Rokotteita saa jatkossa myös yksityiseltä sektorilta, Kiuru tyytymätön rokotus­tahtiin

Kiuru kertoi pitävänsä ikävänä sitä, kuinka vähän apua julkinen puoli on pyytänyt koronarokottamiseen yksityiseltä sektorilta.

Jatkossa koronarokotteen voisi mahdollisesti saada myös yksityisestä terveyden­huollosta. Perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiuru sosiaali- ja terveysministeriön mediatilaisuudessa tiistaina.

20.12.2022 12:26 | Päivitetty 20.12.2022 19:45

Koronarokotteita luovutetaan myös yksityisille terveydenhuollon toimijoille, valtioneuvosto päätti tiistaina. Tavoitteena on, että rokotteita voisivat saada myös muut kuin vakavan koronan riskiryhmään kuuluvat, käytännössä kaikki 18 vuotta täyttäneet.

Suomessa tehosterokotusta tarjotaan julkisessa terveydenhuollossa maksutta lähinnä vakavan koronavirustaudin riskiryhmiin kuuluville henkilöille Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) suosituksen mukaisesti.

Perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiuru (sd) on ollut tyytymätön siihen, kuinka hitaasti rokottaminen on edennyt.

”Parempi myöhään kuin ei milloinkaan, mutta selkeästi myöhään olemme saamassa tehosterokotteet jaloilleen nimenomaan yksityisen terveydenhuollon ja työterveyshuollon osallistumisen kautta”, Kiuru sanoi tiedotustilaisuudessa.

Rokottamisen aloittaminen yksityisillä voisi ministeriön mukaan alkaa aikaisintaan tammikuussa.

Yksittäiselle yksityiselle terveysalan toimijalle voidaan luovuttaa rokotteita enintään 500 000 euron arvosta.

Sosiaali- ja terveysministeriö (STM) antoi marraskuussa ohjauskirjeen, jonka mukaan kuntien ja hyvinvointialueiden on tarjottava tehosteannos kaikille niille, joiden rokottamisen lääkäri arvioi perustelluksi.

THL puolestaan alleviivasi samoihin aikoihin, ettei se ole muuttamassa rokotussuosituksiaan. Suosituksen piiriin eivät kuulu alle 65-vuotiaat terveet aikuiset.

Monissa sairaanhoitopiireissä päätettiin STM:n ohjeiden jälkeen pitäytyä THL:n suosituksissa.

Kiuru kertoi yllättyneensä ja pitävänsä ikävänä sitä, kuinka vähän apua julkinen puoli on pyytänyt rokottamiseen yksityiseltä sektorilta.

”Tällä hetkellä meillä ei ole aikaa jäädä odottamaan, milloin julkisella sektorilla lähdetään laajamittaisesti rokottamaan, vaan meidän on mahdollistettava se, että ihmisillä on mahdollisuus saada rokotteet.”

Kiuru totesi myös, että tulossa ei ole uutta ”mahtikäskyä” siitä, kenen kaikkien tulisi rokottautua. Voimassa on koronaministerityöryhmän marraskuun alussa tekemän linjaus, jonka mukaan kaikilla 18 vuotta täyttäneillä suomalaisilla on oikeus saada tehosterokote.

”Haluan sanoa kaikille suomalaisille, jotka epäilevät vielä, onko tämä järkevää, että kyllä nyt on aika suojautua myös tässä maassa koronatehosterokotuksia tarjoamalla.”

Kiuru kiinnitti huomiota siihen, että vasta vajaat 700 000 suomalaista on saanut uusimman tehosterokotteen, vaikka riskiryhmäläisiä on kaksi miljoonaa.

Ministeri toivoo, että koronarokotuksen ottamisesta tulisi työterveyden mukanaolon myötä yhtä helppoa kuin jokasyksyisen influenssarokotuksen ottamisesta.

Ministeriö esitteli tiedotustilaisuudessa EU-edustuston kautta tehtyä kyselyä eri EU-maiden rokotuskäytännöistä, jonka mukaan Suomi on käytännössä ainoa EU-maa, joka ei tarjoa tehosteannoksia edes sosiaali- ja terveydenhuollon työntekijöille.

Kiurun mielestä Suomi ottaa turhan riskin, jos se poikkeaa EU:n yleisestä linjasta. Muissa maissa sote-henkilökunnan rokotukset on hänen mukaansa hoidettu jo aikoja sitten.

”Nyt onkin kysyttävä, missä veneessä suomalaiset haluavat olla.”

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat