Havannankoira Bella raadeltiin kuoliaaksi, raatelijaa ei puheista huolimatta lopetettu: ”Kuka on seuraava?”

Havannankoira Bellan omistaja kertoo, että toisen koiran hyökkäys jätti pelon siitä, voiko sama toistua.

Syksyllä otettu kuva havannankoira Bellasta.

20.12.2022 2:00 | Päivitetty 20.12.2022 6:37

Riihimäkeläisen Marjon aamulenkki koiran kanssa muuttui marraskuisena aamuna painajaiseksi ennen kuin lenkki ehti kunnolla alkaakaan.

Omistajaltaan karannut suuri koira hyökkäsi Marjon havannankoira Bellan kimppuun kohtalokkain seurauksin. Bella vammautui hyökkäyksessä niin, että eläinlääkäri joutui lopettamaan sen. Bella oli 11-vuotias narttu – pienikokoinen, kiltti ja pidetty seurakoira.

Omakotitaloalueella asuva Marjo lähti Bellan kanssa lenkille tiistaisena aamuna kello kuuden jälkeen. Marjo ei esiinny jutussa koko nimellään, koska tapauksesta on tehty rikosilmoitus ja asian käsittely poliisissa on kesken. Tapahtumakuvaus perustuu Bellan omistajan kertomaan.

Jo kotipihassa Marjo huomasi, että kadulla kulkee mies kolmen ison koiran kanssa. Marjo tunnisti miehen ja koirat, sillä nämä asuvat samalla kadulla.

Marjo ja Bella eivät ehtineet poistua omasta pihasta, kun koirista suurin, nuori uros, karkasi omistajaltaan.

”Se kävi suoraan meidän koiran selkään kiinni”, Marjo kertoo.

Koirien isäntä yritti saada koiransa irti Bellasta. Se oli kuitenkin vaikeaa, koska hänellä oli hihnoissa myös kaksi muuta suurta koiraa. Marjo itse kaatui kaaosmaisessa tilanteessa.

Marjon mukaan pureminen kesti useita minuutteja. Omistaja sai hetkellisesti koiransa irti Bellasta ja nosti Bellan ilmaan, mutta samassa sama koira syöksyi uudelleen Bellan kimppuun. Pureminen jatkui.

Kun koiran hyökkäys lopulta saatiin loppumaan, Marjo sai Bellan syliinsä. Hän kantoi hädin tuskin tajuissaan olleen koiran sisälle kotiin.

Marjon puoliso ryhtyi etsimään eläinlääkäreiden yhteystietoja. Hyökänneen koiran omistaja tuli myös paikalle vietyään omat koiransa kotiin.

”Bella huusi välillä tuskissaan ja yritti välillä vaihtaa asentoa, mutta se ei onnistunut. Ilmeisesti selkäranka oli murtunut”, Marjo kertoo.

Bella ei enää pystynyt nousemaan jaloilleen. Marjo havaitsi, että myös koiran vatsa oli revitty auki. Verta vuotavia haavoja oli eri puolilla. Koiran tajunnan taso laski. Marjo ymmärsi, että Bellan tilanne oli hyvin huono.

Eläinlääkäriasemalla eläinlääkäri tarkasti Bellan päällisin puolin.

”Sanoin hänelle [eläinlääkärille], että varmaan olet näitä nähnyt. Hän sanoi, että näin pahaa en ole nähnyt koskaan”, Marjo kertoo.

Marjo pohti, että jos Bellan vaikeita vammoja ylipäätään voitaisiin hoitaa, hoidot olisivat pitkiä ja vaikeita. Hän mietti myös, millaisen pelon raju hyökkäys jättäisi koiraan.

Hän ei halunnut pitkittää Bellan kärsimystä vaan antoi eläinlääkärille luvan koiran eutanasiaan.

”Bella pääsi koirien taivaaseen.”

Eläinlääkäristä päästyään Marjo soitti hyökänneen koiran omistajalle ja kertoi Bellan kohtalosta. Omistaja sanoi maksavansa eläinlääkärikulut.

Marjon mukaan omistaja kertoi myös, että eläinlääkäri saa päättää hänen koiransa kohtalosta. Hetkeä myöhemmin hän ilmoitti, että koira olisi menossa lopetettavaksi vielä samana päivänä.

Muutaman päivän kuluttua Marjo ja hänen puolisonsa saivat tietää, ettei koiraa ollutkaan lopetettu.

”Eläinlääkäri oli suositellut lopettamista, mutta miehelleni kerrottiin, että kasvattaja on sanonut, että jäitä hattuun”, Marjo kertoo.

Marjo ja hänen miehensä tekivät tapauksesta rikosilmoituksen.

”Minulle on jäänyt pelko sitä, että kuka on seuraava. Toista kertaa en halua kokea samanlaista tilannetta enkä halua, että kukaan toinenkaan joutuu.”

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat