Suomalaiset joutuvat välillä erikoisiin tilanteisiin maailmalla. Näin käy ajoittain myös monien suomalaisten ja muiden länsimaalaisten suosimassa Thaimaassa.
Länsimaalaisten kohtaamat hankaluudet ja muut erikoiset tilanteet noudattavat usein muutamaa peruskaavaa. Niitä yhdistää yksi asia: alkoholi.
”Suomalaisethan ovat erittäin kilttiä kansaa. On pieni ja marginaalinen ryhmä, joka aiheuttaa ongelmia. Toki sellaisiakin on, mutta puhutaan hyvin pienistä luvuista”, sanoo Thaimaan Hua Hinissa asuva turistipoliisi Sipi Siljamäki.
Hän on nähnyt suomalaisten edesottamuksia yli kymmenen vuoden ajan toimiessaan turistipoliisina. Siljamäki ja muut ulkomaalaiset turistipoliisit eivät ole palkkatyössä, vaan he ovat virallisella mandaatilla toimivia paikallisen poliisin vapaaehtoisia avustajia.
”Turistipoliisiyksikkö luotiin yli 30 vuotta sitten. Aika pian perustamisen jälkeen komentajatasolla ymmärrettiin, että tarvitaan länsimaalaisten apua. Länsimaalainen turistipoliisi on lähinnä eri kulttuurien välittäjäaines”, Siljamäki kertoo.
Hänen toimialuettaan ovat pääasiassa Suomen kansalaiset.
”Viime viikolla oli yksi ruotsalainen, ja venäläisiä on välillä, mutta 99 prosenttia on suomalaisia.”
Tyypillisimmät tapaukset, joiden selvittelyssä Siljamäki on joutunut olemaan mukana, ovat riitoja esimerkiksi baarilaskuista. Sipi kutsuu näitä tapauksia 20 bahtin riidoiksi. 20 bahtia on hieman yli 50 senttiä.
”Hyvin harvoin tässä maassa kukaan joutuu minkäänlaisiin ongelmiin viranomaisten kanssa. Usein ne harvat tapaukset ovat erilaisia baareissa syntyneitä kiistoja: länsimaalainen ajattelee omien laskelmiensa mukaan juoneensa yhdeksän, mutta baarinpitäjä sanoo kirjanpidon osoittavan, että olet juonut kymmenen”, Siljamäki sanoo.
”On tietysti tapauksia, joissa baari voi huijata, mutta useimmissa tapauksissa asiakkaan muisti on pettänyt.”
Tällöin baarista yleensä soitetaan poliisi paikalle. Jos on kyse suomalaisista, kutsutaan Siljamäki tai joku muu suomalainen turistipoliisi.
””Tämä on maa, jossa julkisella paikalla alastomuus on vahvasti kielletty. Siitä voi joutua telkien taakse.”
Osassa turisteille sattuneista vastoinkäymisistä on myös koominen puolensa.
”Aikoinaan eräs suomalainen päätti ottaa vaatteet pois päältä ja juosta keskustan baarikadut ympäriinsä alastomana. Kolmannen baarin kohdalla viesti oli mennyt jo eteenpäin, ja kaikki baareissa työskentelevät naiset olivat kadulla taputtamassa.”
Mies kiersi korttelin ympäri ja pukeutui ennen kuin poliisi ehti paikalle. Ripeä suoriutuminen oli hänen onnensa, sillä syvästi buddhalaisen tapakulttuurin Thaimaassa suhtautuminen alastomuuteen on erilainen kuin sauna-Suomessa.
”Tämä ei ole Suomen vapputori vaan maa, jossa julkisella paikalla alastomuus on vahvasti kielletty. Suomessa siitä saa ehkä sakkoja, täällä voi joutua telkien taakse”, Siljamäki sanoo.
Mies selvisi ilman seuraamuksia, joten asialle on voitu naureskella suomalaisyhteisössä hyvällä omallatunnolla.
Sipi Siljamäki ja muut turistipoliisin vapaaehtoiset avustajat ovat yhteydessä varsinaiseen poliisiin. Tässä hän keskustelee Hua Hinin poliisiasemalla poliisieversti Honggrom Wisithchanachain kanssa.
Siljamäki muistaa myös erittäin ikäviä tapauksia, joista yksi on noin kuuden vuoden takaa.
”Ystäväni Kirkkonummelta löysi täällä Hua Hinissa henkilön, joka makasi avoimen taivaan alla sohvalla tuossa lähikadulla. Vaikka mies oli varsin tiedottomassa tilassa, jostain kumman syystä ystäväni havaitsi, että hän on suomalainen.”
Miestä saatiin heräteltyä sen verran, että hänet voitiin viedä samalla kadulla sijaitsevaan suomalaisravintolaan. Paikalle kutsuttiin Siljamäki, joka kertoo miehen olleen erittäin huonokuntoinen.
”Kävi ilmi siinä, että hän todellakin on suomalainen, noin 35-vuotias mies. Hän oli ollut vuoden aikaisemmin Pattayalla nauttien joka päivä thaimaalaista pontikkaa, jonka nimi on lau kau.”
Lau tarkoittaa alkoholia ja kau riisiä. Lau kau on siis riisiviinaa.
”Tämän miehen kohdalla aloitettiin kotikutoinen eheyttämisohjelma. Hänelle annettiin alkoholia viiden päivän ajan. Ensimmäisenä päivänä hän sai viisi pulloa, seuraavina vähemmän. Myöhemmin hän sai yhden pullon olutta päivässä.”
Mies oli täysin rahaton.
”Hänellä ei ollut mitään mukanaan, ainoastaan vaatteet. Hän sai lattiapaikan pienestä mökistä ja auttoi pienissä töissä. Kuukauden eheyttämisohjelman jälkeen hän palasi planeetalle ja lähetettiin mies Suomeen. Olosuhteet huomioon ottaen hän oli yllättävän hyväkuntoinen.”
Myöhemmin Siljamäki kuuli Suomen Bangkokin-suurlähetystöstä, että mies oli palannut Thaimaahan ja lopulta kuollut.
Turistipoliisin toimenkuvaan on kuulunut myös sinänsä harmittomia mutta jokseenkin groteskeja tapauksia. Eräästä tapauksesta Siljamäki käyttää koodinimeä Paska-Lippo.
”Vuonna 2016 Lippo ilmestyi elämääni sattumalta. Thaimaan turistipoliisi oli minuun yhteydessä ja kertoi, että heillä on Suomen kansalainen, jonka kanssa on jonkinlainen ongelma.”
Ongelma oli poikkeuksellisen kinkkinen. Hotellin omistaja ei halunnut päästää suomalaista miestä ulos hotellista ja oli kutsunut turistipoliisit paikalle.
”Suomalaismies oli suomeksi sanottuna paskonut kämpän täyteen. Osa ulosteesta oli myös katossa.”
””Poliisi sanoi, ettei miehelle voi missään tapauksessa antaa alkoholia. Sanoin, että jos ei, hän saattaa menehtyä.”
Alkoholi oli ollut vahvasti mukana tälläkin miehellä, joka oli jo aiemmin tullut Siljamäelle tutuksi.
”Hän oli ehtinyt olemaan kaupungissa viikon ja kunnostautunut täällä. Sanoin poliisille, että hän on vaaraton ja kiltti ihminen.”
Poliisit olisivat halunneet kuljettaa miehen poliisiasemalle, Siltamäki sanoo.
”Kysyin, voisivatko he odottaa hetken, sillä miestä ei voida viedä vielä vaan hän tarvitsee alkoholia. Poliisi sanoi, ettei hänelle voi missään tapauksessa antaa alkoholia. Sanoin, että jos ei, mies saattaa menehtyä. Sitten lähetettiin hotellin tyttö hakemaan olutta.”
Mies sai oluen ja tokeni hiljalleen sen verran, että alkoi ymmärtää tilanteen.
”Sitten hän korvasi vahingot, minkä jälkeen häntä ei laitettu vankilaan ja hän oli vapaa mies kulkemaan.”
Sama kaava toistui joitain kertoja seuraavina vuosina, kun mies oli käymässä Hua Hinissa.
”Hän palasi aina lähtöruutuun jollain välineellä. Hänen retkensä tänne kestivät aina noin kaksi viikkoa”, Siljamäki kertoo.
”Kerran oli taas soitettu poliisit, kun hän oli yrittänyt paeta paikalta tuhottuaan ulosteella hotellihuoneen joustinpatjan.”
Hotelli halusi korvaukseksi 30 000 Thaimaan bahtia eli noin 800 euroa.
”Poliisi hyväksyi, että menen nostamaan hänen tililtään rahaa. Raha ei riittänyt, joten hän panttasi kolme kultasormustaan rahaa vastaan. Sitten hän pääsi jatkamaan matkaa Bangkokiin ja Suomeen”, Siljamäki kertoo.
”Joka kerta mentiin saman kaavan mukaan mutta hieman eri versiolla. Joka kerta hän sanoi kovasti kiitoksia avusta. Hän ei koskaan joutunut olemaan edes yhtä yötä sellissä.”
Sipi Siljamäki täyttää tänä vuonna 60 vuotta. Baaririitoja hän ei enää selvittele.
Yksi tapaus on jäänyt Siljamäen mieleen vahvasti, sillä se koski kokonaista perhettä.
”Jostain poikkeuksellisesta syystä poliisilla oli pidätettynä nuori suomalainen pariskunta ja mukana oli myös viisivuotias tytär. Pidätys ei ollut asemalla vaan hotellin aulassa.”
Pariskunta oli alkanut riidellä keskenään ravintolassa. Poliisi kertoi Siljamäelle, että mies oli myös tarttunut poliisikomentajaa rinnuksista. Se oli muuttanut asian varsin vakavaksi.
”Kun kysyin, mitä on tapahtunut, poliisi sanoi, että odottaa vääjäämättä vankeustuomio.”
Komentaja ilmoitti, että tytär otetaan nyt huostaan asian selvittelyn ajaksi.
”Paikalle tuli ystävällinen naisluutnantti, joka otti tyttären mukaansa. Sillä hetkellä suomalainen nainen romahti ja vain itki.”
Tilanne ratkesi, kun yksikön komentaja päätti olla ottamatta kiinni pariskuntaa.
”Menimme jostain syystä toiseen hotelliin. Sinne tuli toisella poliisiautolla tämä oikein kiltti ja hyväntahtoinen naispoliisi ja toi lapsen, joka oli aivan rauhoittunut. Äitikin oli rauhoittunut, mutta he eivät ymmärtäneet, mitä oli tapahtumassa”, Siljamäki kertoi.
”Komentaja pyysi kertomaan, ettei miestä pidätetä. Kerroin heille suomen kielellä, että teillä on onnenpäivä: kumpaakaan teistä ei ole pidätetty, ja saatte jatkaa eteenpäin, mutta ette saa lomamatkan aikana enää syyllistyä mihinkään rikkeeseen.”
””Viime vuonna oli vain viisi tapausta, kun aiemmin oli pari kertaa kuukaudessa. Kaikki nämä baarikisat ovat jääneet pois.”
Siljamäki on todistanut länsimaalaisten eloa Thaimaassa paljon myös varsinaisessa työssään. Hän pitää vaimonsa Suthiporn Siljamäen kanssa Happy Pig -nimistä ravintolaa.
Sipi Siljamäki kertoo, että moni tulee ravintolaan kysymään neuvoa tai apua arkisemmissakin kuin poliisiin liittyvissä asioissa ja hän neuvoo mielellään.
Pariskunta tapasi toisensa 25 vuotta sitten Suomessa, kauppajonossa Lohjalla. Ravintolayrittäjinä Siljamäet ovat olleet ensin muiden Siljamäkien kanssa Helsingissä ja sitten Hua Hinissa, jossa pariskunta on ollut ravintoloitsijoina yli 13 vuotta.
Hieman vaimoaan nuorempi Sipi Siljamäki täyttää ensi jouluna 60 vuotta. Ikä alkaa jo tuntua yöherätyksissä.
”Yli kolme vuotta sitten pyysin komentajalta, että 20 tai 100 bahtin baaririidat eivät kuuluisi minulle eikä enää herätettäisi kahden ja neljän välillä aamuyöllä. Voin tietenkin mielelläni edelleen auttaa, kun suomalainen on oikeasti pulassa.”
Komentaja hyväksyi ja ymmärsi asian, Siljamäki kertoo.
”Nyt olen saanut olla aika rauhassa. Viime vuonna oli vain viisi tapausta, kun aiemmin oli pari kertaa kuukaudessa. Kaikki nämä baarikisat ovat jääneet pois.”
Siljamäki on saanut turistipoliisin hommista palkkiotakin. Hänet kutsuttiin noin viisi vuotta sitten varta varten noutamaan palkkio poliisiasemalta.
”Siellä oli euron arvoinen marjapuuro. Silloin oli hommia tehty vain kahdeksan vuotta.”
Hän nautti palkkiotaan heti poliisiasemalla.
”En pitänyt mausta, mutta jotteivät kasvot mene keneltäkään, maistoin sitä pari lusikallista.”