Yle: Migri myönsi thaimaalaisille naisille työ­lupia hieronta­työhön, ihmis­kauppaa torjuvat viranomaiset eivät tietoisia

Hieromatyöhön myönnetyt luvat tulivat ilmi poliisin Lapissa thaihieromoihin kohdistamissa valvontaiskuissa.

11.12.2022 21:09

Maahanmuuttovirasto (Migri) on Ylen mukaan myöntänyt työlupia thaimaalaisille naisille hierontatyötä varten, eivätkä ihmiskauppaa torjuvat viranomaiset ole olleet siitä tietoisia.

Ylen uutisen mukaan luvat tulivat poliisin tietoon, kun Lapin poliisi teki valvontaiskun alueen thaihieromoihin. Valtaosalla valvontaiskussa tarkastetuista työntekijöistä oli kuitenkin pysyvä oleskelulupa Suomeen.

Vuosina 2011–2022 thaimaalaisille on myönnetty hierontatyöhön lupia kaikkiaan 11, joista seitsemän on myönnetty tänä vuonna. Maahanmuuttovirasto ei kommentoi sitä, onko lupia myönnetty pornosivustoilla mainostaviin thaihierontaliikkeisiin.

Ylen haastattelema työntekijöiden oleskeluluvista vastaava johtaja Tuuli Huhtilainen Maahan­muutto­virastosta kertoo, että mahdollisten seksipalveluiden myyminen ei sinällään ole este oleskeluluvalle, koska seksin myyminen ei ole Suomessa laitonta.

Ihmiskauppa ja paritus kuitenkin ovat, ja poliisi on epäillyt vuosien aikana, että joissakin thaihieromoissa tätä olisi tapahtunut. Thaihierontaliikkeet jäävät myös Ylen mukaan aluehallintoviraston työsuojelun valvonnan ulkopuolelle, koska moni liikkeissä työskentelevä on itsenäisen yrittäjän asemassa.

Hieromatyöhön myönnetyistä luvista ei ole aiemmin Ylen mukaan ollut tietoinen sen paremmin ihmiskaupan torjuntatyötä koordinoivassa oikeusministeriössä kuin yhdenvertaisuusvaltuutetun toimistossa.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat