Palvelunesto­hyökkäyksen kohteeksi joutuneet Kela ja Kanta toimivat lähes normaalisti

Kelan verkkosivuissa on ollut perjantaina ongelmia. Myös Kanta-palvelussa on ollut häiriöitä, mikä on saattanut vaikeuttaa reseptilääkkeiden saamista.

Mies tutkii opintolainahyvityslomaketta Kelan verkkosivuilta Helsingissä 23. elokuuta 2019.

9.12.2022 8:10 | Päivitetty 9.12.2022 17:22

Kansan­eläkelaitoksen verkkosivut ja Kanta-palvelut olivat perjantaina väli­aikaisesti poissa käytöstä palvelunesto­hyökkäysten takia.

”Tällä hetkellä Kelan ja Kannan verkkopalvelut toimivat lähes normaalisti”, Kelan it-johtaja Jukka Melanen kertoi HS:lle noin kello viiden aikaan iltapäivällä.

Kelan verkkosivujen toiminnassa oli häiriöitä jo perjantai­aamuna. Kela ehti aiemmin päivällä tiedottaa häiriön olevan korjattu, mutta ongelmia ilmeni myöhemmin uudelleen.

Yhden aikaan päivällä Kela tiedotti Twitterissä, että sekä sen että Kanta-palvelun häiriössä on kyse palvelunesto­hyökkäyksistä. Asiakkaiden tiedot eivät kuitenkaan olleet Kelan mukaan vaarassa.

Melasen mukaan on mahdollista, että verkkosivuilla on edelleen joitain häiriöitä, mutta palveluihin pitäisi kuitenkin päästä kirjautumaan normaalisti. Lauantaina asiointi­palvelu OmaKelassa on ennalta suunniteltu käyttökatko aamukuuden ja iltakahdeksan välillä.

Palvelunestohyökkäys alkoi noin puoli yhden aikaan torstain ja perjantain välisenä yönä, Melanen kertoo.

”Puoli kymmenen jälkeen aamupäivällä asiat saatiin kuntoon, mutta sitten tuli uusi hyökkäys.”

Sivustoille tehtiin siis useita palvelunestohyökkäyksiä. Melasen mukaan ne liittyvät samaan kokonaisuuteen, mutta hän ei suostu ottamaan kantaa siihen, millaisista hyökkäyksistä oli kyse tai millainen taho hyökkäysten takana on mahdollisesti ollut.

Hyökkäysten takia osassa apteekeista on saattanut olla perjantaina vaikeuksia saada reseptilääkkeitä.

”Tiedän, että reseptikeskus on toiminut normaalisti, mutta on saattanut olla yksittäisiä apteekkeja, joilla on ollut yhteysongelmia”, Melanen sanoo.

Kyberturvallisuus­keskuksen tietoturva-asiantuntija Harri Holmström arvioi aiemmin päivällä HS:lle, että se, kuinka kauan palvelunestohyökkäys kestää, vaihtelee merkittävästi.

”Siihen vaikuttavat esimerkiksi hyökkääjän kyvykkyys, resurssit ja motivaatio sekä se, miten hyökkäykseltä puolustaudutaan”, hän sanoi.

”Ne voivat kestää pitkäänkin tai olla todella lyhytkestoisia. Tänä syksynäkin on nähty kaikenlaisia palvelunestohyökkäyksiä.”

Holmströmillä ei ollut tietoa siitä, millainen hyökkäys Kelan palveluihin on kohdistunut, ja hän kommentoi asiaa yleisellä tasolla.

Holmströmin mukaan palvelunestohyökkäyksillä ei tyypillisesti ole vaikutuksia erilaisten palveluiden toimintaan enää sen jälkeen, kun hyökkäys päättyy.

”Vaikutukset kestävät niin kauan kuin hyökkäyskin kestää tai sitä saadaan rajoitettua.”

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat