Suomen suurimmassa puukoulussa vesi­vahinko: katolta valui vettä luokkaan

Kaksi vuotta sitten käyttöön otetussa puukoulussa on havaittu vesivahinko.

Mansikkalan koulukeskus valmistui elokuussa 2020.

20.12.2022 11:28

Suomen suurin puukoulu, Mansikkalan koulukeskus Imatralla, otettiin käyttöön elokuussa 2020. Kyseessä on Imatran kaupungin kaikkien aikojen suurin investointi.

Samana vuonna koulu palkittiin kunniamaininnalla puutuoteteollisuuden tuottajien järjestämässä Vuoden Puupalkinto -kilpailussa.

Nyt rakennusyhtiö YIT:n rakentamassa Mansikkalan koulukeskuksessa on kärsitty kattovuodosta.

Ongelma havaittiin joulukuun toisella viikolla, kun yhteen lasikatolliseen opetustilaan valui vettä, ilmeisesti muutamia litroja. Luokka poistettiin opetuskäytöstä.

YIT aloitti nopeasti rakenteiden avaamisen vuotokohdan korjaamiseksi. Katon yläpohjaan tehtiin muovisuojaukset, ettei vettä pääse valumaan lisää talon sisälle tai rakenteisiin.

Imatralais­yritys Raklamit tilattiin tekemään vahinkotutkimusta. Selvityksissä paljastui, että yhden lasikaton pellityksissä oli tapahtunut virhe, minkä vuoksi vesi pääsi patoutumaan ja jäätymään väärään paikkaan. Tästä aiheutui vuoto.

Vaikka vesi valui opetustilaan, se ei aiheuttanut sinne vaurioita, koska ongelma huomattiin nopeasti.

”Sen sijaan välipohjassa kastui lämmöneristeitä. Ne on nyt kaikki poistettu. Uusien eristeiden asennus tullaan suunnittelemaan lähiaikoina”, sanoo YIT:n ylläpitopäällikkö Petri Tirkkonen.

Vialliseen pellitysrakenteeseen on nyt tehty muutoksia, jotta tulevilta ongelmilta vältyttäisiin. Varmistava korjaus tehdään myöhemmin kelien salliessa.

Vauriopaikka ei ole vesikatteen puolella vaan lasikatteen räystäsalueella. Lasikattoja on koulukeskuksessa yhteensä neljä.

”Myös kolme muuta lasikattoa on tarkastettu eikä niissä havaittu vastaavaa ongelmaa”, Tirkkonen mainitsee.

Imatran kaupunki on solminut koulukeskuksen rakentaneen YIT:n kanssa elinkaarisopimuksen, jonka mukaan rakentaja vastaa tilojen huollosta ja mahdollisista korjauksista 20 vuoden ajan koulukeskuksen valmistumisesta. Sopimuksen kokonaisarvo on noin 55 miljoonaa euroa.

Mansikkalan koulukeskuksessa toimii päiväkoti, peruskoulu, lukio ja sosiaali- ja terveyspalveluita.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat