Veera Nikoskelaisen sähkölasku on 600 euroa kuukaudessa – Näin hän arvioi uusia tukia

Suurten sähkölaskujen kanssa kamppailevat Veera Nikoskelainen ja Eeva Kotamäki ottavat hallituksen valmistelevan uuden sähkötuen ilolla vastaan. Tuen epäselvät käytännön vaikutukset herättävät kuitenkin vielä kysymyksiä.

Hallituksen suunnitteleman kertakorvauksen on määrä hyvittää marras- ja joulukuun sähkölaskuista enintään 50-80 prosenttia.

20.12.2022 19:15

Pääministeri Sanna Marin (sd) kertoi maanantaina hallituksen valmistelevan kotitalouksille kertakorvausta, jolla esimerkiksi marras–joulukuun kalliita sähkölaskuja voitaisiin korvata takautuvasti.

Korvaus kuulostaa paremmalta kuin aiemmin julkistetut tukimuodot, kuten sähkön kotitalousvähennys ja Kelan maksama sähkötuki, arvioi Liedossa asuva Veera Nikoskelainen.

”Ongelma on se, että laskut tulevat joka tapauksessa maksettavaksi. Raha tarvittaisiin jo aiemmin käyttöön. Verovähennys ei auta siinä hädässä, kun ihmiset ovat jo maksu­vaikeuksissa”, Nikoskelainen sanoo.

Hallituksen esittelemä kertakorvaus sen sijaan saattaisi tuoda helpotusta nopeammin, Nikoskelainen arvelee. Siihen hän on tyytyväinen.

”Siitä saisi konkreettisen avun aika nopeasti.”

Työ- ja elinkeinoministeriön virkamiehet Riku Huttunen ja Tatu Pahkala arvioivat, että kertakorvaus saadaan tämänhetkisen arvion mukaan maksuun maaliskuussa.

Kertakorvauksen on määrä näkyä automaattisesti kuluttajien sähkölaskuissa. Se siis pienentäisi maaliskuun laskuja. Hallituksessa poliitikot toivovat, että prosessia kiirehtimällä kertakorvaus saataisiin maksuun jo helmikuussa.

Lue lisää: Tällainen sähkö­tuki kuluttajille tulee

Kertakorvauksen käytännön toteutukseen liittyy kuitenkin vielä paljon epäselvyyttä. Se mietityttää myös Nikoskelaista.

”Nythän ei tiedetä vielä, millaisista summista puhutaan. On täysin auki, millaisia hyvityksiä on luvassa.”

Hyvitys perustuu marras- ja joulukuun sähkölaskuihin. Mitä suurempia laskuja on maksanut, sitä suuremman hyvityksen maaliskuun laskuunsa takautuvasti saa.

Toistaiseksi ei ole vielä päätetty, kuinka suuren osan kahden kuukauden laskuista valtio hyvittää. Alustavien laskelmien mukaan laskuista hyvitetään 50–80 prosenttia. Omavastuuosuus voisi kuitenkin pienentää hyvitystä.

”Se on vähän erikoista, että tuki kohdistuu tuleviin sähkölaskuihin. Jakautuuko se jotenkin eri laskuille, vai onko vain maaliskuun sähkölasku pienempi?” Nikoskelainen miettii.

"Apu on tarpeen ja kiva, että sellainen tulee, mutta käytännön toteutus on vielä epäselvä.”

Nikoskelaista sapettaa se, että niin korkeista sähkönhinnoista keskusteltaessa kuin erilaisia tukimuotoja suunniteltaessa on tunnuttu unohtaneen, miten erilaisessa tilanteessa yksinhuoltajat ja yksin asuvat ovat muihin kotitalouksiin nähden.

Hän on itse kolmen lapsen yksinhuoltaja. Sähkönhinnan lisäksi lainojen korot ovat nousseet ja inflaation takia pelkästään ruokaankin menee aiempaa enemmän rahaa.

Yhden aikuisen taloudessa maksamisesta vastaa tasan yksi ihminen eikä laskuja voi jakaa.

”Onneksi olen suhteellisen hyvätuloinen, mutta fakta on se, että lainoja en pysty lyhentämään. Lyhennykset pitää jättää maksamatta ja maksaa vain pakolliset korot. Kun sähkölasku moninkertaistuu, raha eivät riitä”, Nikoskelainen.

Nikoskelainen kertoo, että hänen sähkölaskunsa ovat olleet viime aikoina noin 600 euroa kuukaudessa, johon tulee päälle vielä sähkönsiirto. Hän odottaa, että laskut tulevat olemaan alkuvuodesta vielä suurempia, jos sää on kylmä.

Nikoskelainen kertoo vähentäneensä sähkönkulutusta 20 prosenttia edellisestä vuodesta. Suurin osa sähköstä kuluu talon lämmittämiseen. Siitä Nikoskelainen ei jousta.

”Minulle on tärkeää, että lapsilla on hyvä koti. En voi ajatellakaan, että asuisimme 12-asteisessa talossa”, hän sanoo.

Naantalilaisen Eeva Kotamäen sähkölaskut ovat moninkertaistuneet siitä, mitä ne ovat aiemmin olleet.

”Talvikuukaudet ovat aiemminkin olleet kalliita, mutta nyt ne ovat hirvittävän kalliita”, hän sanoo.

Kotamäki suhtautuu varovaisen positiivisesti hallituksen valmistelemaan kertakorvaukseen vaikka sen yksityiskohdat ovatkin vielä avoinna.

”Kai sekin on suunnitelmana vähän raakile, mutta se mitä tuesta on selvillä, kuulosti kohtuullisen hyvältä”, Kotamäki sanoo.

Kotamäki arvelee, että kertakorvaus myös kannustaisi säästämään sähköä paremmin kuin esimerkiksi valmisteilla oleva hintakatto.

”Toisaalta hintakatto voisi olla tasapuolinen”, Kotamäki sanoo.

Lue lisää: Suomeen ajettava sähkön hintakatto olisi pahimmillaan ”vaarallinen” – tätä katto tarkoittaisi

Kotamäki kertoo, että hänellä itsellään ei oikeastaan ole enää edes varaa säästää kulutuksesta.

”Säästötoimia olen tehnyt jo pitkään. Valoja on sammuteltu ja saunakaan ei ole lämmennyt ties kuinka pitkään aikaan”, hän sanoo.

Toimet suurten sähkölaskujen kanssa kamppailevien kansalaisten tukemiseksi ovat Kotaniemen mielestä tarpeen. Hän on kuitenkin huolissaan siitä, miten kansalaisia voitaisiin tukea siten, ettei se rasita Suomen taloutta.

”Velkatilanne on katastrofaalinen. Pitäisi löytää sellaisia keinoja, ettei velkarahaa tarvita.”

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat