Sarja­kuristaja ja myrkky­hoitaja – Tällaisia ovat Suomen tunnetuimmat sarja­murhaajat

Poliisin kertoi perjantaina kahden naisen taposta epäillystä miehestä, jolla saattaa olla enemmänkin uhreja. Suomen rikoshistoriasta löytyy useita tapauksia, joissa yksi henkilö on syyllistynyt lukuisiin henkirikoksiin, jotka ovat keskenään samankaltaisia.

Yksi tunnetuimmista suomalaisista sarjamurhaajaksi kutsutuista henkilöistä on perushoitajana työskennellyt Ann-Maria Myllgren (ent. Aino Nykopp-Koski).

9.12.2022 20:29

Suomen rikoshistoriasta löytyy useita tapauksia, joissa yksi henkilö on syyllistynyt lukuisiin henkirikoksiin, jotka ovat keskenään samankaltaisia.

Perjantaina poliisi kertoi kahden naisen taposta epäillystä miehestä, jonka uskotaan ”ajeluttaneen” naisia ympäri Suomen eri aikoina. Poliisin mukaan epäillyllä voi olla enemmänkin uhreja.

Tapauksessa on kyse vasta rikosepäilystä. Mies on tällä hetkellä vangittuna.

Poliisin mukaan miehen toimintamallille tyypillistä on ollut, että epäilty on ottanut naisia kyytiin ja esimerkiksi leiriytynyt heidän kanssaan. Retket ovat suuntautuneet ympäri Suomen.

”Olemme yksilöineet useampia henkilöitä, jotka ovat joutuneet kuljetuksen kohteeksi. Huolestuttavasti näyttää siltä, että heitä voisi olla vielä huomattavasti enemmänkin”, Helsingin poliisin rikostarkastaja Jari Koski sanoi HS:lle.

Kosken mukaan poliisi tutkii myös sitä vaihtoehtoa, että löytyy vielä lisää niitäkin, jotka eivät ole palanneet epäillyn ajelutuksilta.

Lue lisää: ”Voi olla muitakin, jotka eivät ole palanneet” – Kahden naisen tappamisesta epäilty jatkanut ”ajelutuksia” vuosia

Tässä jutussa käydään läpi muutamia Suomen rikoshistorian tapauksia, joissa rikolliset on tuomittu samankaltaisista henkirikoksista.

Tällaisia rikollisia kutsutaan joissain tapauksissa sarjamurhaajiksi.

Sarjamurhaajalle ei ole vakiintunutta määritelmää. Usein puhutaan kuitenkin henkilöstä, joka on tappanut useita ihmisiä ja henkirikosten välillä on selvä tauko.

Yksi tunnetuimmista suomalaisista sarjamurhaajaksi kutsutuista henkilöistä on perushoitajana työskennellyt Ann-Maria Myllgren (ent. Aino Nykopp-Koski). Myrkkyhoitajanakin tunnettu Myllgren myrkytti useita koti- ja laitoshoidossa olleita potilaitaan heidän hoitoonsa kuulumattomilla lääkeaineilla.

Helsingissä työskennellyt myrkkyhoitaja tuomittiin vuonna 2010 elinkautiseen vankeuteen viiden vanhuksen murhasta. Oikeuden mukaan hän oli myrkyttänyt enemmänkin potilaita, mutta kaikki eivät kuolleet. Murhat oli tehty vuosina 2004–2009.

Sarjakuristajana tunnettu Michael Penttilä sai vuonna 2020 elinkautisen vankeusrangaistuksen murhasta, mutta hänen synkkä rikoshistoriansa ulottuu 1980-luvulle asti.

Oulussa syntynyt Penttilä kuristi vuonna 2018 kuoliaaksi seksipalveluita kotonaan myyneen naisen Helsingin Alppiharjussa. Hovioikeuden mukaan Penttilä murhasi naisen kuristamalla tätä käsin, nahkavyöllä ja sukkahousuilla.

Michael Penttilä

Tämä oli jo neljäs tapaus, jossa Penttilän tekemä kuristaminen johti naisen tai tytön kuolemaan. Vuonna 1985 hän kuristi kuoliaaksi oman äitinsä, seuraavana vuonna 12-vuotiaan tytön ja vuonna 1993 baarissa kohtaamansa naisen. Lisäksi Penttilä on syyllistynyt vuosien varrella useisiin muihin vakaviin väkivalta- ja seksuaalirikoksiin sekä erilaisiin muihin rikoksiin.

2010-luvulla julkisuudessa paljon esillä ollut Pekka Seppänen tappoi tai yritti tappaa useita ihmisiä hukuttamalla.

Vuonna 2017 käräjäoikeus tuomitsi sarjahukuttamisista syytetyn Seppäsen 14,5 vuodeksi vankeuteen muun muassa kahdesta taposta, kolmesta tapon yrityksestä ja törkeästä kuolemantuottamuksesta. Hovioikeus piti tuomion ennallaan ja katsoi, että vaarallisuusarvion perusteella Seppästä on pidettävä erittäin vaarallisena. Oikeus määräsi Seppäsen suorittamaan koko rangaistuksen vankilassa.

Hukkumistapaukset tapahtuivat vuosina 2007–2014 Seppäsen kesämökin lähistöllä Viinijärvellä, Liperissä Pohjois-Karjalassa. Seppänen ja uhrit kuuluivat samaan kaveripiiriin, joka vietti mökillä aikaa ja nautti alkoholia eri seurueissa. Seurueet lähtivät myös veneilemään Seppäsen aloitteesta, jolloin hän kaatoi veneen tahallaan eikä jäänyt auttamaan veden varaan joutuneita.

Pekka Seppänen

Syyttäjien mukaan Seppäsen kotitilalla ja mökillä oli kuollut epäselvissä olosuhteissa yhteensä seitsemän ihmistä. Poliisi tutki jo aiemmin kahta kuolemantapausta, mutta näyttöä rikoksista ei löytynyt.

Suomen pahimmaksi ja ajoittain jopa ainoaksi sarjamurhaajaksi on tituleerattu 1800-luvulla elänyttä Juhani Adaminpoikaa. Adaminpoika teki verityönsä vuonna 1849 Hämeessä. Hän tappoi 12 ihmistä viiden viikon sisällä.

Juhani Adaminpojasta, josta on käytetty myös nimeä Juhani Aataminpoika, tunnettiin aikanaan myös nimellä Kerpeikkari. Kerpeikkari tulee ruotsin sanasta skarprättare, teloittaja.

Murhattujen joukossa olivat muun muassa Adaminpojan äiti, sisko ja velipuoli. Hänet saatiin kiinni marraskuun lopulla 1849 Padasjoella. Pitkän oikeuskäsittelyn jälkeen Adaminpojalle määrättiin tsaarin Nikolai I:n allekirjoituksella kuolemanrangaistus, mutta mestaus jäi näytösluonteiseksi.

Lopulta Adaminpoika kuoli vankeudessa Suomenlinnassa vuonna 1854.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat