Joulukinkku voi maksaa nyt kymmeniä prosentteja enemmän kuin viime vuonna

Ruoan hinnannousu näkyy selvästi joulukinkkujen hinnoissa. Myös kinkun paistamiseen kuluu sähkön hinnan nousun myötä aiempaa enemmän rahaa.

Sianliha oli marraskuussa yli 21 prosenttia kalliimpaa kuin viime vuoden marraskuussa. Kasvu näkyy myös joulukinkkujen hinnoissa.

20.12.2022 2:00 | Päivitetty 20.12.2022 6:33

JoulukinkKu lohkaisee tänä vuonna entistä suuremman siivun yksittäisen kotitalouden joulubudjetista.

Kasvua on sekä joulukinkun hinnassa että sen paistamiskustannuksissa.

Tilastokeskuksen viime viikolla julkaiseman tiedon mukaan sianlihan hinta oli marraskuussa noussut 21,4 prosenttia viime vuoden marraskuuhun verrattuna.

Tämä näkyy myös joulukinkkujen hinnoissa, kertoo K-ryhmän osto- ja myyntijohtaja Janne Vuorinen.

”Isossa kuvassa voidaan puhua 15–20 prosentin noususta verrattuna edellisvuoteen.”

Suurinta hintojen nousu on Vuorisen mukaan ollut kypsien kinkkujen sekä joulukinkkuviipaleiden kohdalla.

”Edullisimmissa potkallisissa pakastekinkuissa on taas nähty jopa viime vuoden hinnoissa olevia tarjouksia.”

Myös S-ryhmän kaupoissa myytävien joulukinkkujen hintataso on noussut jonkin verran viime vuoteen nähden, kertoo S-ryhmän marketkaupan myyntipäällikkö Juha Nieminen sähköpostitse.

Hintataso saattaa kuitenkin vaihdella alueittain ja myymälöittäin kilpailutilanteen ja valikoiman mukaan.

Kinkkujen ostohinnat ovat Niemisen mukaan nousseet keskimäärin vajaan viidenneksen edellisvuodesta. Raakoina myytävien joulukinkkujen sisäänostohinnat ovat tänä jouluna muutamia prosentteja edellisvuotta korkeammat, ja kypsien kinkkujen ostohinnat ovat nousseet jopa kymmeniä prosentteja.

Kierros S-ryhmän ja K-ryhmän verkkokaupoissa osoittaa, että edullisimmat suomalaiset joulukinkut maksavat nyt noin 6–7 euroa kilolta. Joitain tätä edullisempia tarjouksia löytyy. Edullisimpia ovat viljaporsaan harmaasuolatut juhlakinkut sekä perinteiset harmaasuolatut joulukinkut.

Keskimääräinen pakastekinkku maksaa noin 8–12 euroa kilolta. Kypsien pikkukinkkujen kilohinnat pyörivät noin 13–14 eurossa.

Kalleimmat pakastekinkut maksavat lähes 30 euroa kilolta. Tällaisiin kilohintoihin ylletään luomukinkussa.

Osa suosii joulupöydässä kasviperäisiä kinkkuja, joiden hinnat ovat keskimääräistä porsaasta valmistettua joulukinkkua korkeampia. Esimerkiksi valmiiksi kypsä Muu juhlarulla maksaa noin 17 euroa kilolta ja Vöner-merkin jouluvarras noin 19 euroa kilolta.

Kinkun koko vaikuttaa sen paistoaikaan ja sitä kautta siihen, kuinka paljon sähköä paistaessa kuluu. Paistoaika vaihtelee myös sen mukaan, kuinka korkea kinkun sisälämpötila paistamisen alussa on.

Vegekinkku kypsyy uunissa huomattavasti lihakinkkua lyhyemmässä ajassa, mikä puolestaan pienentää sen paistamiskustannuksia.

Uuni on saunan jälkeen yksi kodin suurimmista sähkösyöpöistä jouluna, sanoo Motivan asiantuntija Päivi Suur-Uski.

Lihakinkun paistoaika miedossa lämmössä on 60–90 minuuttia yhtä kiloa kohden, joten koko vaikuttaa paistamisen sähkönkulutukseen.

Motivan koordinoiman Astetta alemmas -kampanjan laskelman mukaan kolmen kilon patakinkun paistaminen vie 2,5–3 kilowattituntia sähköä.

Eniten sähköä kuluu uunin lämmittämiseen haluttuun paistolämpötilaan. Kolmen kilon kinkun kohdalla lähes kolmasosa sähkön kulutuksesta tapahtuu lämmittäessä uunia 200 asteeseen sekä ensimmäisen puolen tunnin paistamisen aikana.

Lämpötilan pudotukseen 100–120 asteeseen sekä neljän tunnin paistamiseen puolestaan kuluu noin 2 kilowattituntia sähköä.

Laskelmasta saa osviittaa myös suuremman kinkun paistamisen kustannuksista.

Esimerkiksi lihayhtiö HK Scan on laskenut, että jos sähkön hinta on 25 senttiä kilowattitunnilta, kinkun paistaminen kuuden tunnin ajan uunissa tulee maksamaan alle euron.

Paistoaika vaihtelee sen mukaan, kuinka korkea on kinkun sisälämpötila, kun se laitetaan uuniin, Suur-Uski muistuttaa.

”Yksi laittaa uuniin jäisen, toinen jääkaappikylmän ja kolmas huoneenlämmössä jonkin aikaa olleen kinkun.”

Lisäksi kustannuksia voi laskea se, että kinkku jätetään monessa kodissa yöksi uuniin. Silloin muu sähkönkäyttö on vähäisempää ja sähkön hinta on alempana.

Suur-Uski kehottaa myös hyödyntämään uunia yhdellä lämmityskerralla mahdollisimman paljon. Ennen kinkun paistoa uunissa voi valmistaa jotain muuta.

”Ja varmaan aika moni kinkku paistuu esimerkiksi leivinuunissa. Kaikki eivät käytä paistamiseen sähköä”, Suur-Uski muistuttaa.

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat