Kuutteja pidettiin likaisessa hallissa – Villieläin­hoitolaa epäillään rikoksesta

Poliisi on saanut esitutkinnan valmiiksi tapauksessa, jossa tutkittiin epäiltyä eläin­suojelurikosta villieläinhoitolan toiminnassa.

Läänineläinlääkärin mukaan kuutit kokivat tarvetta puolustautua villieläinhoitolassa, kun muut eläimet tulivat liian lähelle niitä. Kuva on aluehallintoviraston tarkastuskäynniltä huhtikuulta 2022.

20.12.2022 15:47

Helsingin Sanomat kertoi kesäkuussa Mustasaaressa sijaitsevassa Nordic Wildlife Care -villieläinhoitolassa tapahtuneista laiminlyönneistä. Nordic Wildlife Care hoitaa villieläimiä ja palauttaa niitä luontoon.

Aluehallintoviraston tämänvuotisen päätöksen mukaan eläinhoitolaan huhtikuussa tehdyssä tarkastuksessa havaittiin lukuisia puutteita eläinten hoitoon käytettävissä tiloissa.

Tilat olivat tarkastuksen mukaan eläimille turvattomia, epähygieenisiä, likaisia, suurelta osin märkiä ja liian pimeitä. Hoidossa olevilla eläimillä ei ollut myöskään riittävää mahdollisuutta lajinomaiseen käyttäytymiseen. Esimerkiksi kuutit ja joutsenet eivät päässeet veteen. Myös letkuruokintaan käytetty väline oli kuuteille vaarallinen ja epähygieeninen, Avi totesi.

Poliisi aloitti esitutkinnan villieläinhoitolan toiminnasta epäiltynä eläinsuojelurikoksena. Asiassa tutkittiin eläinsuojelullisia puutteita eläinten pitopaikan sisätiloissa ja eläinten hyvinvoinnissa kuluneen vuoden aikana.

Esitutkinnan käynnistyttyä eläimiä ei kuitenkaan enää pidetty tilassa, johon aiempi Avin tarkastus ja myös poliisitutkinta kohdistui.

Poliisi kertoo nyt saaneensa Mustasaaren Nordic Wildlife Carea koskevan esitutkinnan valmiiksi ja eläinsuojelurikoksen siirtyvän syyteharkintaan.

Poliisin mukaan kokonaisuudessa epäillään eläinsuojelurikoksen ohella luvatonta eläinlääkärinammatin harjoittamista sekä lääkerikosta.

”Asiassa tutkittiin myös luvaton eläinlääkärinammatin harjoittaminen -rikosta, koska henkilön epäillään käyttäneen nukutus-/rauhoitusaineita eläimiin itsenäisesti ilman eläinlääkärin paikalla oloa”, Pohjanmaan poliisi kertoo tiedotteessa.

Lääkerikoksesta epäillään eläinlääkäriä, joka oli epäilyjen mukaan luovuttanut nukutus- tai rauhoitusaineita henkilölle, joka ei ole eläinlääkäri.

Tapauksen esitutkinta siirtyy syyteharkintaan kevään aikana.

Nordic Wildlife Caren omistaja on kiistänyt, että villieläinhoitolan toiminnassa olisi syyllistytty rikokseen. Omistaja kertoi STT:lle elokuussa, että hoitolaan tuotavat eläimet vapautetaan luontoon hyvinvoivina.

Omistajan mukaan eläimiä ei ole enää myöhemmin pidetty samoissa tiloissa, joihin tehtiin huhtikuussa Avin tarkastus. Hän kertoi aiemmin, että tarkastuksen aikoihin eläimiä oli jouduttu pitämään tilapäisesti kyseisissä tiloissa remontin vuoksi.

Lue lisää: Markku Harju ”nenutteli” hirveä ja otti satoja villieläimiä hoiviinsa – Kuvat ja raportit paljastavat karun totuuden hoitolasta

Lue lisää: ”Tämä on täysi vesiperä” – Eläinlääkärit arvostelevat tulevaa lakia villieläin­hoitoloiden lepsusta kohtelusta

Lue lisää: ”Se on potaskaa, että eläimiä olisi pidetty liian pitkään hoidossa” – Rikostutkinnan kohteena oleva villieläinhoitola jatkaa kielloista huolimatta

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat