Ulkopoliittinen instituutti perustaa keskuksen tutkimaan Kiinaa ja globaalia järjestystä

Uusi keskus tutkii Kiinan kasvavaa kansainvälistä roolia ja sen vaikutuksia globaaliin järjestykseen.

14.12.2022 11:47 | Päivitetty 14.12.2022 11:59

Ulkopoliittinen instituutti (UPI) käynnistää vuoden 2023 alussa uuden globaaliin järjestykseen ja Kiinaan keskittyvän tutkimuskeskuksen.

Ulkopoliittinen instituutti kertoo tiedotteella, että uusi Globaalin järjestyksen ja Kiinan tutkimuskeskus (eng. Center on Global Orders and China, CORD) tarkastelee Kiinan vahvistunutta asemaa maailmassa kansainvälisten suhteiden ja poliittisen talouden näkökulmista.

Tutkimuskeskusta johtaa tutkimusprofessori Mikael Mattlin. Keskuksen tiimiin kuuluu johtava tutkija Bart Gaens, vanhempi tutkija Elina Sinkkonen, vanhempi tutkija Jyrki Kallio, ja asiantuntija Anu Ruokamo.

”Keskus tekee korkeatasoista tutkimusta Kiinan kasvavasta kansainvälisestä roolista ja sen vaikutuksista globaaliin järjestykseen eri politiikkalohkoilla, kuten globaali talouden hallinta ja globaali turvallisuus. Keskuksessa tutkitaan lisäksi Kiinan ulkopolitiikan sisäisiä vaikuttimia”, Ulkopoliittisen instituutin tiedotteessa todetaan.

”Keskuksen tuottama tieto on poliittisen päätöksenteon kannalta oleellista ja pohjautuu kriittiseen akateemiseen tutkimukseen”, tiedotteessa kuvataan.

Lue lisää: Suomi jää jälkeen Kiinan-tutkimuksessa, ja se käy kalliiksi

Uutta tutkimuskeskusta varten ei ole aluksi tulossa lisärahoitusta, vaan sen toiminta pyörii UPI:n olemassa olevilla resursseilla, kertoo tutkimusprofessori Mikael Mattlin.

Tutkimuskeskuksen on kuitenkin tarkoitus hakea rahoitusta.

Mattlinin mukaan rahoituksen hakeminen on yksi syy sille, miksi uusi tutkimuskeskus pistetään pystyyn.

Tarkoitus on hänen mukaansa koota Ulkopoliittisessa instituutissa talon sisäiset resurssit yhteen, jolloin saadaan ”kriittistä massaa” tulevia rahoitushakuja varten.

Ulkopoliittinen instituutti on eduskunnan alainen tutkimuslaitos. Se tuottaa tietoa kansainvälisistä suhteista ja EU-asioista.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat