jättäjistä tuo Tillasen mukaan Summasen tapaan jo hakemuksessaan esiin, että ei edes halua työllistyä työtehtävään. Joidenkin kohdalla asia tulee kuitenkin esiin vasta, kun hakijaa on jo kontaktoitu. Joskus rekrytointiprosessi etenee haastatteluun asti ennen kuin hakijan motiivi selviää.

”Ei se ongelma ole, mutta tavallaan aiheuttaa meillekin turhaa työtä”, Tillanen sanoo.

Tillanen sanoo ymmärtävänsä, että uudella työnhakumallilla pyritään aktivoimaan ihmisiä hakemaan töitä. Samalla hän ymmärtää myös niitä työnantajia, jotka kokevat työttömyysturvan säilyttämisen takia lähetettyjen hakemusten läpikäynnin ajanhukaksi.

”En tiedä, palveleeko tämä oikeasti ketään työnhakijaakaan. Eihän tämä täydellinen systeemi ole”, hän sanoo.

Jukka Summanen kutsuu työnhakuvelvoitetta ”naurettavaksi pelleilyksi”, ”työnhakijoiden kyykyttämiseksi” ja ”turhaksi byrokratiaksi”.

”Eihän minua edes otettaisi töihin, kun olen jäämässä eläkkeelle ja maassa on tuhansia nuoriakin, jotka tarvitsevat töitä”, hän sanoo.

Vastaavia huumorilla sävytettyjä hakemuksia Summanen ei ole omien sanojensa mukaan aiemmin hakenut.

”Yhden hakemuksen laitoin kaupunkivalaistuksen suunnittelijan paikkaan. Siihenkään minulla ei ole tietenkään minkäänlaisia edellytyksiä”, hän sanoo.

”Mutta jotain pitää hakea ja niin minä olen tehnyt. Vasta haettiin teatterinjohtajaa Savonlinnaan ja aina välillä avautuu kunnanjohtajan paikkoja, joihin voi laittaa hakemuksen.”

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat