Hoitaja tuomittiin vanhuksen törkeästä raiskauksesta muisti­sairaiden yksikössä

Satakunnan käräjäoikeuden mukaan mies syyllistyi törkeään raiskaukseen. Syyte toisen asukkaan törkeästä pahoinpitelystä hylättiin.

20.12.2022 16:28

Vanhusten palvelukeskuksessa työskennellyt 55-vuotias lähihoitaja on tuomittu käräjillä iäkkään asukkaan törkeästä raiskauksesta vankeuteen.

Rikokset tapahtuivat aiemmin tänä vuonna palvelukodin muistisairaiden yksikössä Satakunnassa.

Tuomittu mies oli lähihoitajana muistisairaiden yksikössä toimiessaan ollut sukupuoliyhteydessä iäkkään asukkaan kanssa.

Käräjäoikeuden julkisen selosteen mukaan teko täytti raiskauksen tunnusmerkistön, ja raiskaus tehtiin erityisen julmalla ja nöyryyttävällä tavalla.

Käräjäoikeus katsoi näytön perusteella, ettei miehen toiminnasta jäänyt varteenotettavaa epäilyä.

Seksuaalista hyväksikäyttöä koskeva syyte hylättiin, koska tapahtuneesta ei voida käräjäoikeuden mukaan rangaista törkeän raiskauksen lisäksi myös seksuaalisena hyväksikäyttönä.

Satakunnan käräjäoikeus tuomitsi Pasi Pentti Petteri Ketosen törkeästä raiskauksesta ja huumausaine­rikoksesta yhteensä neljän vuoden ja kuuden kuukauden vankeusrangaistukseen.

Lisäksi hänet määrättiin maksamaan uhrille vahingonkorvausta kärsimyksestä, kivusta ja särystä yhteensä 11 000 euroa.

Asian ratkaisi yksimielisesti kahden käräjätuomarin ja yhden käräjänotaarin kokoonpano.

Miehen syyksi luetussa huumausainerikoksessa oli kyse siitä, että mies oli pitänyt hallussaan huumausaineeksi luokiteltavaa lääkevalmistetta, johon hänellä ei ollut henkilökohtaista lääkemääräystä.

Hoitajaa syytettiin myös toiseen asukkaaseen kohdistuneesta törkeästä pahoinpitelystä ja toisestakin huumausaine­rikoksesta, mutta törkeän pahoinpitelyn ja yhden huumausaine­rikoksen osalta syyte hylättiin.

Pahoinpitelyepäilyssä oli kyse siitä, että syytteen mukaan mies olisi antanut yli 80-vuotiaalle ja puolustus­kyvyttömälle potilaalle lääkeruiskulla liuoksena suuhun oksikodoni­valmistetta. Potilaalle aiheutui ainakin pahoinvointia, tokkuraisuutta ja tajunnan heikentymistä.

Potilaalla ei ollut lääkemääräystä kyseeseen lääkkeeseen.

Hoitajalta takavarikoidun työpaidan taskusta löytyi käytetty lääkeruisku, josta löytyi oksikodonia ja potilaan dna:ta. Mies kiisti koskaan antaneensa uhrille mitään lääkettä ruiskulla, eikä osannut sanoa, miten potilaan dna:ta oli päätynyt ruiskuun.

Käräjäoikeuden mukaan asiassa ei voitu täysin poissulkea sitä mahdollisuutta, että potilaan dna:ta olisi saattanut kulkeutua ruiskuun muuten kuin lääkettä potilaalle suuhun antamalla. Tämän vuoksi syyte hylättiin.

Mies itse kiisti syytteet. Käräjäoikeuden tiistaina antama tuomio ei ole lainvoimainen, vaan siitä voi valittaa hovioikeuteen.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat